site.btaПреди 10 години Фелипе Шести полага клетва пред парламента като крал на Испания

Преди 10 години Фелипе Шести полага клетва пред парламента като крал на Испания
Преди 10 години Фелипе Шести полага клетва пред парламента като крал на Испания
Мадрид, Испания (19 юни 2014) Испанската кралица Летисия заедно със съпруга си, новокоронования крал на Испания Фелипе VI. До тях са дъщерите им принцеса Леонор (вляво) и принцеса София (вдясно). Семейството е на балкона на Кралския дворец в Мадрид. Новият крал на Испания Фелипе VI беше провъзгласен за монарх на официална церемония в парламента на страната. (AP Photo/Laura Leon)

Церемонията в Генералните кортеси (парламента) в Мадрид за възкачването на престола на новия крал на Испания Фелипе Шести се състои на 19 юни 2014 г., след като на 2 юни баща му крал Хуан Карлос обявява, че ще абдикира в негова полза, за да даде тласък на обновлението на монархията. На 18 юни 2014 г. крал Хуан Карлос подписва закона, който му позволява да абдикира.

БТА съобщава за събитията в Испания в своята емисия “Международна информация”:

Крал Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе

Мадрид, 2 юни 2014 г. /БТА/ Кралят на Испания Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да даде тласък на обновлението на монархията, предаде Франс прес.
В обръщението си Хуан Карлос припомни, че във всеки човек има стремеж към обновление, към поправяне на грешките, към надхвърляне на способностите. Той изрази увереност, че принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави началото на нов етап на надежда за испанския народ. (...)
"Цял живот съм служил на интересите на Испания и сега най-доброто, което мога да направя за нея, е да отстъпя моето място на сина си Фелипе, който е подготвен да изпълнява висшия си дълг пред отечеството", подчерта кралят. 
В обръщението си монархът посочи, че идеята да се оттегли от престола в полза на сина си му е дошла, когато навършил 76 години през януари, посочва Франс прес. (…)
В репортаж от Мадрид Франс прес съобщава, че испанци и туристи са реагирали на новината за абдикацията с думите "Време беше". (…)
        
***

Испания ще има модерен крал в лицето на престолонаследника принц Фелипе

Мадрид, 2 юни 2014 г. /БТА/ Модерен и дискретен, испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел да стане крал на Испания - нещо, което се сбъдва днес, пише агенция Франс прес.
Фелипе е на 46 години, учил е в чужбина, има и военно образование.
"Неговата единствена цел е да служи на Испания. В това е възпитан, това той чувства дълбоко в душата си. Той знае, че трябва да бъде първият служител на Испания", заяви преди време майка му кралица София.
Голямото предизвикателство пред Фелипе ще бъде да убеди народа, че трябва отново да повярва в монархията в момент, в който името на кралското семейство беше опетнено от серия от скандали и това навреди на популярността на монархията като цяло. Последните допитвания до общественото мнение показаха, че рейтингът й е достигнал исторически минимум.
Фелипе е усмихнат, но и по-сдържан на вид в сравнение с баща си. (…)
Принц Фелипе е висок 1,98 метра, със сини очи, с кестенява коса, елегантен, въплъщаващ облика на човек, който е едновременно модерен и се доближава до съвременния обикновен испанец.
През 2004 г. той се ожени за Летисия Ортис, испанка от народа, журналистка и с един развод зад гърба си. Двойката има две момиченца - русокосите Леонор, родена през 2005 г., и София, родена през април 2007 г.
Семейството на Фелипе досега живя далеч от блясъка на монархията, в имение, построено по поръчка на Фелипе в парка Сарсуела, близо до Мадрид.
Принц Фелипе е роден на 30 януари 1968 г. (…) На 9 години, през 1977 г. Фелипе получава титлата принц на Астурия и е обявен официално за наследник на испанската корона. Тогава Фелипе произнася и първата си реч пред парламента.
Четири години по-късно Фелипе научава първия си урок по история по време на опита за преврат на полковник Антонио Техеро, на 23 февруари 1981 г. Тогава крал Хуан Карлос се утвърждават като защитник на испанската демокрация. По време на преврата принцът е неотлъчно до баща си, защото искал да види как работи монарха в напрегната ситуация.
Фелипе завършва гимназия в Канада и от 1985 г. до 1988 г. учи във военни училища на трите вида въоръжени сили. После следва право в Автономия университет на Мадрид и защитава магистратура по международни отношения в университета Джорджтаун във Вашингтон. 
С течение на годините той участва във все повече публични прояви, по-специално в чужбина, където демонстрира и добрите си познания по английски език.
Фелипе говори много добре каталонски, което е предимство за бъдещия монарх, след като с кризата нараснаха аспирациите на областта за независимост и бяха обтегнати отношенията й с Мадрид.
Принцът е пилот на хеликоптер, почитател на футбола и като цяло спортна натура. Той дори участва в Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. в испанския отбор по яхтинг. (…)

***

Бъдещият крал Фелипе Шести поема Испания, затънала в криза  

Мадрид, 3 юни 2014 г. /Ингрид Базине и Даниел Силва от Франс прес/ Бъдещият крал на Испания Фелипе Шести, който се възкачва на престола след баща си Хуан Карлос, ще трябва да води битка за своята легитимност и да окичи с нови лаври отслабената монархия в напрегната обстановка и в страна, разкъсвана от икономическа криза и сепаратистки предизвикателства.
Седемдесет и шест годишният крал изненадващо обяви в понеделник, че абдикира в полза на сина си Фелипе -  последното от трите си деца, който е на 46 години.
Испанският крал и правителството твърдят, че суверенът е подготвял абдикацията си от месеци насам; според някои експерти обаче се е наложило да избърза поради здравословното си състояние. (…)
Други обаче не поставят здравословните причини на първо място. И напомнят, че имиджът на краля пострада от скандали като лова на слонове в Ботсвана през 2012 г. и корупционната афера, довела до обвинения срещу по-малката инфанта Кристина и съпруга й Иняки Урдангарин. (…)
Кралят бе икона на демократичния преход, последвал диктатурата на Франко (1939-1975 г.), но рейтингът му е спаднал на 41 процента, сочат януарски данни от анкета. И напротив - синът му, който говори няколко езика и е подготвян още от малък да наследи престола, печели симпатиите на 66 от всеки сто испанци, които харесват високия, строен мъж (1,98 м), сериозната му и същевременно добродушна усмивка. (…)
    
"Трудни времена"

(…) Фелипе обаче се възкачва на трона в напрегната обстановка, в страна, задъхваща се от кризата, с институции, разклатени заради недоверието към традиционните партии и сепаратистките напъни в Каталония и Страната на баските. (…)
Вчера в Мадрид имаше демонстрация с искане за премахване на монархията.
Абдикацията на краля не променя нещата, увери обаче президентът на Каталония Артур Мас.
"В Испания предстои смяна на краля, но каталонският политически процес, поел към допитването на 9 ноември, ще продължи", изтъкна Артур Мас по повод референдума за самоопределение, насрочен в региона въпреки недоволството на Мадрид.
Според Пепе Егер от американския център за икономически анализи Ай Ейч Ес, абдикацията на Хуан Карлос обаче "ще се отрази слабо на отношенията между централната власт и дръзките сепаратисти в Каталония и Страната на баските".
Защото при все че монархията изигра централна роля в демократичния преход, "впоследствие й бе отредена главно церемониална роля - далеч от правителството, тя изпълняваше предимно представителни и хуманитарни  функции", пояснява експертът.
А "искат ли да имат бъдеще в Европа, монархиите трябва да се обновяват, за да са полезни на обществото", казва Сесар де ла Лама. (…)
   
***

Бъдещият крал на Испания призова за единство  на страната

Мадрид, 4 юни 2014 г. /БТА/ Бъдещият крал на Испания Фелипе обеща днес, че ще вложи всичките си сили в служба на Испания, която да остане единна, макар и разнородна, предаде Франс прес. Той подчерта, че ще направи това, ако коронацията му бъде одобрена от парламента след абдикацията на баща му, крал Хуан Карлос.
"Позволете ми да уважа парламентарния процес, който е в ход и да се огранича да подчертая още веднъж волята си и решимостта си да вложа всичките си сили във вълнуващото задължение да продължа да служа на испанците", каза 46-годишният принц.
Под погледа на видимо развълнуваната си съпруга принцеса Летисия, принцът произнесе първата си реч, откакто баща му обяви, че абдикира.
Принцът говори на церемония за връчване на награда в областта на културата в манастир в Навара, Северна Испания. 

***

Фелипе Шести положи клетва пред парламента като крал на Испания

Мадрид, 19 юни 2014 г. /БТА/ Новият испански крал Фелипе Шести се закле във вярност към конституцията, предаде Франс прес.
Той положи клетва в парламента, като се врече да спазва конституцията и законите на Испания, както и правата на гражданите и автономните области.
46-годишният Фелипе зае днес мястото на баща си Хуан Карлос, който абдикира след 39 години на престола. Няколко минути преди полагането на клетва от новия монарх, неговият баща му предаде червения си пояс - символ на ролята на краля като главнокомандващ въоръжените сили на Испания.
В речта си пред парламента Фелипе Шести отдаде дължимото на Хуан Карлос, като подчерта неговата роля в "помиряването на испанците" след диктатурата на Франсиско Франко.
"Едно изключително управление днес става част от нашата история", каза новият испански крал.
Изправен пред лицето на засилващия се каталонски сепаратизъм, Фелипе Шести даде да се разбере, че вярва в единството на Испания, и обеща "честна и прозрачна" монархия след скандалите, засегнали кралското семейство. "Искаме Испания, в която всички граждани да си върнат доверието в институциите" и в която всеки може да се чувства испанец по свой начин, обяви новият крал пред парламента.
Фелипе Шести подчерта, че в единна Испания трябва да се зачитат културните и езиковите различия между регионите, и приключи речта си, като каза "благодаря" на четири езика: кастилски испански, баски, каталонски и галисийски, отбеляза Ройтерс. "Има място за всички ни в единна и многообразна Испания", подчерта той.
Лайтмотив на речта му беше обещанието за една "обновена монархия за новото време", отбелязва ИТАР-ТАСС.
След полагането на клетва крал Фелипе Шести прие военен парад с участието на всички родове войски, преди да премине заедно с кралица Летисия по мадридските улици в открит автомобил и да получи приветствията на десетки хиляди жители и гости на столицата. Предстои провеждането на празничен прием в Кралския дворец, на който са поканени две хиляди политици и обществени дейци, представители на икономическите кръгове, научните и културните среди и на спорта.
Испанските коментатори отбелязаха, че на церемонията по полагането на клетва не присъстваше отказалият се от престола Хуан Карлос, поради желанието си "да не принизява ролята на новия монарх". (...)

***

Осемгодишната Леонор де Бурбон е най-младата престолонаследничка в Европа

Мадрид, 19 юни 2014 г. /БТА/ От днес 8-годишната Леонор де Бурбон, голямата дъщеря на новия испански крал Фелипе Шести, е най-младата престолонаследничка в Европа, съобщава Франс прес.
Досега за такава се сочеше голямата дъщеря на холандския крал Вилем-Александър Катарина, която е на 10.
С абдикирането на дядо й крал Хуан Карлос и възкачването на престола на баща й, Леонор престава да бъде "инфанта", за да се превърне в принцеса на Астурия и може би някой ден в кралица на Испания. (...)
На 2 май Леонор направи първата си публична поява. В светла жилетка и зелена пола панталон, тя стоеше права със сестра си до баща им, облечен в униформа на военновъздушните сили по време на военна церемония. (...)
Подобно на баща си, по-късно тя ще трябва да премине през курс на военно обучение и на 18 години да се закълне във вярност пред краля и конституцията.
От известно време насам на момиченцето обясняват кое е, кои са родителите му и неговите баба и дядо и каква е ролята им в страната. Тя е наясно с всичко това, но все още е много малка.
Пътят, който трябва да извърви, преди да се изкачи на престола, е твърде дълъг. Баща й ще трябва да уталожи страстите в една монархия, оспорвана от все по-голяма част от испанците. (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:32 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация