site.btaПреговорите за присъединяване на България към Европейския съюз приключват на днешния ден преди 20 години

Преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз приключват на днешния ден преди 20 години
Преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз приключват на днешния ден преди 20 години
София (15 юни 2004) Министър-председателят Симеон Сакскобургготски откри втората регионална среща на страните от Източна Европа и Централна Азия на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Пред журналисти след срещата, премиерът коментира приключилия същия ден преговорен процес за членството на България в ЕС. БТА снимка: Владимир Шоков/Архив

България приключва преговорите за членство с Европейския съюз преди 20 години - на 15 юни 2004 г. са затворени и последните от общо 31 преговорни глави. Процесът на преговорите продължава около три години и половина и е предсрочно завършен шест месеца по-рано от предвидените разчети. 

БТА съобщава за събитията, свързани с преговорите, в своите емисии “Вътрешна информация”, “Международна информация” и “Балкани”:

България и Румъния обещаха да приключат преговорите за членство в ЕС в края на 2004 година

Люксембург, 17 юни 2003 г. /БТА/ България и Румъния обещаха днес да приключат преговорите за членство в Европейския съюз в края на 2004 година, съобщи ДПА. 
България е приключила работата по 24 преговорни глави, а Румъния - по 19, посочва агенцията. 
Според дипломати, цитирани от ДПА, на срещата на ЕС в Солун ще бъде потвърдена 2007 година, като дата за присъединяване на двете страни към ЕС. 
Външните министри на България и Румъния бяха на разговори с колегите си от ЕС в Люксембург.

***

Завършването на преговорите означава, че България живее и работи с правилата и отговорностите на страните-членки на ЕС, каза премиерът 

София, 15 юни 2004 г. /БТА/ България приключи преговорите за членство в Европейския съюз /ЕС/. Това съобщи вицепремиерът Пламен Панайотов на тържествено заседание на Съвета по европейска интеграция /СЕИ/ днес в Министерския съвет.
На заседанието присъстваха министри от кабинета и дипломати от страните-членки на ЕС. 
В приветствието си към участниците в заседанието министър-председателят Симеон Сакскобургготски каза, че България приключва един дълъг отрязък от пътя, който я води към членство в ЕС. Завършването на преговорите означава, че в голяма степен България живее и работи с правилата и отговорностите на страните-членки, каза премиерът.
По думите му истинската стойност на тези преговори се измерва с резултата от реформите в страната през последните години. Ефектът от тях е видим и осезателен и в повишаването на доходите на гражданите, и в стопанската сигурност и подем, посочи премиерът. 
Със затварянето на преговорните глави не свършват нито преговорите, нито работата по реалния съвместен живот в Съюза. От тук нататък българското общество ще живее по европейските закони и правила и това трябва да важи за всички граждани, каза Симеон Сакскобургготски.
Остин Гормли, временно управляващият посолството на Ирландия у нас поздрави България от името на председателството на страните членки и от името на ирландското правителство за приключването на всички преговорни глави. Дипломатът посочи, че предстои официалното подписване през октомври и доклад на комисията. 
Тази фаза предполага свои предизвикателства, особено реформата в съдебната власт, но можете да бъдете сигурни, че ще продължи солидарността на страните-членки при осъществяване на този процес по пътя ви към членството в ЕС, посочи Громли.
Ние сме тук, за да подпомагаме България в тежката работа, която предстои, каза баронеса Хенриет ван Линден-посланик на кралство Холандия. Холандия е страната, която ще поеме председателството на ЕС след Ирландия. 
Ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас посочи усилията на преговорния екип в договарянето на финансовите ангажименти от ЕС за периода 2007-2009 година. Ако договорените средства се използват правилно, те могат да въздействат върху социално-икономическото развитие на страната, посочи Куркулас. (…)

***

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски оцени приключването на преговорния процес с ЕС като голяма победа

София, 15 юни 2004 г. /БТА/ Министър-председателят Симеон Сакскобургготски оцени приключването на преговорния процес за присъединяване на България към ЕС като голяма победа. "Мисля, че малко хора от широките кръгове разбират какви усилия са били положени, разбира се, и предстоят още, ама е голяма победа". Трябва да ви кажа, че се радвам много, каза Симеон Сакскобургготски пред журналисти. Премиерът откри днес в столицата Втората регионална среща на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за страните от Източна и Югоизточна Европа и Централна Азия. (…)

***

Според Соломон Паси с приключването на преговорите с ЕС завършва един от най-важните етапи от развитието на България и от отношенията й със Съюза

София, 15 юни 2004 г. /БТА/ Според министъра на външните работи Соломон Паси с приключилите днес преговори на България с Европейския съюз завършва един от най-важните етапи от развитието на страната ни и от отношенията й със Съюза. (…)
Своевременното приключване на преговорите с Европейския съюз е ясен знак, че стратегията на правителството за ускоряване на политическите и икономическите реформи успя, коментира министър Паси. Това съобщи на БТА дирекция "Информация и връзки с обществеността" на МВнР.
Министър Паси ръководи българската делегация на провелата се днес Междуправителствена конференция за присъединяване на страната към ЕС на министерско равнище в Люксембург. Българският външен министър е бил поздравен от председателстващия заседанието министър на външните работи на Ирландия Брайън Коуен, който нарекъл днешното приключване на преговорите с България "най-големия успех на ирландското председателство на Съюза". (…)
Затворената преговорна тема "Конкуренция" е сред най-сложните, защото чрез нея се гарантира ефективното функциониране на общия европейски пазар. По нея страните членки на ЕС отчитат, че България е уеднаквила законодателството си с европейското и отбелязват повишената резултатност в работата на Комисията за защита на конкуренцията у нас.
На днешния министерски кръг от преговорите е потвърдено и затварянето на трите финансови глави "Земеделие", "Регионална политика" и "Бюджетни въпроси". 

***

Успехът на българите е стимул за румънците в усилията им за присъединяване към ЕС, каза румънският министър на европейската интеграция

Букурещ, 15 юни 2004 г. /БТА/ Румънският министър на европейската интеграция поздрави днес "българските си колеги", защото са успели да приключат преговорите за членство в Европейския съюз и добави, че Румъния и България не се конкурират, а успехът на българите е стимул за румънците в усилията им за присъединяване към Евросъюза, съобщи агенция Медиафакс. (…)
България приключи днес преговорите за присъединяване към Европейския съюз. До момента Румъния е затворила 24 от общо 31 преговорни глави. Румъния и България се надяват да се присъединят към ЕС през 2007 г. (…)

***

Европейският съюз засилва наблюдението над подготовката на България и Румъния за членство, съобщава агенция Франс прес

Люксембург, 15 юни 2004 г. /БТА/ България приключи днес преговорите за членство в Европейския съюз, а Румъния се надява да стори същото до края на 2004 г., но Европейският съюз засилва наблюдението над подготовката на двете страни кандидатки. Присъединяването им през 2007 г. може да бъде забавено с една година, ако не са готови, предаде агенция Франс прес.
В преговорите с България бе включена предпазна клауза, която гласи, че страните членки на ЕС ще могат, по препоръка на Европейската комисия, да отложат с една година членството на София, ако има сериозна опасност страната да не е готова за него през януари 2007 г. Евентуално решение за това може да бъде взето с единодушие от 25-те страни членки. Предпазни клаузи бяха наложени и на десетте страни, които се присъединиха към ЕС на 1 май, но възможността да се забави членството с една година е нещо ново, посочва АФП.
В Люксембург преговорите с България приключиха в технически план. Европейският комисар по разширяването Гюнтер Ферхойген изрази надежда, че същото ще се случи и с Румъния, преди да изтече мандатът му в края на октомври. (…)
Ферхойген каза, че 25-те си поставят ясната цел да приемат заедно двете страни и че засега не става дума за разделяне на двете кандидатури. Той каза, че предпазната клауза свежда до минимум рисковете дадена страна да се присъедини към ЕС, ако не е достатъчно подготвена във важни области. Следователно тази допълнителна клауза е в интерес и на ЕС, и на страната кандидатка, подчерта Ферхойген, цитиран от АФП. Той прикани България да продължи реформите в администрацията и в съдебната система и да се бори с корупцията и престъпността.
Асошиейтед прес цитира българския външен министър Соломон Паси, че предпазната клауза е в интерес на България. "Ние се нуждаем от нея, защото тя ни дава гаранции, че реформите ще продължат", каза той.
Ирландският външен министър Брайън Коуен, чиято страна е ротационен председател на ЕС до 30 юни, окачестви като голям успех приключването на преговорите с България, посочва АП. 

***

Румъния е изненадана от предпазната клауза, наложена от ЕС на София

Люксембург, 15 юни 2004 г. /БТА/ Румъния изрази днес изненадата си в Люксембург от предпазната клауза, наложена от Европейския съюз на България, която дава възможност на ЕС да забави с една година присъединяването, ако София не е готова, предаде агенция Франс прес.
Румънският външен министър Мирча Джеоана увери, че Букурещ няма да приеме подобна клауза набързо, както според него са направили българите.
Джеоана каза, че Букурещ, който се надява да се присъедини към ЕС заедно със съседната си страна през 2007 година, вероятно ще трябва да приеме предпазната клауза, но обеща "много напрегнати преговори" по-късно тази година, преди да го направи, отбелязва Ройтерс. 
Според нас тази предпазна клауза представлява значително отклонение от клаузите, които бяха приети от първите 10 страни, посочи румънският външен министър. 
Джеоана каза, че е бил малко изненадан от бързината, с която България и ЕС са успели да се споразумеят по тази клауза, но не по същността й. (…)
Европейският комисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който защити този принцип, даде да се разбере, че клаузата ще бъде приложена и за Румъния. Той изрази надежда, че преговорите с Букурещ ще могат да приключат преди края на неговия мандат в края на октомври.
Изключително важно е да има подобна допълнителна предпазна клауза, защото само гаранционните клаузи позволяват на Европейската комисия да препоръча на страните-членки приключване на преговорите, каза той.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:24 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация