site.btaСветовните информационни агенции обявяват на 2 юли 2002 г., че Стив Фосет е завършил първото в света околосветско пътуване с балон

Световните информационни агенции обявяват на 2 юли 2002 г., че Стив Фосет е завършил първото в света околосветско пътуване с балон
Световните информационни агенции обявяват на 2 юли 2002 г., че Стив Фосет е завършил първото в света околосветско пътуване с балон
Нортъм, Австралия (19 юни 2002) Американският авантюрист Стив Фосет се усмихва преди излитането си на околосветската мисия с балон в Нортъм, 95 километра източно от Пърт в Западна Австралия. Това е шестият опит на Фосет за самостоятелна обиколка на света с балон. (AP Photo/Rob Griffith)

Американският пътешественик Стив Фосет извършва първото в света околосветско пътуване с балон с горещ въздух. Световните информационни агенции обявяват на 2 юли 2002 г., че той завършва обиколката си, но в продължение на ден не може да се приземи и това прави едва в нощта на 3 срещу 4 юли.

БТА съобщава за обиколката в своите емисии “Международна информация”, “Забава и знание” и “Спорт”:

Американският милионер Стив Фосет започна шестия си опит за околосветска обиколка с балон

Нортам, Австралия, 19 юни 2002 г. /БТА/ Американският милионер Стив Фосет започна шестия си опит да обиколи света сам, в балон, пълен с горещ въздух, от рядко населена местност недалеч от град Пърт, Австралия, предадоха информационните агенции.
Сребристият балон се издигна над земеделския град Нортам /щат Западна Австралия/, след като началото на полета се забави няколко часа поради неблагоприятни ветрове.
Фосет, екипиран с каска и парашут, изглеждаше спокоен и уверен, когато се качи в капсулата преди отлитането. Стотици хора изпратиха 58-годишния бивш финансист от Чикаго и високия 42 м балон Bud Light Spirit of Freedom. Центърът за управление на полета е в университета Джордж Вашингтон в Сейнт Луис, щата Мисури, откъдето специалисти ще следят балона и метеорологичните условия и ще се свързват с Фосет чрез електронна поща и спътников телефон.  
В опита си да обиколи земното кълбо, Стив Фосет два пъти е падал на земята. През 1998 г. балонът му падна от 8800 м височина в Коралово море. Предишният му полет миналата година пак беше пълен с беди. Освен това тогава Фосет не разполагаше с достатъчно кислород. За шестия си опит той е взел двойно повече кислород, отколкото през миналия юли, уточнява Ройтерс.
По време на полета пътешественикът ще седи в тясната като килер капсула от кевлар и въглеродно влакно под балона, ще диша кислород през маска и ще яде малки порции храна. През по-голямата част от полета си ще е на височина около 10 км над морското равнище. Ще спи на пресекулки по четири часа на ден. Капсулата е натъпкана с усъвършенствани съобщителни и навигационни устройства, сред които сателитни телефони и система за глобално позициониране.

***

Стив Фосет се носи с рекордна скорост към Нова Зеландия

Сидни, 21 юни 2002 г. /БТА/ Балонът на американския милионер-пътешественик Стив Фосет се носи над морето към Нова Зеландия с рекордна скорост, предаде Ройтерс. Днес към 6.30 ч. по Гринуич  "Духът на свободата" бе  прелетял 4613 км,  54 часа след като Фосет излетя от западна  Австралия и се отправи в шестия си опит да обиколи сам земното  кълбо. Свит в капсулата под сребристия балон, рано сутринта  Фосет пресече австралийския бряг около 210 км южно от  Сидни и се понесе над Тасманово море към Северния остров на Нова Зеландия.
"Отивам право там, където искам" - съобщи той на екипа, следящ полета му в университета Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури. 
Ако се задържат преобладаващите източни ветрове, Фосет ще завърши околосветското пътешествие след още 12 дни.
Летящ на повече от 6705 м над Тасманово море, Фосет развива 103 км/ч. и вероятно ще мине над Нова Зеландия  късно в днес или рано утре, след което ще се понесе над южния Пасифик.
Маршрутът на Фосет през следващите 24-48 часа ще се определя от атмосферните условия над и около Нова Зеландия, където през последната седмица бушуват бури.
Фосет диша през кислородната си маска, яде оскъдните си порциони и спи на пресекулки в малката си капсула.  43-метровият балон използва смес от хелий и горещ въздух и се движи  като се издига или снижава, за да улавя благоприятните ветрове.
След като Фосет прелети над Латинска Америка, поддържащият екип очаква балонът да срещне ветрове със скорост 100 възела, които ще го отвеят с голяма скорост над Атлантическия и Индийския океан, уточнява агенцията. 

***

Стив Фосет вече прелетя с балона си една четвърт от заплануваната околосветска обиколка

Сейнт Луис, САЩ, 23 юни 2002 г. /БТА/ Американският мултимилионер Стив Фосет, който се опитва да 
направи околосветска обиколка сам със своя балон, до снощи е изминал 8750 км. Това е една четвърт от пътя, предадоха световните агенции, цитирайки неговия щаб в град Сейнт Луис, който следи полета.
Когато прелитал обаче над Великденския остров в южната част на Тихия океан, му се наложило да намали рязко височината и скоростта на полета, тъй като имало опасност от влошаване на времето. Балонът слязъл от 7000 на 400 метра и намалил скоростта си от 70 км/ч на 34 км/ч. Полетът в този режим ще продължи около 6 часа, докато метеоролозите от щаба на Фосет му дадат зелена светлина да увеличи отново височината и скоростта. 
Ако запази досегашния темп на придвижване, след 3-4 дни Фосет трябва да прелети над Андите в района на северно Чили. При нормални условия той трябва да премине над Южна Америка, Южния Атлантик, Африка и Индийския океан и да се приземи там, откъдето започна полета в сряда - в западния австралийски град Нортъм. Очаква се околоземната му обиколка да завърши за 15-20 дни.   
Това е вече шестият опит на Стив Фосет да обиколи земята сам и без кацане - нещо, което досега не се е удало на никого. Предишният му опит през август м.г. завърши без успех поради лошо време - за 13 дни той успя да достигне едва до Бразилия. 

***

Стив Фосет за малко не се отказа от опита си да обиколи света с балон

Сантяго, 26 юни 2002 г. /БТА/ Милионерът пътешественик Стив Фосет за малко не се отказа от шестия си опит да обиколи сам земното кълбо, когато балонът му започна внезапно да се изкачва и да пада, предаде Ройтерс, като се позовава на центъра за управление на полета. 
58-годишният бивш борсов агент от Чикаго е бил подхванат от "феномен йо-йо" по думите на директора на центъра Джо Ричи и балонът му Дух на свобода внезапно изгубил височина, вероятно поради насочени надолу въздушни течения, след което автопилотът компенсирал снижаването със силно ускорение и едва след около три часа Фосет успял да стабилизира балона и да продължи полета по предвидения маршрут. Той все пак е бил принуден да свърне от пътя си към Чили и пропуснал реактивния поток, насочен на север, който планирал да хване.
От центъра за управление на полета са обяснили, че известно време Фосет ще трябва да лети по-бавно, но в края на краищата може да хване по-благоприятен реактивен поток.
Откакто се издигна във въздуха от западна Австралия преди седмица, пътешественикът е изминал 13 465 км. Следващият етап на полета ще го отнесе над Чили и южна Африка.
Конкурентът на Стив Фосет в полетите с балон, британският магнат Ричард Брансън, се обади в центъра за управление във вторник, за да пожелае успех на Фосет. Двамата мъже заедно направиха неуспешен опит за околосветско пътешествие през 1998 г. Фосет досега е правил пет опита да обиколи света с балон и е поставил рекорди по продължителност и далечина на самотен полет.
Ако стигне до атлантическото крайбрежие на Южна Америка, този път Фосет ще продължи полета над океана, докато достигне изходната си точка в Австралия, след като е прелетял общо 28 000 км.
Фосет за кратко ще наруши самотата си над Чили, където, ако позволят метеорологичните условия, е планирана среща  във въздуха със самолет, спонсориран, както и опита за световен рекорд, от производителя на бира Анхойзер-Буш Ко. 

***

Стив Фосет прелетя над Южна Африка и пое към Австралия

Ню Йорк, 1 юли 2002 г. /БТА/ Въздушният балон "Спирит ъв фрийдъм", с който 58-годишният американски милионер и търсач на силни усещания Стив Фосет прави пореден опит да обиколи Земята, прелетя над Южна Африка тази нощ и се отправи към крайната точка на пътешествието - Австралия, съобщиха агенциите.
В момента Фосет се намира на височина около 7700 м над Индийския океан и се движи със скорост почти 200 км в час. Въздухоплавателят се надява, че благодарение на благоприятния въздушен поток скоростта му ще нарасне с около 22 км и още утре той ще може да се приземи в Австралия, откъдето излетя преди дванайсет дни. 
От началото на пътешествието си Фосет е покрил около 24 600 км. При предишния си опит да обиколи Земята той измина 22 909 км, преди летателният му апарат да падне в Коралово море. 

***

На 13-ия ден милионерът Стив Фосет приключи самотната си обиколка на земното кълбо

Сидни, 2 юли 2002 г. /БТА/ Американският мултимилионер Стив Фосет стана първият човек, обиколил сам, земното кълбо с балон, съобщиха световните информационни агенции.
58-годишният Фосет започна обиколката си преди 13 дни от западния  австралийски град Денхам. На 1 юли над Индийския океан  американският милионер разви рекордната скорост от 300 км/ч. Той се приземи недалеч от южния бряг на Австралия. Наземният екип в Австралия бе подготвил хеликоптер, в случай че Фосет кацне  в някоя слабонаселена местност. 
Милионерът от Чикаго измина над 31 000 км и завърши успешно шестия си опит за постигане на рекорда. "Стив пресече финиша" - обяви ръководителят на полета Джо Ричи в центъра за управление на полета в университета Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури. 

***

Стив Фосет още не може да кацне поради силни ветрове

Сидни, 3 юли 2002 г. /БТА/ Американският въздухоплавател, милионерът Стив Фосет, който извърши първата в света обиколка на земното кълбо с балон, не може да се приземи, предадоха светновните информационни агенции. 
Според АФП е било планирано Фосет да кацне край Рокси Даун, но силните ветрове със скорост от 40 км/час не му позволяват безопасно да се приземи. 
Сега Фосет се носи над сушата по посока на гр. Бердсвил, щата Куинслънд. Съпровождат го два хеликоптера и един малък самолет, които са готови да окажат помощ на пътешественика  при кацането.
Според някои източници Фосет не би могъл да кацне с балона си, ако скоростта на вятъра не падне до 20 км/час, според други тя не трябва да надхвърля 16 км/час.  Очаква се милионерът да слезе на земната повърхност на зазоряване на 4 юли, когато, според метеорологичните прогнози, може да се намали силата на вятъра. 

***

Стив Фосет се приземи с балона си в Австралия

Сидни, 4 юли 2002 г. /БТА/ Американецът Стив Фосет, който обиколи Земята с балон, благополучно се приземи тази нощ край пресъхнало езеро в австралийската пустиня на около 1300 км югозападно от столицата Сидни, съобщиха световните агенции.
Сегашният полет на 58-годишния милионер от Чикаго е шестият му опит, този път успешен, да лети с балон около Земята. Целият полет на Фосет в балона Духът на свободата премина без  особени проблеми, ако се изключат силният вятър в последния ден,  който не му позволи часове наред да се приземи, както и  пожарът, пламнал вчера, който той успя да потуши. Според  очевидци балонът в продължение на 15 минути отскачал от земята  преди окончателно да кацне. 
След приземяването си Фосет обяви, че не възнамерява да прави други по-значителни полети с балон. Той установи световен рекорд като първият човек обиколил Земята сам в балон. Полетът (...) продължи точно 13 дни, 12 часа 16 минути и 13 секунди. 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:25 на 02.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация