Преди 30 години в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчиво използване на реката

site.btaДнес се навършват 20 години от първото отбелязване на Деня на река Дунав

Днес се навършват 20 години от първото отбелязване на Деня на река Дунав
Днес се навършват 20 години от първото отбелязване на Деня на река Дунав
Русе (29 юни 2023) С концерт на русенския кей Община Русе отбелязва 29 юни - Международния ден на река Дунав. Тази година мотото на националната кампания е „Пазете Дунав син“. Снимка: Бисер Тодоров/БТА/Архив

Днес е Денят на река Дунав. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав. Това е годишнина от подписването през 1994 г. в София на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчиво използване на река Дунав, която влиза в сила на 22 октомври 1998 г. 
Мотото на деня през 2024 година е "Да запазим Дунав син!" (Keep the Danube Blue!).

БТА съобщава за подписването на конвенцията през 1994 г. в своя бюлетин “Вътрешна информация”:

Подписана е конвенцията за опазване на река Дунав

София, 29 юни 1994 г. /БТА/ Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река
Дунав бе подписана днес в столицата. Страни в тази конвенция са Австрия, България, Германия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Хърватска и Европейският съюз. Като съвместен успех на всички дунавски държрби определи новия международноправен документ ръководителят на Временния секретариат за подготовката на документа във Виена Вилхелм Китингер.
Пред нас, посочи заместник министър-председателят Евгений Матинчев в приветствието си към участниците в днешната дипломатическа конференция, стои документ, който може да стане крайъгълен камък в усилията за постигане на устойчиво и балансирано управление на водите, за опазването и рационалното използване на повърхностните и подземните води. Според него прилагането му ще има значително по-широк ефект, свързан с икономическото развитие в басейна на Дунав, който се простира на териториятала 14 европейски страни с население около 80 милиона жители.
Най-съществени в конвенцията са мерките за предотвратяване, контрол и ограничаване на замърсяването на дунавските води, съчетани с регионалната програма за река Дунав. Много важно е й да се въведе по подобие на река Рейн една интегрирана система за контрол, наблюдение, предупреждение при аварийни разливи и катастрофални наводнения от изворите до устието на реката. Спешната необходимост от започване на сътрудничество при управлението на водите за опазване на река Дунав е подчертана в декларация, която бе приета. (…)
Още утре в София ще бъде учредена международна комисия за изпълнение на конвенцията със седалище във Виена. (…)

БТА отразява широко и първото честване на Деня на река Дунав през 2004 г. в своята емисия “Вътрешна информация”:

За пръв път Международната комисия за защита на Дунав организира международна кампания "Ден на Дунав" 

Видин, 22 юни 2004 г. /БТА/ На 29 юни Видин ще бъде домакин на Националните тържества по случай  Деня на река Дунав, съобщиха от пресслужбата на кметството. За пръв път Международната комисия за защита на река  Дунав организира международна кампания под надслов "Ден на Дунав - вдъхновение от реката".     
Дунав, която е втората по големина река в Европа, в района на басейна на която живеят 83 млн. души, е символ на живота за хората в 13 страни на Европа. (…)
В Деня на Дунав събитията, организирани в градовете по реката ще бъдат проследявани чрез жива видео-връзка, а чрез т. нар. звукова вълна част от събитието ще бъде и Видин. Домакин на честванията е кметът д-р Иван Ценов, под чийто патронаж ще премине празника.  Под мотото "Вземи вдъхновение от Дунав" Видин се включва във фестивала, както с възможности за сериозни дискусии, така и с богата културна програма - открити концерти в крайдунавския парк и хепънинг при художествената галерия; литературно-екологичен салон, изложби и спортен празник край крепостта "Баба Вида". 
Официалната делегация на празника, в която се очаква да присъства и министър Долорес Арсенова, ще бъде запозната със "Седемте чудеса на Видин", свързани с характерното разположение на града при завоя на река Дунав. (…)

 ***

Международна звукова вълна "Русе-Регенсбург" ще започне на 29 юни в Русе за Деня на Дунав 

София, 25 юни 2004 г. /БТА/ Международна звукова вълна "Русе-Регенсбург" ще започне на 29 юни в Крайбрежната алея на Русе. Това съобщиха на БТА от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/.
Тя започва под мотото "Обединени и вдъхновени от реката". Целта е звуковата вълна да прозвучи по поречието на реката във всички крайдунавски градове и да достигне финалната си фаза в пристанището на Регенсбург в 19.36 часа българско време или 18.36 часа европейско време, пише в съобщението. 
Звуковата вълна изпреварва времето и е своеобразен символ на начин за премахване на границите. В инициативата ще участват 35 големи речни пристанища на територията на България, Румъния, Сърбия, Словения, Унгария, Австрия и Германия със звукова сигнализация от пристаналите в тях плавателни съдове.
На 29 ще бъде възстановен и традиционния яхтен парад, включващ дефиле на 26 празнично украсени плавателни съда. (…)

***

Десет български крайдунавски общини участват в Първата международна кампания "Ден на река Дунав"

Плевен, 26 юни 2004 г. /БТА/ Десет български крайдунавски общини са подготвили поредица от прояви, които ще се състоят на 29 юни по повод на Първата международна кампания "Ден на река Дунав". Това съобщи в Плевен за БТА Цветанка Димитрова, директор на Басейнова дирекция "Дунавски район". Тя уточни, че акцентът на празника ще бъде във Видин, Никопол, Белене и Русе. (…)
В Никопол на международна среща проблемите на Дунав ще дискутират 50 младежи, представители на  държави от поречието на реката. Фотосафари ще се състои в Белене. В Козлодуй 100 млади хора ще плават с кораба "Радецки". Кръгла маса "Да опазим нашата река" и парад на хвърчилата организират в Лом. В Свищов ще обсъдят проблемите на Дунав в контекста на европейската интеграция. Състезания и празнично шествие със знамената на дунавските държави ще организират в Оряхово. В Тутракан ще има турнир по волейбол и както във всички селища по реката точно в 12.00 часа на обед ще пуснат балони, символизиращи броя на страните от Дунавския басейн.
Кампанията на 29 юни ще премине под мотото "Моята река - връзка със света". (…)

***

Чрез плавателната система Рейн-Майн-Дунав България се свързва с 13 държави и 30 000 километра европейски реки и канали

Русе, 29 юни 2004 г. /БТА/ Чрез плавателната система Рейн-Майн-Дунав, България се свързва чрез евтин транспорт с 13 държави и 30 000 километра европейски реки и канали, но българският речен товарен флот не е готов да я използва. През това лято в системата плават вече 98 луксозни пътнически кораба със стотици хиляди летовници, но българските пристанища и туристическите обекти нямат готовност за посрещането им. Това са част от изводите от дискусията в Русе за дунавския европейски коридор 7, която Русенският университет организира за Деня на река Дунав.
На кръглата маса доц. д-р Васил Дойков изказа тревога, че България загърбва дунавския транспорт и специално транспортната връзка Русе - Егейско море - част от европейски транспортен коридор 9, която има перспективи да поеме огромни транзитни стокови потоци от Централна Европа и избегнат трудностите при преминаване на Босфора и Дарданелите. (…)
Кръглата маса е посветена на Деня на река Дунав - 29 юни. Международна звукова вълна Русе-Регенсбург ще тръгне днес в 19 часа нагоре по течението на реката. В нея са поканени да участват 35 големи дунавски пристанища, които ще се включат с вой от спрелите в тях плавателни съдове. Очаква се вълната да достигне финала в германското пристанище Регенсбург около 19.36 часа българско време, което е 18.36 часа средноевропейско време, съобщиха организаторите от Регионалната инспекция по околната среда.
В тържествения яхтен парад днес в Русе ще участват 26 украсени плавателни съда - яхти, моторници, кораби и  катери. Прожекторите им ще осветяват нощта над град след 20.30 часа.   
Над 1500 души се очакват на празничното речно тържество, наречено "Обединени и вдъхновени от реката".
  
***

Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова откри във Видин първата международна кампания, посветена на Деня на река Дунав

Видин, 29 юни 2004 г. /БТА/ Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова откри днес във Видин първата международна кампания, посветена на Деня на река Дунав, в присъствието на четирима посланици на дунавските страни у нас - на Румъния, Словакия, Чехия и Сърбия и Черна гора, на кметовете на граничните сръбски и румънски градове - Зайчар и Калафат, както и на депутати.
На борда на пътническия кораб "Видин”, министър Арсенова в своето обръщение към участниците в празника каза, че България заедно с всички дунавски страни ще работи за опазване на водите на голямата европейска река чисти. Днес бе отбелязана и 10-та годишнина от подписването на Дунавската конвенция за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав.
С приветствени слова към участниците в проявите се обърнаха областният управител на Видин Мартин Дончев и кметът на крайдунавския град домакин д-р Иван Ценов.
Кампанията, която се организира за първи път, е под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав, МОСВ и видинската община и премина под мотото "Мост към бъдещето". Министър Арсенова се срещна с ученици от България, Румъния и Сърбия и Черна гора, които я запознаха с посланието на децата от трите страни за опазване на басейна на река Дунав. Посланието бе връчено на министър Арсенова в залата на видинската художествена галерия и ще  бъде изпратено на Международната комисия за опазване на река Дунав. 
Участниците в празника се запознаха с работата на българския ученически екопарламент. Децата-еколози бяха организирали специална сесия, посветена на Деня на Дунав и опазването на реката чиста.
Многобройни прояви - екоревю, спортни танци, детски празник и хепънинг на открито съпътстваха днешния екологичен празник във Видин.
Международният ден на река Дунав днес се отбелязва и в други български градове, разположени на брега на река Дунав. В  Русе в 19 часа ще стартира инициативата "Обединени и вдъхновени от реката", която ще даде началото на международната звукова вълна "Русе - Регенсбург". В 19,10 ч. от пристанище Видин ще бъде подаден сигнал за включване в международната звукова вълна (…). 

***

От Русе в 19 часа започна международна дунавска звукова вълна

Русе, 29 юни 2004 г. /БТА/ Днес точно в 19 часа завиха корабните сирени на спрените плавателни съдове в русенските пристанища.
Така от Русе започна международната звукова вълна, която минава през 35 дунавски пристанища, за да спре в 18,36 часа средноевропейско време в германския град Регенсбург. Звуковата вълна изпреварва времето и е своеобразен символ за премахване на границите, смята инициаторът Международната комисия за опазване на река Дунав. (…)

***

В 19.10 часа Видин се включи в международната звукова вълна, която е част от първата международна кампания, 
посветена на Деня на река Дунав

Видин, 29 юни 2004 г. /БТА/ Точно в 19,10 ч. от пристанище Видин всички кораби подадоха звуков сигнал. Така те се  включиха в международната звукова вълна, която прозвуча по поречието на реката във всички крайдунавски градове. Стартът на международната звукова вълна "Русе - Регенсбург" бе даден в Русе в 19 часа под мотото  "Обединени и вдъхновени от реката". Звуковата  вълна прозвуча  по поречието на реката във всички крайдунавски градове и във финалната си фаза е достигнала  в пристанище Регенсбург в 19,36 ч. българско време, съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите. (…)
В инициативата участват 35 големи речни пристанища на територията на България, Румъния, Сърбия, Словения, Унгария, Австрия и Германия. Всички големи дунавски пристанища се включиха в инициативата със звукова сигнализация подадена в точен час от плавателни съдове, акостирали на портовете.
Това бе и последната изява в днешния Ден на Дунав, който се чества за първи път. 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:10 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация