Спринтьорката: До последно знаех, че това е моят медал и аз трябва да си го взема

site.btaИвет Лалова печели първи за България златен медал в спринта на 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика през 2012 г.

Ивет Лалова печели първи за България златен медал в спринта на 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика през 2012 г.
Ивет Лалова печели първи за България златен медал в спринта на 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика през 2012 г.
София (9 март 2013) Европейската шампионка на 100 метра от "Хелзинки 2012" Ивет Лалова (на снимката) участва в открита тренировка-урок на стадион "Раковски", която е организирана от клуба по лека атлетика "Ивет Лалова Спринт Академи". Пресфото – БТА снимка: Минко Чернев/Архив 

Състезателката по лека атлетика Ивет Лалова печели златен медал в спринта на 100 метра с 11,28 секунди на Европейското първенство по лека атлетика на 28 юни 2012 г. Това е първо златно отличие на 100 метра от континентален шампионат в историята на българската атлетика, отбелязва редакция “Справочна информация”.
До 2012 г. най-доброто класиране в спринта при жените е второто място на Анелия Нунева на Евро 1986 в Щутгарт. 

БТА съобщава за победите на българската състезателка в своята емисия “Спортна информация”:

Добромир Карамаринов: "Очакванията ни са да спечелим повече от един медал"

София, 21 юни 2012 г. (БТА) Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов се надява на повече от един медал за страната от Европейското първенство във Финландия от 27 юни до 1 юли (2012 г. - бел. ред.).
"Очакванията ни за медали са реалност. Те са свързани с две имена - Ваня Стамболова и Ивет Лалова. Ако някой от останалите наши състезатели стигне до отличие, това ще бъде по-скоро изненада", коментира Карамаринов.
Стамболова ще бяга на 400 метра с препятствия, а Лалова ще участва в спринтовете на 100 и 200 метра, както и в щафетата на 4 по 100 метра. (…)    
   
***

Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 100 метра, (Габриела - бел. ред.) Лалева и Георги Иванов отпаднаха

Хелзинки, 27 юни 2012 г. (БТА) Ивет Лалова се класира за полуфиналите в спринта на 100 метра на европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки (Финландия). Българката спечели първо място във втора серия с личен резултат за сезона от 11.06 секунди. С това Лалова излезе начело в европейската ранглиста за годината. (…)

***

Ивет Лалова се класира за финала на 100 метра

Хелзинки, 27 юни 2012 г. (БТА) Ивет Лалова се класира за финала в спринта на 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки (Финландия). 
Българката спечели първия полуфинал с 11,23 секунди при пълно безветрие.
В сериите тази сутрин при доста по-добри условия Лалова постигна 11,06 секунди, с което записа личен резултат за сезона и излезе начело в европейската ранглиста за годината.
Другата българка в дисциплината - Габриела Лалева, пък отпадна, след като завърши на шесто място в трета серия с 11.79 секунди.
Във втория полуфинал при попътен вятър от 2 метра в секунда първа финишира украинката Олеся Повх с 11,13 секунди, а втора се нареди защитаващата титлата си Ферена Зайлер (Германия) с 11,17 секунди.
Финалът е утре от 18.30 часа българско време.

***

Ивет Лалова стана европейска шампионка в спринта на 100 метра

Хелзинки, 28 юни 2012 г. (БТА) Ивет Лалова спечели титлата в спринта на 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки (Финландия).
28-годишната Лалова финишира на финала с време 11,28 секунди.    
Втора се нареди Олеся Повх (Украйна) с 11,32 секунди, а трета остана Лена Гринчикайте (Литва) също с 11,32 секунди.
Германката Ферена Зайлер не успя да защити титлата си от Барселона 2010, след като финишира едва шеста с 11,42 секунди.
Лалова, която е лидерка в европейската ранглиста за сезона с 11,06 секунди от вчера в сериите в Хелзинки, атакува във втората половина на дистанцията и донесе първо златно отличие на 100 метра от континентален шампионат в историята на българската атлетика. 
Досега най-доброто класиране в спринта при жените беше второто място на Анелия Нунева на Евро 1986 в Щутгарт. 
България пък има европейска шампионка за първи път след 2006 година, когато злато на 400 метра в Гьотеборг завоюва Ваня Стамболова. (…)

***

Ивет Лалова: "Бях уверена, че ще взема медал"

Хелзинки, 28 юни 2012 г. (БТА) Европейската шампионка Ивет Лалова е била убедена, че ще спечели медал в спринта на 100 метра на шампионата на Стария континент по лека атлетика в Хелзинки. Тя призна, че финалът е бил много труден заради бързата писта.
"Бягането беше много трудно, а времето е студено и не е за големи постижения. Пистата беше много бърза и се надявах да бъда здрава и да нямам проблеми с крампове. Беше голяма битка за медалите. Когато видях повторение на бягането, си казах, че това не съм аз. Моята главна цел беше спечелването на златния медал на 100 метра. Спечелих този медал много трудно. Бях уверена, че ще взема отличие от този шампионат. Работих много, бях готова за битка. Върнах увереността си след тежката контузия в това наистина голямо завръщане", заяви Лалова след финала. (…)

***

Лалова: "След медала вчера е много трудно да се бяга днес, но ще се боря до последно"

Хелзинки, 29 юни 2012 г. (БТА) Ивет Лалова заяви, че ще направи всичко възможно, за да се пребори за място на финала на 200 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки (Финландия).
Лалова снощи спечели титлата в късия спринт на 100 метра, а днес по обяд завърши трета в пета серия на 200 метра и продължава на полуфиналите тази вечер.
"Контролирах бягането си без особено усилия", коментира Ивет след серията на 200 метра.
"След този медал вчера е много трудно да се бяга днес. Усеща се промяната в програмата. Много липсва този  един ден почивка между 100 и 200 метра. За пример ще дам първенството на САЩ, където между двата спринта има четири дни почивка. Така че наистина тежко е да се бяга 200 метра в деня след 100 м. Снощи покрай награждаване и пресконференция се върнах в хотела към 23 часа. Много е трудно, но няма как, ще се боря до последно. Ако вляза във финала на 200 метра и направя нещо, още по-добре. Ако не, ще си тръгна от Хелзинки с един златен медал", каза още тя. (…)

***

Ивет Лалова: "Отивам да отпразнувам медала"

Хелзинки, 29 юни 2012 г. (БТА) Европейската шампионка в спринта на 100 метра от европейското първенство по лека атлетика в “Хелзинки 2012” Ивет Лалова зае пето място в третата полуфинална серия на 200 метра. Българката финишира с личен резултат за сезона от 23.26 секунди, но не намери място сред финалистите. 
"Нито един от другите атлети на първенството, които участваха и на 100 метра, не направи дубъл и на 200 м, коментира Лалова след бягането си. - Шампионът при мъжете на 100 метра Кристоф Льометр също отказа да гони титла и на 200 м”. 
Причината за отказа на всички звезди е, че програмата на първенството е много сгъстена и те нямат време за възстановяване между дисциплините. За три дни на Ивет Лалова й се събраха 5 бягания (3 на 100 м и 2 на 200 м). 
"Сега се притеснявам, че съм пред крамп или контузия, допълни Лалова. - Чувствам се много изморена. Моят треньор Бономи дори каза да преценя и ако не се чувствам достатъчно уверена да не стартирам в полуфинала. Как мога да не стартирам?! По-добре да ме бият, но да опитам". (…)
Лалова разказа, че денят, в който спечели златото на 100 метра се е оказал много дълъг за нея. Тя се прибрала в полунощ, след интервюта, пресконференции, а масажът за възстановяване започнал след това. 
"Дори не съм си отпразнувала медала, сега отивам", с усмивка заяви Ивет Лалова. (…)

***

Президентът на БФЛА: "Ивет Лалова накара цяла Европа да говори за България"

Хелзинки, 30 юни 2012 г. (БТА) Златният медал на Ивет Лалова в спринта на 100 метра е исторически успех за българската лека атлетика, коментира от Хелзинки президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов.
"Тази титла бе спечелена от Ивет Лалова след толкова драматични обрати в нейния и професионален, и личен живот, защото тя беше безспорно най-силната спринтьорка в своята възраст преди тази нелепа контузия през 2005 година. След това обаче успя да се възстанови и постепенно да стигне до заслужената европейска титла на 100 метра. Да спечелиш злато от европейско първенство и то в най-атрактивната дисциплина, каквато е спринта на 100 метра, е нещо наистина много престижно. С титлата си Ивет Лалова накара цяла Европа да говори за България и то само хубави неща", добави Карамаринов. (…)

***

България завърши на 16-о място в класирането по медали

Хелзинки, 1 юли 2012 г. (БТА) България завърши на 16-о място в класирането по медали на Европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки (Финландия).
Единственото отличие за страната спечели Ивет Лалова, която стана шампионка в спринта на 100 метра.
Победител в класацията стана Германия с 6 златни, 6 сребърни и 4 бронзови отличия, пред Русия и Франция.
Най-много медали пък спечели отборът на Украйна със 17.
Състезатели от 27 страни взеха отличия на Евро 2012. (…)

***

Ивет Лалова: "Пътят към този медал беше много труден"

София, 2 юли 2012 г. (БТА) Ивет Лалова се завърна днес в ранния след обяд в София, след спечелената титла в спринта на 100 метра на Европейското първенство в Хелзинки (Финландия) през миналата седмица.
Тя беше посрещната на летище "София" с огромни букети цветя и получи множество поздравления.
Лалова показа златния медал и го целуна пред насъбралите се журналисти, фоторепортери и почитатели.
"Добре съм. Изморена съм, но тръгнахме в 4 часа сутринта. Нормално е сега да искам да почина малко и да осмисля нещата", бяха първите думи на Ивет Лалова на българска земя.
Лалова постигна най-добър резултат в Европа за сезона в сериите от 11,06 секунди, което тя определя като ключов момент за спечелването на златното отличие.
"Определено сериите бяха ключовият момент. Там условията бяха прекрасни за спринт. Аз буквално ги парализирах с това 11,06. Мисля, че там спечелих медала", каза тя.
"Бях убедена, че ще бъда първа, но никога не може да си спокоен. На финала условията не бяха много приятни за спринт. В Италия се готвих на 39 градуса, а там беше 13-14. Буквално се сковаваш. Валеше, имаше висока влажност. Мократа настилка ми попречи да стартирам добре. Силната ми част е във втората половина на бягането и до последно знаех, че това е моят медал и аз трябва да си го взема. На старта се помолих само всичко да бъде окей”, допълни тя.
"Пътят беше много труден, няма лесен медал, няма лесна победа. Зад него стоят много труд, не само на един човек, но и на всички, които бяха зад мен", каза още Лалова.
Българката призна, че след финала и спечелената титла емоциите са надделели.
"Имаше много емоции. Не можах да задържа сълзите си. Напрежението беше много голямо. Говореше се, че това е сигурен финал, сигурен медал, но там няма нищо сигурно. До момента, в който не пресечеш линията и не изпишат на таблото, че си пръв, няма нищо сигурно. Заминах за Хелзинки с девети резултат в Европа, тъй като бях контузена в началото на май. Имах мускулно разтежение на бедрото. Много се радвам, че успях. Това е едно възнаграждение на труда и едно потвърждение, че вървя в правилната посока", обясни тя.
Лалова стана първата българка с европейска титла в историята в спринта на 100 метра.
"Горда съм с това, защото имаме разкошна школа и имаме невероятни успехи и при девойки, и при жени. Много се радвам, че аз съм първата спринтьорка от България, която е европейска шампионска на 100 метра", каза тя. (…)

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:42 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация