site.btaУчени обявяват на 6 юли 1997 г., че са идентифицирали тленните останки на Че Гевара

Учени обявяват на 6 юли 1997 г., че са идентифицирали тленните останки на Че Гевара
Учени обявяват на 6 юли 1997 г., че са идентифицирали тленните останки на Че Гевара
Хавана, Куба (14 октомври 1997) Кубинската почетна гвардия носи останките на кубинския революционен герой Ернецо "Че" Гевара на Площада на революцията в Хавана. Те ще бъдат пренесени от кортеж до Санта Клара под новобоядисани мостове, украсени с думите при заминаването му за Куба: Завинаги напред към победата. В петък, 17 октомври, тленните му останки ще бъдат положени в мавзолей-храм в Санта Клара. (AP Photo/Joe Cavaretta)

Учени обявяват на 6 юли 1997 г., че са идентифицирали тленните останки на аржентинско-кубинския партизанин Ернесто Че Гевара (1928-1967). Те са намерени дни по-рано. След официално потвърждаване на идентификацията на останките, те са репатрирани в Куба.

Издирването на тленните останки на Че Гевара се извършва в продължение на две години в Боливия – от 1995 г. наречено "Операция Че" и се прави от експерти – антрополози и съдебни лекари от Куба и Аржентина. Те са открити в общ гроб край старото летище на Валегранде, в югоизточната част на Боливия, близо до мястото, където Че е заловен и екзекутиран на 9 октомври 1967 година.

БТА съобщава за събитието в своята емисия “Международна информация”:

Тялото на Че било изгорено

Ла Пас, 26 юни 1997 г. /БТА/ Трупът на Че Гевара е бил изгорен, твърди бивш боливийски генерал, който го заловил през 1967 г. В интервю за вестник "Ел Дебер де Санта Крус" Гари Прадо Салмон разказва, че останките на приятеля на Фидел Кастро са били изгорени, а прахът му - разпръснат в боливийската джунгла.
Тази версия противоречи на казаното пред "Ню Йорк Таймс" от Марио Варгас Салинас, че костите на Че Гевара лежат близо до пистата на летището във Валегранде. Същото твърди и командващият боливийските въоръжени сили Хернан Агилера, според когото обаче те не може да бъдат намерени.
Генералът в оставка Гари Прадо Салмон разказва, че трупът на Че Гевара е бил изгорен на 9 октомври 1967 г., няколко дни след смъртта му, защото правителството на Рене Бариентос Ортуно наредило от него да не остане нищо.
В понеделник боливийските военни за пръв път признаха, че останките на Че Гевара се намират някъде около Валегранде, след като 30 години отказваха каквато и да било информация по този въпрос. 

***

Ла Пас, 2 юли 1997 г. /БТА/ Един от намерените неотдавна шест скелета, заровени под пистата на летището на градчето Валегранде в Боливия, вероятно е на легендарния професионален революционер Ернесто Че Гевара, заловен и убит от боливийски военни преди 30 години в близост до това място. "Сигурни сме, че единият от тях е неговият", каза един кубински антрополог от групата експерти, които търсят от 1995 г. тленните останки на Че Гевара, аржентинец по рождение, който се бе опитал през 1967 г. безуспешно да вдигне революция в Боливия. На 8 октомври същата година той бе заловен и на другия ден разстрелян от военните без съд и присъда, независимо че в Боливия няма смъртно наказание. Трупът му не бе намерен и се смяташе за изчезнал.

***

Ла Пас, 6 юли 1997 г. /БТА/ Тленните останки на Ернесто /Че/ Гевара са идентифицирани, предаде АФП, цитирайки кубинския специалист по съдебна медицина д-р Хорхе Гонсалес, който ръководи екипа, изследващ костите на седем човека, ексхумирани във Валегранде, Югоизточна Боливия.
Тази идентификация беше оповестена преди няколко дни, но може би все още е имало известни съмнения, поради което тя беше потвърдена едва снощи. С нея се слага край на очакванията и спекулациите, които започнаха с разкопките в района на летището във Валегранде през ноември 1995 год.
Тепърва се очакват конкретни подробности за разпознаването на скелета на Че Гевара между останките на седемте боливийски партизани, които са били екзекутирани и погребани на това място на 9 октомври 1967 год.  

***

Куба се готви да прибере тленните останки на Че Гевара

Хавана, 11 юли 1997 г. /АФП/ Хавана дискретно се готви да прибере останките на "партизанина герой" Че Гевара, които в края на миналата седмица – 30 години след смъртта му, бяха идентифицирани след разравяне на масов гроб край летището във Валегранде, Югоизточна Боливия.
Вчера все ще нямаше никаква официална информация за пренасянето на останките на легендарния бунтовник, екзекутиран на 9 октомври 1967 г. в Ла Игера, ден след като бе пленен от боливийски войници.
Според непотвърдени информации останките на "команданте Че Гевара", легендарна фигура от кубинската революция, ще бъдат пренесени в Куба със самолет, който трябва да кацне във военновъздушната база Сан Антонио де лос Баньос, на 30 км от Хавана.
Че бе редом с Фидел Кастро още през ноември 1956 г.  в Сиера Маестра начело на въстаническата армия, която влезе победоносно в Хавана в първия ден на януари 1959 година.
Предполага се, че официалното съобщение за посрещане на тленните останки на Че вероятно ще бъде направено в края на сесията на кубинския парламент тази вечер. През седмицата на Площада на революцията, край министерството на революционните въоръжени сили можеха да се видят военни коли, подготвени за тържествена погребална церемония.
Преди да направят официално съобщение, кубинските власти явно изчакват официално потвърждение за идентифицирането на останките на Че. Говорителят на министерството на външните работи Мигел Алфонсо посочи само, че се изчаква пълно потвърждение.
Снощи останките на Че все още се намираха в операционната зала на японската болница в Санта Крус, на около 150 км североизточно от Валегранде, където бяха пренесени в нощта на събота срещу неделя за научно потвърждение на идентификацията.
Изследването вероятно ще приключи, смята комисията от експерти, ръководена от кубинския лекар Хорхе Гонсалес, който бе натоварен с идентификацията на останките на Че и на шестимата му бойни другари, ексхумирани от общия гроб.
В Ла Пас боливийското правителство предприе стъпки за репатриране на тленните останки на Че Гевара, чийто скелет бе изцяло възстановен. Кубинският консул в Боливия вчера посети болницата в Санта Крус.
Ръцете на Че, които бяха отрязани на следващия ден след екзекутирането му по нареждане на боливийските власти, се намираха от 1970 г. в Куба, пазени в специален мавзолей. Те бяха предадени на Фидел Кастро от Антонио Аргедас, министър на вътрешните работи на Боливия по времето на залавянето на Че, който впоследствие премина на страната на кубинската революция.
"Фондацията Ернесто Че Гевара", създадена неотдавна в Санта Крус, организира снощи бдение в памет на Че Гевара, посочвайки, че репатрирането на тленните останки може да се осъществи още в четвъртък. На международното летище в Санта Крус обаче не очакваха пристигането на кубински самолет. 

***

Хавана, 12 юли 1997 г. /БТА/ Кубинското правителство потвърди, че намерените в Боливия останки наистина са на Ернесто Че Гевара, предаде АФП. Съобщението е поместено днес във в. "Гранма".
Останките на легендарната фигура от кубинската революция, сражавал се на страната на Фидел Кастро, бяха идентифицирани 30 години след смъртта му, и от миналата неделя се намират в японската болница в Санта Крус. Те бяха открити при разравяне на масов гроб преди около три седмици край старото летище на Валегранде, Югоизточна Боливия, заедно с останките на още шест души. Скелетът на Че Гевара е напълно реконструиран.

***

Хавана, 13 юли 1997 г. /БТА/ Тленните останки на латиноамериканския революционер Ернесто Че Гевара пристигнаха тази нощ от Боливия в Куба. На военното летище в Сан Антонио де лос Баньос самолетът с неговите кости беше посрещнат от Фидел Кастро, семейството на Че Гевара, както и от редица кубински ръководители и негови бойни другари.
След кратки военни почести вдовицата и четирите деца на покойния оповестиха решението си да предоставят на кубинската държава тленните останки, които на първо време ще останат в министерството на въоръжените сили в Хавана. През октомври, когато се навършват 30 години от смъртта на Че Гевара, те ще бъдат положени в строящия се в момента мавзолей в град Санта Клара, на 300 км от столицата Хавана.
Костите на легендарния революционер и на шестимата партизани неотдавна бяха открити и идентифицирани в общ гроб край боливийския град Валегранде, където те са били екзекутирани и погребани преди близо 30 години. Боливия ги предостави на Куба, подчертавайки, че това е хуманен, а не политически жест.

***

Струва ли 4 милиона долара издирването на тленните останки на Че Гевара

Ла Пас, 22 август 1997 г. /Коко Куба от АФП/ Издирването на тленните останки на Че в продължение на две години в Боливия, наречено "Операция Че", и репатрирането им в Куба през юли били ли са обект на "кубинско-боливийски пакт"? И струва ли тази операция 4 милиона долара на Боливия?
В Ла Пас, след като вестник "Ла Расон" препечата журналистическото разследване на аржентинския вестник "Кларин", правителството на президента Уго Бансер Суарес, взе нещата на сериозно, дотам, че нареди случаят да бъде проучен.
Хавана вчера категорично отхвърли съществуването на политическа операция, договорена между Фидел Кастро и бившия президент Гонсало Санчес де Лосада, който бе на власт по това време.
От своя страна боливийският министър на вътрешните работи Гидо Наяр изрази дълбоката си загриженост след прочита на журналистическото разследване, което твърди, че за издирването и връщането на тленните останки на Че Гевара са били необходими 4 милиона долара. Костите бяха открити в общ гроб край старото летище на Валегранде, в югоизточната част на Боливия, близо до мястото, където Че бе заловен и екзекутиран на 9 октомври 1967 година.
"Това са много пари за страна като Боливия. С тази сума биха могли да се построят училища, болници, да се разкрият нови работни места", отбелязва министърът. (…)
"Операция Че" започва през ноември 1995 г. и по план трябва да завърши най-късно до 6 август 1997 г., когато изтича четиригодишният мандат на Санчес де Лосада. "Кларин" припомня, че в края на 1995 г. президентът заявява, че "ще преговаря със семействата на бунтовниците, а не с кубинското правителство". Според вестника с това изявление боливийският президент целял да опази отношенията с Вашингтон.
Издирванията бяха ръководени от екип от десетина кубински и аржентински експерти, начело със съдебния лекар, кубинеца Хорхе Гонсалес. След идентификация на тленните останки на Че в Санта Крус, те бяха изпратени в Куба със специален кубински самолет на "Кубана Авиасион".
Бившият министър на съобщенията в правителството на Санчес де Лосада - Маурицио Балкасар, се притече на помощ на бившия президент, отричайки изцяло твърденията на аржентинския вестник. Според него не е било необходимо да се сключва тайно споразумение, защото става дума единствено за хуманитарен акт. Балкасар уточни, че имало контакти само на ниско правителствено равнище.
Колкото до президента Бансер, който вече е бил начело на Боливия от 1971 до 1978 г. като ръководител на военна хунта, още на изборите, произведени по време на издирванията, той заяви, че наистина желае останките на Че час по-скоро да напуснат Боливия.
В Хавана говорителят на кубинското министерство на външните работи Марианела Фериол посочи вчера на пресконференция, че между двете страни не е съществувал "никакъв таен пакт". "Всичко това е лъжа и аз я отхвърлям категорично", допълни г-жа Фериол.
Специалният пратеник на "Кларин" твърди в разследването си, че съществуването на тайно споразумение между двете страни проличало от един диалог в деня на репатрирането на останките на Че - между боливийски ръководител на летището в Санта Крус и Рамиро Валдес, смятан за четвъртия човек в режима на Кастро. Служителят заявил на Валдес, че присъствието му на летището е компрометиращо, защото "разбива цялата стратегия на преговорите, която се отнася до предаване на тленните останки само на семействата".  "Да се връщам ли обратно в самолета ?" - запитал тогава кубинският ръководител. - "Можете да минете в салона на ВИП-а. Проблемът е да не отидете в болницата и още по-малко да не ви видят преди излитането на самолета" - отговорил служителят.
"Кларин" твърди също, че Фидел Кастро знаел още миналата година мястото, където се намират останките на Че.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:24 на 06.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация