site.btaНовият музей на Акропола е открит преди 15 години с церемония, в която участват много държавни и правителствени ръководители

Новият музей на Акропола е открит преди 15 години с церемония, в която участват много държавни и правителствени ръководители
Новият музей на Акропола е открит преди 15 години с церемония, в която участват много държавни и правителствени ръководители
Атина, (28 март 2014) Посетителите разглеждат кариатиди, докато на монитор в залата в музея на Акропола се показва операцията по почистването на големите статуи. Необходими са около седем месеца, за да се почисти всяка от по-големите статуи, които са създадени около 420 г. пр. н. е. Работата по почистването започва през 2011 г. Музеят официално е открит на 20 юни 2009 г. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Новият музей на Акропола отваря врати в Атина на 20 юни 2009 г. В церемонията участват държавни и правителствени представители, министри на културата от света, Европа и балканските страни, сред тях е и българският президент Георги Първанов заедно със съпругата си. Новият музей е предназначен за фрагментите от мраморния фриз на храма на Атина Партенос на Акропола, датиращи от 5 век пр. н. е., които Гърция се надява да си върне от Британския музей в Лондон. Парчетата са пренесени във Великобритания в началото на 19 в. от дипломата и меценат лорд Елгин. През 2002 г. Гърция започва кампания за връщането на мраморните фрагменти на територията на страната.
В зданието, което е е проектирано от архитекта Бернард Чуми, са представени експонати от архаичния, класическия и късния античен период.

БТА информира за събитието в своите емисии “Международна информация”, “Балкани” и “Вътрешна информация”:

Гърция ще открие нов музей под Акропола през юни

Атина, 13 февруари 2009 г. /БТА/ Гръцките власти съобщиха, че през лятото ще бъде открит нов музей, в който ще бъдат изложени експонати от Акропола, предаде Асошиейтед прес.
Министърът на културата на Гърция Андонис Самарас заяви днес, че церемонията по откриването на музея ще се състои на 20 юни. Първоначално Гърция планираше да открие сградата преди Олимпиадата в Атина през 2004 г.
Новият музей е предназначен за фрагментите от мраморния фриз на храма на Атина Партенос на Акропола, датиращи от 5 в. пр. н. е., които Гърция се надява да си върне от Британския музей в Лондон.
Парчетата били пренесени във Великобритания в началото на 19 в. от дипломата и меценат лорд Елгин. 
През 2002 г. Гърция започна кампания за връщането на мраморните фрагменти на територията на страната.

***

Гърция отказа да вземе на заем от Великобритания мраморните фрагменти от Партенона

Атина, 11 юни 2009 г. /БТА/ Гръцкият министър на културата Андонис Самарас заяви, че е отхвърлил предложение на Британския музей да върне в Гърция част от мраморните фрагменти от Партенона за период от три месеца, предаде Асошиейтед прес.
Самарас заяви, че сделката би означавала отказ от всякакви гръцки претенции върху 2500-годишните скулптори, които се намират в Лондон от близо два века.   
Гърция се надява един ден да покаже колекцията от Партенона, съхранявана в Британския музей, заедно със запазените в страната фрагменти в новия музей, който ще бъде открит следващия уикенд.
Самарас заяви днес, че е готов да обсъди вариант, при който гръцки антики да бъдат дадени назаем на Британския музей, за да може "мраморите от Партенона най-накрая да се върнат на мястото си".
Фрагментите са украсявали мраморния фриз на храма на Атина Партенос на Акропола. Парчетата били пренесени във Великобритания в началото на 19 век от британския дипломат лорд Елджин. 
През 2002 г. Гърция започна кампания за връщането на мраморните фрагменти на територията на страната.

***

Новият музей на Акропола в Атина е готов да отвори врати

Атина, 18 юни 2009 г. /Хелен Колиопулу от АФП/ Новият музей на Акропола - стъклена сграда, разположена в подножието на античния обект, известен в целия свят, се готви да отвори врати в събота с тържествена церемония след продължило години отлагане и спорове.
"След много приключения, пречки и критики новият музей на Акропола е готов: един символ на съвременна Гърция, която отдава почит към своите предци, дълг на една нация към нейното културно наследство",  подчерта в сряда вечерта министърът на културата Антонис Самарас по време на първо представяне на музея пред журналисти.
Създадена по проект на френско-швейцарския архитект Бернар Чуми, тази ултрамодерна постройка, поставена върху колони сред археологическите останки, впечатлява със своята геометрия.
Сградата, разположена на 300 метра от античния паметник и естествено осветена, предлага панорамна гледка към Партенона - един от най-посещаваните паметници в света и архитектурен шедьовър на класическата епоха от пети век преди нашата ера.
В този музей на три нива, висок 23 метра и  разположен на площ от 15  000 квадратни метра, са изложени над 350 археологически останки и скулптури от Акропола, които досега бяха струпани в малък музей върху Свещената скала и чието прехвърляне бе предмет на гигантска операция от няколко месеца,  която приключи през пролетта на 2008 г..
Конструкция, покриваща част от археологическите находки, открити по време на работата по терасиране, се издига над един от двата входа на музея,  разположен на алеята, която минава покрай южния склон на скалата.
На първото ниво серия експонати, сред които керамични предмети, барелефи и антични скулптури от местата за култ, които са били разположени през античността върху склоновете на Акропола, украсяват двете страни на залата.
Петте Кариатиди от храма Ерехтейон се издигат в горната част на стъклена рампа, която отвежда на втория етаж, където има зала с около 30 колони и където са изложени древните скулптури /800-500 г. преди нашата ера/ от храма Ерехтейон, от храма на Атина Нике и от Пропилеите - монументалния вход към Акропола.
Кулминационната точка на архитектурното произведение е залата, посветена на Партенона, на третия етаж, "където естествената светлина е режисьорът и разкрива цветовете и обема на фризовете, на метопите и на фронтоните на храма", подчертава директорът на музея Димитрис Пантермалис.
След серия дискусии гръцките археолози избраха възстановка на фриза на Партенона чрез включване на няколко останки от него, запазени в Атина, и на копия от плочите, повечето от които се намират в Лондон и се отличават с белия си цвят.
Тази знаменита зала има претенцията да отправи "рекламация" за връщането на фризовете от Партенона, наречени "мраморите на Елджин" от името на британския дипломат, който ги е откъснал от паметника на гръцката цивилизация. Тези фризове се пазят в Британския музей в Лондон и Гърция води напразно битка за връщането им в продължение на тридесет години.
"За първи път посетителят ще има поглед върху целия ансамбъл от фризове и ще осъзнае проблема за разпиляването на частите между Лондон и Атина", обяснява Пантермалис.
Четиристотин посетители ще могат да седнат в тази зала и да се наслаждават на панорамната гледка към Партенона и към Атина.
"Този музей е катализатор за репатрирането на отнесените и заграбени фризове", подчертава от своя страна Самарас, който предвижда много тържествено откриване на новия музей в събота в присъствието на редица известни личности.
От 1974 г. насам правителствата се опитват едно след друго да създадат този музей, но едва на четвъртия международен конкурс през 2001 г. проектът на Бернар Чуми слага началото на неговото изграждане. Но редица спорове, свързани най-вече с избраното място за музея, забавят осъществяването му.
Музеят, чието изграждане струва 130 милиона евро, има капацитет да посрещне 10 000 посетители дневно.

***

Всички билети за посещение за първите три дни след откриването на новия музей на Акропола вече са продадени

Атина, 20 юни 2009 г. /БТА/ Билетите за посещение на новия музей на Акропола, който ще бъде тържествено открит тази вечер, са продадени до вторник включително през интернет, съобщава АФП.
Близо 11 000 билета са запазени до средата на декември 2009 г.. Най-голям интерес към посещение на музея проявяват гръците, следвани от американци, британци, германци и французи.
Цената на билет за музея ще бъде 1 евро до края на декември и 5 евро от началото на 2010 г. Гръцкият министър на културата Андонис Самарас заяви, че с тази цена на билетите се цели да се даде възможност на всеки да се възхити на тези забележителни останки от наследството на човечеството и да се възнаградят гръцките данъкоплатци за изграждането на музея на стойност 130 милиона евро. (…)

***

Новият музей на Акропола бе открит тържествено

Атина, 20 юни 2009 г. /БТА/ Гръцкият президент Каролос Папуляс открито тържествено тази вечер новия музей на Акропола в Атина, предаде Франс прес.
На церемонията присъства президентът Георги Първанов. В Атина още са председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, президентите на Кипър Димитрис Христофиас, на Черна гора Мило Джуканович, на Словакия Иван Гашпарович, премиерите на Сърбия Мирко Цветкович, на Хърватия Иво Санадер и на още няколко държави, както и около 30 министри на културата и политици. Освен президента Папуляс, от гръцка страна присъстваха още премиерът Костас Караманлис и министърът на културата Андонис Самарас.
На церемонията бе предвидено да бъде и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той обаче отмени неочаквано днес посещението си, като се извини със здравословни проблеми.
Папуляс призова Великобритания да върне на Гърция мраморните фрагменти от Партенона. "Днес целият свят може да види на едно място най-важните скулптури от Партенона, но някои от тях липсват; това е моментът да бъдат затворени раните на паметника, чрез връщането на мраморите, които му принадлежат", отбеляза той.
Мраморните фрагменти са изложени в Британския музей, въпреки че Гърция отдавна настоява да си ги получи обратно и отдели за тях в новия музей специална галерия, съответстваща на точните размери на храма на Партенона и 115-те му секции. Руините са изнесени в началото на 19-и век от тогавашния посланик на Британската империя в Османската империя лорд Елджин. 
Папуляс подчерта, че новият музей "е не само модерен музей, но и екуменически музей". "Това е нашата идентичност и нашата гордост", увери той.
Директорът на новия музей професор Димитрис Пантермалис разведе гостите из залите. Той им обърна специално внимание на копие на източния мраморен фрагмент от Партенона, чийто оригинал, който е смятан за шедьовър на Античността, е изложен в Британския музей.
"Това е акт, който символизира политиката на повторно събиране на едно място на мраморите в оригиналната им форма", подчерта гръцкият министър на културата Андонис Самарас.
Генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура увери, че организацията ще играе ролята на посредник за намиране на удовлетворително решение на въпроса. Великобритания и Гърция се обърнаха към нас с молба, отбеляза той.
Церемонията, която имаше за цел да прослави наследството на древна Гърция, бе предавана пряко по държавната телевизия. Тя бе режисирана от Димитрис Папайоану - авторът на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Атина през 2004 г.
Идеята за построяването на музея е дадена още преди три десетилетия. В крайна сметка той бе построен за осем години след няколко отлагания. (…)
       
***

Новият музей на Акропола отвори днес врати за стотици посетители

Атина, 21 юни 2009 г. /БТА/ Новият музей на Акропола, който тържествено бе открит снощи, отвори днес врати за стотици посетители, съобщава Асошиейтед прес. (…)
Близо 200 посетители се бяха наредили на опашка тази сутрин преди музеят да отвори врати, въпреки че предварително си бяха запазили билети по интернет. Всички билети за първата работна седмица на музея, с изключение на няколко билета за петък, вече са продадени през интернет.
Криса Саламану от Атина заедно със съпруга и дето й бяха първите, които влязоха днес в музея. (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:25 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация