site.btaСпоразумение за борба с причинените от вода болести и за подобряване качеството на питейната вода в Европа е подписано преди 25 години

Споразумение за борба с причинените от вода болести и за подобряване качеството на питейната вода в Европа е подписано преди 25 години
Споразумение за борба с причинените от вода болести и за подобряване качеството на питейната вода в Европа е подписано преди 25 години
Русе (27 декември 2011) Пречиствателната станция е един от най-важните компоненти на Водния проект на Русе. Проектът на стойност 120 млн. лева е най-големият по програма ИСПА (Инструмент за структурни политики за присъединяване към ЕС) в страната. България и съседна Румъния са част от страните подписали през 1999 г. споразумението за подобряването на питейните води. Пресфото - БТА снимка: Бисер Тодоров 

Международно споразумение за борба с причинените от вода болести и за подобряване качеството на питейната вода в Европа е подписано на 17 юни 1999 г. в Лондон, Великобритания. Документът е изготвен от Световната здравна организация /СЗО/. Общо 35 европейски страни подписват споразумението. Сред тях са България, Албания, Армения, Грузия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Хърватия и Чехия.

В края на ХХ столетие ситуацията с питейната вода в някои части на Европа не е много добра и се случват епидемии, включително от болести като коремен тиф и холера. В своите емисии “Международна информация”, “Икономика експрес”, “Вътрешна информация” и “Балкани”, БТА съобщава за подписаното споразумение, но и за проблемите с питейната вода и появата на “средновековни” болести в развитите страни:

Кризата за питейната вода в Европа

"Грийн хърайзън", Будапеща, 5 април 1999 г. Един на всеки седем души в Европа няма достъп до чиста питейна вода, обяви Световната здравна организация.
Най-засегнати от кризата са Албания, където през 1994 г., 25 души починаха от холера вследствие на замърсен водоизточник, и Латвия, където ежегодно са регистрирани стотици случаи на хепатит А и бактериална дизентерия. По тази причина Световната здравна организация и Икономическата комисия на ООН за Европа предлагат приемането на международно споразумение, чиято цел е да намалява, контролира и предотвратява болестите, свързани със замърсени водоизточници. Предложеният Протокол за водата и здравето към Конвенцията за опазване и използване на трансграничните водоизточници и международните езера на Икономическата комисия на ООН за Европа предвижда на застрашените страни да се оказва помощ и да се осигурява достъп до чиста питейна вода на всички жители.
Протоколът, както и други здравни и екологични мерки ще бъдат обсъждани на предстоящата Европейска среща на високо равнище "Лондон'99", която ще се проведе от 16 до 18 юни т.г.

***

Европейските страни подписаха международно споразумение за водата

Лондон, 18 юни 1999 г. /БТА/ Тридесет и пет европейски страни вчера подписаха международно споразумение за борба с причинените от вода болести и за подобряване на качеството на питейната вода в Европа, предаде АП.
Споразумението, изготвено от Световната здравна организация /СЗО/, задължава страните да осигуряват безвредна питейна вода и адекватни санитарни условия, да пазят водните ресурси и да въведат контрол по спазването на водните стандарти.
Според СЗО, като цяло западните страни имат висок стандарт на чистота на водата, докато в Източна Европа и в бившите съветски републики той е по-нисък и болестите, причинени от водни замърсявания са често явление в някои страни. Сред държавите, подписали споразумението, са: България, Албания, Армения, Хърватия, Чехия, Естония, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Украйна и Руската федерация. 

***

Във водоемите на Волгоград е открит холероподобен вибрион

Волгоград, 23 юни 1999 г. /БТА/ В повече от 10 водоема на Волгоград е открит холероподобния вибрион, съобщи ИТАР-ТАСС. Във връзка с тази заплашителна изненада е наложен спешен контрол на всички водоеми в града. Вибрионът е изолиран и в проби от водата на десния бряг на р. Волга.
Според медиците наличието на вибриона още не означава появата на холера във Волгоградския район. Лекарите обаче предупреждават, че той причинява не само холерата, но и някои опасни стомашно-чревни заболявания. Санитарно-епидемиологичните власти ще предприемат редица предохранителни мерки, чиято цел и да се спре разпространението на опасната инфекция.

***

Случаи на вирусен менингит и коремен тиф в Румъния

Букурещ, 29 юли 1999 г. /БТА/ Румънското министерство на здравеопазването съобщи за над 200 случая на вирусен менингит и два на коремен тиф, предизвикани от заразена вода и храна, предаде Ройтерс. В съобщението на министерството се посочва, че повечето от заболелите от менингит са деца и младежи от бедни райони в и около североизточните градове Яш и Сучава.
Пет случая са регистрирани в Букурещ.
Според лекари, интервюирани от частната телевизия Про-ТВ, две деца от източния град Бъкау са били хоспитализирани с диагноза коремен тиф.
Според Ройтерс, която се позовава на здравното министерство, основни причини за възраждането в Румъния на такива болести като менингит, коремен тиф и холера, смятани за изчезнали преди 1989 г., са бедността, недохранването и лошата хигиена. 

***

Нови случаи на заразни болести в Румъния

Букурещ, 4 август 1999 г. /БТА/ Здравните служби в северозападния румънски град Бая Маре, близо до Украйна, са регистрирали 350 случая на хепатит, съобщава Ройтерс. Лекарите от района очакват техният брой да достигне 5000 следващия месец, ако водоснабдяването е все така нередовно.
Местни информационни източници съобщиха и за три смъртни случая, причинени от бактерии в замърсената вода.
Трима души са починали от лептоспирози /заразни болести, които се пренасят от животни главно чрез водата/, след като са се къпали в река в източна Румъния, в която се развъждали бактерии от трупове и плъхове, информираха местните власти.
Агенция Медиафакс съобщава за още 32 случая на заразени от същите болести в Румъния.
Бедността, недохранването и лошата хигиена са причините в Румъния да се завърнат болести като менингит, тиф и холера, след като жизненият стандарт в страната спадна рязко след 1989 г.
Здравното министерство на Румъния съобщи вчера за опасността от менингитна епидемия, заради регистрираните над 300 заболели. Причината според здравните служби отново са лошата хигиена и проблемите във водоснабдяването.

***

В страната не са регистрирани случаи на холера, съобщават от здравното министерство

София, 30 август 1999 г. /БТА/ В момента няма никаква опасност от разпространение на холера, тъй като в страната не са регистрирани случаи на това заболяване, съобщиха на БТА от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
При евентуална поява на случаи на холера здравното министерство незабавно ще уведоми обществеността и ще предприеме необходимите противоепидемични мерки, съобщават от ведомството.
От началото на годината във Варна прояви на стомашно-чревна инфекция, причинена от НАГ-вибриони, които не са холерни, са имали шест души. Заболяването им е протекло много леко и е преминало бързо, информират от здравното ведомството.
Болните са обяснили, че са яли, уловени в замърсени води миди, които не са били добре сварени или опечени.
От замърсени води е допустимо да се изолират НАГ-вибрионите, е становището на лекарите. Според тях, попаднали в организма при къпане в мръсни водоеми или при консумиране на морски продукти, извадени от замърсени води и непреминали през добра топлинна обработка, тези вибриони могат да предизвикат леки стомашно-чревни инфекции. Боледуват най-често малки деца и възрастни с увредено общо състояние и тежки хронични заболявания.
НАГ-вибрионите не са причинители на холера. Те са слабо устойчиви и бързо умират от високата температура и от действието на дезинфекционните препарати, е мнението на лекарите.
Според тях най-добрият начин да се предпазим от стомашно-чревни инфекции е да спазваме лична и обществена хигиена.
За първи път в България холера е регистрирана през 1821 година, за последен път - сто години по-късно. Най-много болни от холера е имало по време на Балканската война, сочи статистиката. (...)

***

Спешни мерки във връзка с опасното огнище на холера в Далечния Изток

Москва, 31 август 1999 г. (БТА) Взети са спешни мерки във връзка с опасното огнище на холера в руския Далечен изток.  Медицинските служби на Владивосток вече са изследвали 1382 души в огнището на тази опасна епидемична болест в района на залива Горностай в района на Владивосток. 543 души са преминали през лабораторно изследване. Лекарите на Тихоокеанския флот са прегледали 282 военнослужещи от частите, разположени в района на този залив.
До 31 август са открити девет души пострадали от тази инфекциозна болест: от тях четирима са болни и петима са вибриононосители.
Още няколко души са подложени на повторно изследване, защото състоянието на тяхното здраве предизвиква опасения сред лекарите.
Първите от откритите болни и виброносители вече са завършили курса на лечение и трима от тях са изписани от болницата. Но заплахата от разпространяването на инфекцията остава. В района на градското сметище, където са живеели всички заразени от опасната болест, причинителят на холерата може да съществува продължително време. Затова в района на залива Горностай е извършена комплексна дезинфекция. С помощта на специална техника се извършва почистване на реките и потоците.
Санитарните власти предупреждават, че независимо от локализирането на огнището на холера във Владивосток, неговите жители трябва внимателно да съблюдават всички хигиенни правила. Още повече, че в съседните с Приморието руски райони състоянието не е благополучно: в Южносахалинск са открити още петима заболели от холера и се извършват срочни противоепидемични действия.
На 31 август за огнище на холера бе обявен и Южносахалинск, областен център на остров Сахалин и Курилските острови. В болниците на този град се намират вече петима болни и при двама от тях холерата преминава в среднотежка форма.
Санитарните специалисти от Сахалинска област и от Хабаровската противочумна станция са установили, че възможен източник на зараза е река Хомутовка във военното градче и слабосолената червена риба собствено производство, чието промиване става в тази река. Местните власти вече са предприели спешни комплексни мерки за локализирането и ликвидирането на огнището от холера. 

***

Туберкулозата, холерата и други болести се завръщат в Америка

Сан Хуан, 28 септември 1999 г. /БТА/ Милиони жители на Северна и Южна Америка са отново застрашени от туберкулоза, холера и други болести, които се смятаха за отдавна изчезнали на двата континента, предава АП. Според някои висши здравни служители те дори са се развили в резистентни на лекарствата модификации.  По същото време бързо се увеличава броят на пушачите. Пушенето вече се е превърнало в основна предотвратима причина за смъртността в Америка, заяви д-р Джордж А. О. Алейн, генерален директор на Панамериканската организация по здравеопазване, която организира годишната си среща в Сан Хуан в Пуерто Рико.
Завръщането на болестите, които се смятаха за изчезнали, в голяма степен се дължи на мутирането на техните носители, смята д-р Алейн. "Резистентните на лекарства микроби обезсмислят борбата ни срещу туберкулозата, маларията, холерата, диарията и пневмонията, които всяка година убиват общо 10 милиона души по света, добавя той. Това става по време, когато се създават малко нови лекарства, които да заместят старите, губещи ефективността си". (…)
Алейн призова министрите на здравеопазването, присъстващи в Сан Хуан, да подкрепят инициатива, целяща да спаси около 150 000 деца под 5-годишна възраст, които умират всяка година от лесно лечимите диария и дихателни инфекции. 

***

"Средновековни" болести се връщат в Европа

Лондон, 31 октомври 1999 г. /БТА/ Бързото затопляне на климата на Земята, природните стихии и замърсяването на въздуха и водата доведоха до изненадваща тенденция - завръщането в Европа на болести, които не са срещани
 от средните векове, съобщава в. “Ивнинг стандарт”. Рискът от тяхното разпространяване съществува дори и в най-развитите западни страни, например Великобритания, смятат специалистите.
Малария във Великобритания не е имало от периода между войните, обяснява пред вестника Найджъл Хил от Института за хигиена и тропическа медицина в Лондон. Със затоплянето на климата обаче се увеличава рискът тя отново да се появи. Други "средновековни" болести вече взеха жертви на Стария континент, напомня той - например холера, от която преди няколко години починаха 25 души в Албания.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:28 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация