site.btaИракски бунтовници заплашват на 8 юли 2004 г. да екзекутират двама български заложници във видеозапис, изпратен до "Ал Джазира"

Иракски бунтовници заплашват на 8 юли 2004 г. да екзекутират двама български заложници във видеозапис, изпратен до "Ал Джазира"
Иракски бунтовници заплашват на 8 юли 2004 г. да екзекутират двама български заложници във видеозапис, изпратен до "Ал Джазира"
Изглед от борда на самолет над Ирак. Снимка:Владимир Шоков/БТА, архив

Двама български шофьори - Георги Лазов и Ивайло Кепов, са отвлечени в Ирак, като за похищението им първоначално съобщава телевизия "Ал Джазира" на 8 юли. В съобщението на медията се посочва, че групировката Ат Таухид уа Джихад /Единобожие и Свещена война/ настоява да размени заложниците срещу освобождението на всички иракски затворници в срок от едно денонощие от страна на американските сили. На 13 юли Ал Джазира излъчва нов запис, в който обява, че първият заложник е екзекутиран, а новото искане на похитителите е за освобождаване на жените-затворници. На 22 юли обезглавеното тяло на втория български заложник Ивайло Кепов е извадено от река Тигър.

БТА съобщава в емисиите "Вътрешна информация" и "Международна информация" за началото на заложническата криза:

МЪЛНИЯ

Иракски бунтовници заплашват да екзекутират двама български заложници във видеозапис, изпратен до Ал Джазира, предаде АП.

Групировката Джамаат ал Таухид и Джихад заплаши да екзекутира двама български заложници

Багдад, 9 юли 2004 /БТА/ Иракска бунтовническа групировка заплаши да екзекутира двама български заложници, ако до 24 часа американската армия не освободи всички задържани иракчани, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Заплахата бе отправена във видеозапис, излъчен по катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

Телевизия Си Ен Ен също съобщи за похитените българи, без да уточнява самоличността им и без да излъчи кадрите, изпратени до "Ал Джазира".

Видеокасетата била изпратена в телевизията от групировката Джамаат ал Таухид и Джихад /Единобожие и джихад/, която е свързана с един от лидерите на Ал Каида в Ирак  - Абу Мусаб аз Заркауи. На кадрите се виждат двама българи с неустановена самоличност, които седят с белезници на ръцете, заобиколени от трима маскирани мъже. Двама от похитителите са въоръжени с пушки, а третият - с гранатомет. На стената зад тях се вижда черно знаме със златен кръг.

На записа един от мъжете чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира. Редактор от телевизията, цитиран от АП, съобщи, че видеокасетата е била получена в четвъртък.

Групировката Джамаат ал Таухид и Джихад пое отговорност за обезглавяването на американския предприемач Никълъс Бърг и южнокорейския преводач Ким Сун Ил. Смята се, че тя стои и зад серията атаки срещу полицията и силите за сигурност в Ирак през месец юни, при които загинаха сто души.

Похитените в Ирак българи са работници, според агенция Франс прес

Багдад, 9 юли 2004 г. /БТА/ Отвлечените в Ирак двама българи са били представени като работници от един от маскираните похитители на видеозаписа, излъчен от катарската сателитна телевизия "Ал Джазира", предаде АФП. Двамата заложници били клекнали и носели белезници. Зад тях стоели тримата въоръжени похитители, а на стената имало плакат с изписани откъси от Корана, посочва агенцията.

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че не е ясно дали пленените българи са военни или цивилни. Агенцията припомня, че България е съюзник на САЩ в Ирак и има свой военен контингент в коалиционните сили в страната.

Видеокасетата била изпратена в телевизията от групировката Джамаат ал Таухид и Джихад, която е свързана с един от лидерите на Ал Каида в Ирак  - Абу Мусаб аз Заркауи. Групировката пое отговорност за обезглавяването на американския предприемач Никълъс Бърг и южнокорейския преводач Ким Сун Ил. Смята се, че тя стои и зад серията атаки срещу полицията и силите за сигурност в Ирак през месец юни, при които загинаха сто души.

Българското правителство носи отговорност за сигурността на гражданите си, тъй като изпрати части в Ирак, заявили похитителите на двамата българи

Багдад, 9 юли 2004 г. /БТА/ "Българското правителство носи отговорност за сигурността на гражданите си, тъй като изпрати военни части в Ирак". Това се казва в изявлението, прочетено от един от иракските похитители на двамата българи във видеоматериала, излъчен снощи от телевизия "Ал Джазира", предаде Ройтерс.  Маскираните похитители, представящи се за членове на групировката Джамаат ал Таухид и Джихад, заплашиха да екзекутират двамата българи, ако до 24 часа американската армия не освободи всички иракски затворници.

По-рано агенция Франс прес съобщи, че заложниците били представени от мъжа на записа като български работници. Според АП за момента не е ясно дали двамата българи са военни или цивилни. Групировката Джамаат ал Таухид и Джихад е свързана с един от лидерите на Ал Каида в Ирак  - Абу Мусаб аз Заркауи. Тя пое отговорност за обезглавяването на американския предприемач Никълъс Бърг и южнокорейския преводач Ким Сун Ил. Смята се, че същата групировка стои и зад серията атаки срещу полицията и силите за сигурност в Ирак през месец юни, при които загинаха сто души.    

Двамата похитени в Ирак българи са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград, според непотвърдена информация

София, 9 юли 2004 /БТА/ Взетите за заложници в Ирак българи са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград. Това е съобщила в министерството на външните работи жена, която разпознала сънародниците ни от записите на катарската телревизия Ал Джазира. От МВнР уточняват, че това е предварителна информация и в момента проверяват нейната достоверност. Според говорителя на МВнР Гергана Грънчарова българските заложници не са от контингента ни в Кербала, а са шофьори на ТИР-ове. Името на спедиторската фирма, която ги е изпратила на работа, все още не е известно.

След полунощ в МВнР външният министър Соломон Паси свика спешно кризисния щаб, в който освен политическото ръководство на министерството участват и ръководствата на Националната разузнавателна служба и "Военна информация".

"Уведомили сме за случилото се иракския посланик в България", заяви Грънчарова. Българският посланик в САЩ Елена Поптодорова също е информирана за случая. Тя поддържа връзка с Държавния департамент на САЩ, уточни Грънчарова. Говорителят допълни, че МВнР е информирало и посланиците ни във всички държави, граничещи с Ирак.

Кризисният щаб заседава и в този час. От МВнР призовават българите да ограничат до минимум посещенията си в Ирак. 

....

"Димитрова Стоименов Грация Ева" е спедиторската фирма, изпратила похитените българи на работа в Ирак

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Благоевградската спедиторска фирма "Димитрова Стоименов Грация Ева" е компанията, която е изпратила двамата похитени от иракски бунтовници българи на работа в Ирак, съобщиха от МВнР. Близките на двамата заложници са информирани за случилото се. По първоначална информация те разтоварвали коли в Мосул и на връщане били отвлечени.

По-рано бе съобщено, че по първоначална и все още непотвърдена информация двамата похитени българи са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград. Информацията била получена в министерството на външните работи от жена, която разпознала сънародниците ни от записите на катарската телревизия Ал Джазира.

Отвлеченият Ивайло Красимиров Кепов е 30-годишен шофьор от Бобошево, където живее с жена си, 11-годишната си дъщеря и майка си

Благоевград, 9 юли 2004 г. /БТА/ Единият от отвлечените от иракски бунтовници български граждани  е 30-годишният шофьор Ивайло Красимиров Кепов. Той е  от   Бобошево, където живее заедно със семейството си. Жена му Нели е  безработна, имат 11-годишна дъщеря. Семейството живее заедно с  майката на Ивайло - Кадифка, баща му е покойник. Това  съобщи на  БТА кметът на община Бобошево Димитър Сотиров. Близките му, както и всичките му съграждани сме много  разтревожени от случилото се в Ирак с Ивайло и другия български  шофьор Георги Лазов, каза кметът. Той заминава тази сутрин по  работа за София и ще вземе със себе си съпругата на отвлечения  ни сънародник Нели, за да я закара до Министерството на външните  работи.Според познати на семейството на Ивайло той е правил курсове  до Ирак неколкократно като шофьор на благоевградската  спедиторска фирма, за която работи. По сведения на негови  близки,  при последния курс са минали не по обичайното трасе, а  през Сирия и по маршрут, по който досега не са пътували.

Гергана Грънчарова: До този момент похитителите на двамата българи не са потърсили контакт с официални български представители

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ До този момент не е потърсен контакт от страна на похитителите на двамата българи в Ирак с официални български  представители и с представители на българското външно  министерство. Това съобщи заместник-министърът на външните  работи и говорител на външно министерство Гергана Грънчарова. Тя посочи, че в случая се действа по стандартна процедура,  която се прилага за всички български граждани, които са  изпаднали в беда в чужбина. По думите на Грънчарова очевидно  сънародниците ни, отвлечени в Ирак, и техните работодатели не са  се вслушали в предупрежденията на българското външно  министерство да не пътуват в този регион, защото той е много  опасен. Българското правителство цели да помогне за възстановяването  на този регион и няма да се поддаде на такива тежки агресивни  актове, каза още Грънчарова. 

Все още не е установен контакт с похитителите на българите в Ирак, каза министърът на отбраната Николай Свинаров

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Все още не е установен контакт с похитителите на двамата български граждани, които бяха отвлечени в Ирак вчера. Това каза министърът на отбраната Николай Свинаров след заседание на  Съвета по сигурността към премиера. Свинаров посочи, че ако бъде установен контакт с похитителите на българите, първото нещо, за което ще се "молим" е срокът на ултиматума да бъде продължен. Надявам се, че подобен инцидент не може да бъде използван популистично за политически цели извън контекста на защита на живота и здравето на българските граждани, каза Свинаров. Той съобщи, че по време на заседанието на съвета е обобщена цялата налична информация до момента. Заместник-министърът на външните работи Иван Петков е информирал за всички предприети мерки през последните 12 часа.

Първият заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия вицеадмирал Петър Петров е информирал за предприетите действия на координация с централното американско командване в Ирак. Координацията между всички институции и звена е добра, посочи Свинаров. Срокът на ултиматума е много кратък, което означава, че нашите действия трябва да бъдат правилни и доста бързи, каза Свинаров и допълни, че поставеният ултиматум изтича тази вечер в 23:00 ч. 

Правителството предприема всички необходими  и възможни стъпки за благополучното разрешаване на случая с двамата български заложници в Ирак

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Предприемат се всички необходими  и възможни стъпки за  благополучното разрешаване на случая с двамата български  граждани, взети за заложници в Ирак, съобщиха на БТА от кабинета на вицепремиера Пламен Панайотов. Заместник министър-председателят Пламен Панайотов поддържа  непрекъснат контакт с ръководителя на Кризисния щаб към  Министерство на външните работи Соломон Паси, с Координационния  център към Съвета по сигурността, оглавяван от министър Николай  Свинаров, както и с Комисията по външна политика, отбрана и  сигурност в Народното събрание. От кабинета на вицепремиера съобщават, че многократните  предупреждения за съществуващите рискове при пътувания в Ирак, трябва да бъдат сериозно взети под внимание.

Българската държава ще направи всичко възможно за освобождаването на двамата български заложници в Ирак, заяви премиерът Симеон Сакскобургготски

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Българската държава, правителството и институциите ще направят всичко възможно двамата български граждани, похитени в Ирак, да бъдат освободени. Това е заявил премиерът Симеон Сакскобургготски в Белград, съобщи правителствената информационна служба. Мобилизирани са всички възможности за набиране на информация и способи за въздействие, е казал още министър-председателят.

Симеон Сакскобургготски, който от днес е на официално двудневно посещение в Сърбия и Черна гора, получава цялата информация за предприетите стъпки за успешното решаване на случая с двамата български заложници в Ирак, се посочва още в съобщението.

Краткият срок в ултиматума на терористите, задържали двамата българи в Ирак, подсказва решителни намерения, каза Станимир Илчев

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Изборът на обявяване на задържането - през нощта, и краткият срок в ултиматума на терористите, задържали двамата български граждани в Ирак, подсказват решителни намерения. Това каза председателят на ПГ на НДСВ и член на парламентарната външна комисия Станимир Илчев след днешното извънредно заседание на комисията по случая с българските заложници в Ирак. Има съмнение, че двамата български заложници са били задържани няколко дни по-рано, като се е чакал моментът да бъде обявено тяхното задържане и това да стане през нощта, а срокът за изпълнение на условията да е кратък, каза Илчев. Оптимистите не са много и оптимизмът им е минимален, заяви председателят на ПГ на НДСВ. Този 24-часов ултиматум също е изключение, защото досега в подобни ситуации такива организации са поставяли 72-часови срокове, поясни той.

По думите му към края на поставения срок, който изтича след 8-9 часа, е възможно условието да бъдат променено. Илчев отбеляза, че условието за момента е нереалистично и неизпълнимо от страна на България - освобождаване на всички иракски затворници. Друга част от най-общата прогноза за промени опира до вариант, при който биха могли да се поставят също трудни, но реалистични условия и в контекста на това предположение се разполага и идеята за поискване на откуп, добави той. Илчев каза, че се проучва и възможността за въздействие над тази групировка от страна на висшия съвет на мюсюлманските учени в Багдад - институция с изключителен престиж в очите на мюсюлманите.

По думите му това са малките постижения, които са успели професионалистите и политиците да направят в часовете от разразяването на кризата до момента.

В момента се предприемат всевъзможни контакти на политическо, дипломатическо и тяснопрофесионално ниво, съобщи Илчев. Ускорено се изучава начинът на действие на тази групировка с цел да се потърсят онези фактори, които биха могли да вземат евентуално решение за промяна на варианта, който се налага. Според анализа на една от службите имаме работа с много усложнено структуриране на мрежата на Ал Кайда, каза председателят на ПГ на НДСВ. По думите му групата, извършила залавянето, вероятно е малка и мобилна, добре законспирирана сред местното население и вероятно е включвала кюрди. Едва ли такава група е оторизирана да води каквито и да било преговори, каза Станимир Илчев.

В ситуацията има малък процент надежда и усилията са насочени той да се използва, заяви председателят на ПГ на НДСВ. Никой не е прекален оптимист обаче, защото в биографията на тази организация почти няма случаи на помилвани заложници, а ако това е ставало, е било по неясни причини, добави той. По заключения на специалистите тази организация обикновено действа безкомпромисно и сурово, отбеляза Станимир Илчев.

Илчев каза, че са установени контакти с ръководството на българския контингент в Ирак и са дадени опознавателни характеристики на двамата българи. Попитан дали се обмисля да бъде изпратен български пратеник в Багдад във връзка със случая, председателят на ПГ на НДСВ каза, че това би било възможно само при промяна на срока в ултиматума. В отговор на въпрос Станимир Илчев каза, че двамата българи са променили по неустановени все още причини обичайния си маршрут. Маршрутът се е смятал за "глух и незначителен" и затова е и неохраняван, посочи той. Предполага се, че след операцията по разтоварване на камионите са тръгнали обратно и са били заловени.

Председателят на парламентарната външна комисия Венко Александров каза, че извършените до момента действия показват много добрата координация между службите и че институциите работят изключително активно. 

Посолството на САЩ в София призовава за незабавното освобождаване на отвлечените български граждани в Ирак

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Посолството на САЩ в София призовава за незабавното освобождаване на отвлечените български граждани в Ирак. В получено в БТА изявление на посолството на САЩ в София по повод отвличането на двама български граждани в Ирак  се заявява, че  Съединените щати осъждат отвличането на невинни цивилни граждани. "Ние изказваме своето съчувствие към семействата на отвлечените българи и призоваваме за тяхното незабавно освобождение. Изказваме възмущението си от неоправданите и брутални заплахи срещу тях", пише в изявлението на американското посолство.В изявлението се посочва, че Съединените щати ще работят в тясно сътрудничество с временното правителство на Ирак и с всички засегнати страни. Поддържаме тесен контакт с българското правителство и ще му окажем помощ по всички възможни начини, заявяват от посолството на САЩ в София.    

МВнР продължава усилията си по кризата със заложниците в Ирак; по непотвърдена информация двамата отвлечениса преместени от Мосул в друг град, каза Соломон Паси

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ По непотвърдени данни отвлечените българи в Ирак са преместени от Мосул в друг град. Това каза външният министър Соломон Паси на извънреден брифинг в МВнР по повод кризата с двамата отвлечени български граждани. Министър Паси каза, че от късно снощи, когато за първи път е била разпространена новината за отвличането на Ивайло Кепов и Георги Лазов, българските институции работят непрекъснато, в синхрон и в тясна кординация помежду си. Работим в кординация с всички наши партньорски правителства и организации, добави министър Паси. Той посочи, че се търсят контакти за разговори с похитителите, като засега единственият механизъм за контакти е пресата.

На този етап не сме затворили никакви врати за комуникация, всички възможни варианти за комуникация са отворени, каза министър Паси в отговор на въпрос дали ще се търси контакт с групировката, организирала отвличането на българите. Министър Паси каза, че е разговарял с външния министър на Ирак Хошияр Зебари, който е бил информиран за случая с  отвличането на българите. Иракският министър е обещал пълна подкрепа и съдействие от страна на своето правителство. Министър Паси е провел разговор по телефона и с държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, и с руския  външен министър Сергей Лавров. Министър Паси допълни, че е отменил двете си предстоящи  пътувания във Виена утре, за погребението на президента Томас Клестил, както и в Белград, за церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Сърбия Борис Тадич.

По кризата със заложниците се работи в много тясна координация със специалните служби, с МО, с парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност, работи ситуационен център под ръководството на министъра на отбраната Николай Свинаров в МС, посочи Паси. Българските политически сили са сериозно загрижени и  разтревожени от възможните негативни развръзки. Всички  политически сили декларираха готовност за подкрепа със своите контакти по света, добави той. Според него срокът на 24-часовия ултиматум, поставен от  терористите за изпълняване на искането американските власти да освободят всички иракски затворници, изтича в 23.00 ч. българско  време.

Исканията от страна на похитителите са неизпълними, те са зададени към трета страна, при това изпълнението им е поставено в рамките на много кратък срок, така че службите не изключват възможности за удължаване на този срок, каза заместник-външният министър Гергана Грънчарова. Тя допълни, че не трябва да се забравя, че няма пряк контакт на похитителите с МВнР и с българските институции до този момент.

Министър Паси каза в отговор на въпрос, че няма механизъм, по който да се уточни дали двамата българи са задържани още на 29 юни. МВнР повтори призива си българските граждани, намиращи се в Ирак, да напуснат страната, както и да не бъдат предприемани пътувания в тази посока. Двамата българи бяха задържани от групировката Ат Таухид уа Джихад /Единобожие и Свещена война/.

Посланик Яхия Махди се срещна с президента Георги Първанов

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Готови сме да сътрудничим за решаването на проблема с  отвлечените българи в Ирак. Това заяви временно управляващият  посолството на Ирак в София Яхия Махди след среща с президента  Георги Първанов. Посланикът каза, че на срещата са били обсъдени възможните  мерки, които могат да бъдат предприети по случая.      Пълни сме с надежда, че този проблем ще бъде решен  благополучно, каза посланик Махди. "От цялото си сърце да се  молим на Аллах да помогне случаят да не стига до лош край,  оставете положението просто в ръцете на Аллаха и дай Боже всичко  да се реши благополучно", бяха думите на дипломата.  В момента на Дондуков 2 е посланикът на САЩ Джеймс Пардю.   

Георги Първанов: Търси се контакт с тези, за които се смята, че са заловили двамата българи в Ирак

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Търси се контакт с тези, за които се смята, че са заловили двамата българи в Ирак. Това каза президентът Георги Първанов в изявление пред журналисти по повод случая с отвлечените двама български шофьори в Ирак. Държавният глава излезе през парадния вход на президентството, за да направи изявлението си. Георги Първанов определи случая като "много тежък" и посочи, че в този момент е много важно да има ясни, точни и премерени послания. 

Президентът изтъкна 3 причини, поради които е важно да бъде осъществен контакт с похитителите. Той каза, че трябва да им бъде обяснен смисълът на присъствието на българските военни в Ирак - че те са там, с идеята да подпомогнат местното население в изграждането и стабилизирането на следвоенен Ирак, и че досега всички отзиви на местното население за тяхната дейност са изключително позитивни.

Трябва да бъде ясно, че поставените от тази група искания не касаят България, ние не сме в състояние да решаваме въпроси, които са адресирани към САЩ, каза държавният глава. По повод задържането на двамата шофьори президентът отбеляза, че е важно похитителите да разберат, че става дума за бедни хора, които са отишли да изкарат хляба на децата си и че нямат никакви други цели с присъствието си в Ирак.

В отговор на въпрос за мерките, които са предприети по случая, държавният глава отговори, че се действа координирано от страна на всички институции, специалните служби, както и с подкрепата на международните партньори на България.

На въпрос дали след днешните му срещи шансовете на българите се увеличават, президентът каза, че това може да бъде ясно единствено след постигане на крайния резултат.
Държавният глава посочи, че не може да даде повече информация по случая заради опасения, че това по-скоро би могло да навреди. 

Днес следобед президентът се срещна с министъра на външните работи Соломон Паси, както и с посланиците на Палестина, Ирак, САЩ. Двамата български шофьори бяха задържани с ултиматум за освобождаване от страна на американските сили на всички пленени иракски граждани. Представители на групировката Ат Таухид уа Джихад /Единобожие и Свещена война/ поставиха срок от 24 часа, считано до 23:00 ч. българско време днес, за изпълняване на техните искания. 

Джеймс Пардю: САЩ ще направят всичко възможно за освобождаването на българските заложници в Ирак 

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ САЩ ще направят всичко възможно за освобождаването на българските заложници в Ирак. Това е уверил американският посланик Джеймс Парадю президента Георги Първанов, съобщи дипломатът след края на срещата си с държавния глава. Посланикът отбеляза, че заловените българи са невинни и са хора, които единствено вършат своята работа. Те нямат нищо общо с обстоятелствата и ситуацията в Ирак, допълни той. Смятаме, че те трябва да бъдат освободени незабавно, посочи посланикът. В отговор на въпрос той подчерта, че хора, които са били отвличани, са били освобождавани, макар при други случаи обстоятелствата да не са се развивали толкова добре. Ние се надяваме този случай да приключи положително, коментира дипломатът.   

В 23.00 ч. българско време днес изтича ултиматумът на групировката Ат Таухид уа Джихад /Единобожие и Свещена война, която поиска освобождаването от страна на американските сили на всички задържани иракски граждани. При неизпълнение на искането групировката заплашва със смъртта на двамата български шофьори на спедиторска фирма.  

Георги Първанов коментира по Ал Джазира отвличането на двамата български заложници в Ирак

София, 9 юли 2004 г. /БТА/ Българският президент Георги Първанов бе включен пряко в новините на катарската телевизия Ал Джазира тази вечер по повод отвличането на двамата български заложници в Ирак. Това е твърде обезпокоителна новина за целия български народ, изтъкна Първанов. Потърсихме по различни канали контакт с възможните похитители, за да им изясним - първо - че тези искания не могат да бъдат отправяни към българския народ и българската държава, посочи той.

 Второ, надявам се те да чуят, че това са невинни, бедни българи, работещи за хляба на децата си. И трето, когато се решава съдбата на тези наши сънародници, трябва да бъде припомняно всичко онова, което се случи през последните десетилетия, когато между българите и иракчаните и между българите и всички араби имаше много топли, приятелски отношения, които трябва да продължат и в бъдеще, каза българският президент.

На въпрос на водещия от Ал Джазира дали България има някаква готовност за изтегляне на воските си от Ирак, Георги Първанов отговори, че подобно условие не присъства в исканията на похитителите. Исканията им са насочени към друга страна, каза той. Нашите войници в Кербала изпълняват единствено мисията да помогнат на местното население за изграждането и стабилизирането на Ирак. Президентът припомни също, че България е изпратила дарения в Ирак и е осъществила благотворителни акции, въпреки че те имат символичен характер.

 Българският държавен глава изрази надежда, че след последната резолюция на ООН и консолидирането на международната общност в подкрепа на новото иракско правителство, то ще успее, макар и трудно, да промени ситуацията в Ирак. България възнамерява да играе градивна роля в Ирак, подчерта Георги Първанов в прякото си включване в новинарската емисия на Ал Джазира. 

Министър Паси разговаря с колегите си от Сирия, Иран и Великобритания, както и с председателя на фондация "Кадафи"

София, 9 юли /БТА/   Българският министър на външните работи Соломон Паси е разговарял с външните министри на Сирия - Фарук аш Шараа, на Иран - Камал Харази и на Великобритания - Джак Стро, както и с председателя на фондация "Кадафи" Сейф ал Ислам, който е направил позитивен коментар в полза на българите. Това съобщи пред журналисти говорителят на МВнР Гергана Грънчарова. В МВнР и в първите часове на съботния ден продължава работата на кризисния щаб по случая с отвлечените българи в Ирак. В 23 часа българско време в петък вечерта изтече даденият от похитителите срок да бъдат освободени от американските власти всички иракски затворници.

Близките на българските заложници в Ирак направиха обръщение към похитителите, което бе излъчено по телевизия "Ал Джазира" 

София, 10 юли 2004 г. /БТА/ Близките на задържаните в Ирак български заложници Ивайло Кепов и Георги Лазов - Нели Кепова и Людмила Алексова направиха обръщение към похитителите, което бе излъчено по телевизия "Ал Джазира". Това съобщиха от дирекция "Информация и връзки с обществеността" на външно министерство.   "Обръщаме се към тези, които задържаха нашите бащи и съпрузи - Георги Лазов и Ивайло Кепов. Нашите бащи и съпрузи са божии чеда и хора като вас. Те никога не са сторили нищо лошо на иракския народ, нито на някой друг. Нуждата да се грижат за своите семейства ги е накарала да пътуват до най-отдалечените краища на света и така те се озоваха и в Ирак.

Молим ви, не ги убивайте и пощадете живота им, защото ние - техните семейства, имаме нужда от тях и без тях животът ще свърши и за нас. Човешкият живот е ценен, но най-ценен е невинният живот на такива хора като нашите бащи и съпрузи!   

Сигурни сме, че Аллах не би искал да се пролива невинна кръв!

Молим ви, пощадете невинните, в това число и нас - техните жени и деца! Вярваме, че Аллах и целият свят ще оценят вашата хуманност и справедливо решение! Като пощадите нашите бащи и мъже, вие щадите всички невинни хора по света и Бог ще ви благослови!".               

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:23 на 08.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация