site.btaЛидери от цял свят отдават последна почит на Роналд Рейгън на 11 юни 2004 г.

Лидери от цял свят отдават последна почит на Роналд Рейгън на 11 юни 2004 г.
Лидери от цял свят отдават последна почит на Роналд Рейгън на 11 юни 2004 г.
Снимка: Официален сайт на Белия дом

Американски и чуждестранни лидери участват на 11 юни 2004 г. в държавната траурна церемония във Вашигтон в памет на 40-ия американски президент Роналд Рейгън, който умира на 93 години на 5 юни 2004 г. Военнослужещи, облечени с униформите на различните видове войски, изнасят ковчега от сградата на Конгреса. Отекват 21 оръдейни залпа. Траурното шествие продължава към Националната катедрала "Свети Петър и Павел" във Вашингтон, където се провежда траурната церемония. На нея присъстват над 25 държавни лидери, включително британският премиер Тони Блеър и германският канцлер Герхард Шрьодер, 14 външни министри и 11 бивши държавни глави. Сред тях е и генералният секретар на ООН Кофи Анан.

Д-р Желю Желев, президент на България от 1990 г. до 1997 г.,представлява българския държавен глава при погребението на Роналд Рейгън.

БТА проследява траурната церемония в емисия “Международна информация”: 

Десетки хиляди хора се стичат в американския Конгрес, за да отдадат последна почит на Роналд Рейгън

Вашингтон, 10 юни 2004 г. /БТА/  Десетки хиляди хора се стичат в американския Конгрес, за да се поклонят пред тленните останки на Роналд Рейгън, предадоха Франс прес и Ройтерс. Около 2000 души минават средно на час покрай обвития с националния флаг ковчег на 40-тия американски президент. Някои чакат по седем часа да им дойде редът. Заради горещината покрай виещите се опашки са наредени десетки големи каси с бутилки с вода и са монтирани вентилатори. Хората са проверявани за около 20 вида забранени предмети, сред които пистолети, ножове, парализиращи газове и други.

Много бивши и настоящи световни лидери и ветерани от борбата срещу комунизма от периода на Студената война пристигнаха във Вашингтон, за да присъстват на държавната траурна церемония за Рейгън. Сред тях са бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който представлява Русия и бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър, която бе непоколебим съюзник на Рейгън.

В Капитолия дойдоха и хиляди обикновени американци. Много от тях написаха послания в траурните книги, които ще бъдат предадени на семейството на бившия американски президент. Някои от възпоменателните слова гласят: "Светът е по-добър заради теб." Или: "Ти бе моят първи и най-добър избор."

Рейгън почина в събота - 5 юни 2004 г., след дълго боледуване от Алцхаймер. Той разкри пред американския народ, че страда от това заболяване преди 10 години и до смъртта си живя уединено, под грижите на съпругата си Нанси.

Американските медии възхвалиха историческото наследство и лъчезарната личност на човека, който бе оценен като един от най-забележителните американски президенти през 20 век. Очаква се около 150 000 души да отдадат почит на починалия за общо 34 часа, през които ковчегът ще бъде изложен в Конгреса. Погребалната служба ще се състои утре сутринта в Националната катедрала.

Линиите на метрото във Вашингтон са отчели общо 850 363 пътници в сряда, което е рекорд в 28-годишната история на системата, отбелязва Ройтерс.

След траурната церемония тялото на Рейгън ще бъде върнато в Калифорния, където ще бъде погребано привечер  до неговата президентска библиотека, гледаща към пустинните хълмове на север от Лос Анджелис. Близкият приятел на починалия Майкъл Дийвър заяви, че хората са се стичали на тълпи да отдадат почит на Рейгън заради неговата личност и способността му да установява контакт с хората, без значение какви са те. "Той уважаваше хората и се отнасяше по един и същ начин с всеки човек, бил той крал или водопроводчик", каза Дийвър.

Почитан от своите поддръжница като шампион на свободата и инициативността, 40-ият президент на САЩ също така си навлече яростна опозиция у дома и в чужбина, отбелязва Ройтерс. Но нито един от скандалите, свързани с името му, не провали неговата кариера. Някои афроамериканци още припомнят отказа му да се противопостави на режима на апартейд в Южноафриканската република. Други жители на страната го критикуваха, че не е успял да мобилизира управленските ресурси против разрастващата се епидемия от СПИН, която взе огромни размери по време на управлението му. 

Джордж Буш и Михаил Горбачов отдадоха последна почит на Роналд Рейгън

Вашингтон, 11 юни 2004 г. /БТА/ Американският президент Джордж Буш и бившият съветски  лидер Михаил Горбачов бяха сред хилядите, които отдадоха  последна почит на Роналд Рейгън, предадоха световните агенции.  Тленните останки на 40-тия американски президент бяха изложени  за поклонение в американския Конгрес.

Президентът Джордж Буш бе придружен от съпругата си  Лора. Той пристигна за поклонението във Вашингтон от Сий айлънд, щата Джорджия, където взе участие в срещата на върха на страните от Г-8.     

Русия бе представена на траурната церемония от Михаил Горбачов, който изказа съболезнования на вдовицата на бившия  президент Нанси Рейгън. Съболезнования към американския народ изрази и руският държавен глава Владимир Путин, който също бе  сред участниците в срещата на Г-8, предаде ИТАР-ТАСС.         

В Капитолия дойдоха и хиляди обикновени американци.  Много от тях написаха послания в траурните книги, които ще бъдат  предадени на семейството на бившия американски президент. Някои  от възпоменателните слова гласят: "Светът е по-добър заради  теб." Или: "Ти бе моят първи и най-добър избор."        ....

Завърши поклонението пред тленните останки на Роналд Рейгън

Вашингтон, 11 юни 2004 г. /БТА/ В сградата на Конгреса във Вашингтон приключи поклонението пред ковчега с тленните останки на Роналд Рейгън. С високи почести Съединените щати се прощават днес с 40-ия си президент, припомняйки си оптимизма, който го съпътстваше през целия му живот, и вярата му в Америка и в мястото й в света.

В похвалното си слово за Рейгън президентът Джордж Буш го описа като "велик човек, исторически лидер и национално богатство". След това Буш мълчаливо сведе глава подобно на десетки хиляди американци, за да му отдаде почит, преди ковчегът да бъде положен в покритата с черно кадифе катафалка, с която някога са били пренесени тленните останки и на президента Линкълн.

За погребалната церемония, която ще се състои по-късно днес в Националната катедрала, се събраха четиримата бивши президенти - Джералд Форд, Джими Картър, Джордж Буш страши и Бил Клинтън, както и десетки настоящи и бивши световни лидери.

Точно по пладне във всички американски военни бази по света ще бъдат изстреляни 21 топовни салюта. На свечеряване ще бъдат дадени още 50 салюта.

Рейгън приживе уговори подробностите за погребението си още след встъпването си на поста през 1981 г. и дори лично  покани десетки личности да произнесат слово на ритуала. Сред тях е и първата жена съдия във Върховния съд Сандра О' Конър, с чието назначаване той винаги е бил горд. Слово ще произнесе и Джордж Буш страши, който бе вицепрезидент при неговото управление.

Говорителката на семейството Джоан Дрейк заяви, че 82-годишната съпруга на Рейгън Нанси се е почувствала утешена от голямата обществена подкрепа.

Ирландският тенор Ронан Тайнън ще изпее "Аве Мария" на Франц Шуберт, тъй като желанието на бившия президент бе на погребението му да има оперно изпълнение. В церемонията ще участват свещеници от няколко религии - католическата, юдейската, мюсюлманската и други, пак по настояване на Рейгън. Ковчегът ще бъде носен от приятели на покойния президент, сред които бившите му помощници Майкъл Дийвър и Фредерик Райън, и предприемача Мерв Грифин.

Цяла Америка изрази почитта си към Роналд Рейгън. Църковните камбани отброиха 40 удара в памет на 40-тия президент. Казината в Лас Вегас ще загасят светлините си за кратко през нощта. В родния му щат Илинойс бе наречена на негово име пътна магистрала.

Това е първото държавно погребване на президент след Линдън Джонсън през 1973 година. Ричард Никсън, който почина през 1994 г., наруши традицията, като приживе се отказа от тази чест.
Погребалната церемония е кулминацията на 6-дневното поклонение пред тленните останки на Роналд Рейгън. Повече от 100 000 души минаха край ковчега му в Капитолия. Някои от тях чакаха с часове да дойде редът им. По церемониал почетната стража се сменяше на всеки половин час. След края на церемонията ковчегът ще бъде пренесен в Калифорния, където тленните останки ще бъдат погребани до президентската библиотека на Рейгън, гледаща към пустинните хълмове на север от Лос Анджелис.

Америка се сбогува с Роналд Рейгън

Вашингтон, 11 юни 2004 г. /БТА/  Американският президент Джордж У. Буш нарече годините на управлението на предшественика си Роналд Рейгън  "едно от най-решителните десетилетия" на 20 век, предаде Ройтерс. В словото си в памет на Рейгън Буш припомни неговото постоянство и твърди убеждения. "Ние загубихме Роналд Рейгън само преди няколко дни, но той ни липсва от дълго време", каза президентът на завършилата траурна церемония в Националната катедрала във Вашингтон, визирайки дългогодишната борба на Рейгън с болестта на Алцхаймер.

Бившият президент Джордж Х. У. Буш заяви, че е научил от Рейгън повече, отколкото от който и да е друг, с когото се е срещал в обществения си живот. В продължение на осем години Буш Старши бе вицепрезидент на Рейгън. Днес той присъстваше на траурната церемония заедно с тримата други живи бивши държавни глави на САЩ - Джералд Форд, Джими Картър и Бил Клинтън.

В предварително записано изказване бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър нарече Рейгън човекът,  спечелил Студената война. "Използвайки лоста на американския патриотизъм, той повдигна света, каза тя. Затова днес светът - Прага, Будапеща, Варшава, София, Букурещ, Киев и самата Москва - скърби за смъртта на освободителя си и повтаря неговата молитва: "Бог да благослови Америка."

На траурната церемония присъстваха общо 25 държавни лидери, включително британският премиер Тони Блеър и германският канцлер Герхард Шрьодер, 14 външни министри и 11 бивши държавни глави. Сред тях бе и бившият български президент Желю Желев, а също и генералният секретар на ООН Кофи Анан. 

Последно сбогом за Роналд Рейгън в Калифорния

Сими вали, Калифорния, 12 юни 2004 г. /БТА/ Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън, който почина на 5 юни на 93 години, бе изпратен с последни почести снощи на частна церемония в президентската  библиотека, носеща неговото име, в Сими вали в Калифорния.  Последният епизод от едноседмичното сбогуване с 40-тия президент на САЩ започна малко преди 19.00 ч. местно време - на залез слънце, предаде АФП. За последно сбогом се стекоха около 700 души - членове на семейството и приятели, сред които знаменитости като бившата министър-председателка на Великобритания Маргарет Тачър и губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер.  

"Той вече е у дома. Той е свободен", каза синът Рон Рейгън в емоционално слово на церемонията, цитирано от Асошиейтед прес. "В последното си писмо до американския народ татко написа: "Сега започвам дългото пътуване, което ще ме отведе до залеза на моя живот. Тази вечер той пристигна у дома". В писмото от 1994 година Рейгън обяви, че е болен от Алцхаймер. 

Нанси Рейгън, която се държеше стоически на публичните церемонии предишните дни, се просълзи, когато получи сгънатия флаг, с който бе покрит ковчегът, предаде Ройтерс. Той й бе предаден от капитана от ВМС Джеймс Симъндс, командир на атомния самолетоносач Роналд Рейгън. Знамето е било на мачтата му в момента на смъртта на президента. Вдовицата прегърна знамето, разплака се и положи глава върху ковчега за една последна целувка с думите "Обичам те!". 

Мелодия на гайда, 21 артилерийски салюта и изстрели във въздуха на почетната гвардия изпратиха Рейгън в последния му път, а в небето прелетяха четири изтребителя от ВМС. Самото погребение се състоя по-късно на частна церемония. Ковчегът пристигна привечер от Вашингтон с президентския самолет Еър форс едно, който кацна в базата на ВВС Пойнт Мугу. Хиляди хора се бяха струпали по целия път от 24 км до Сими вали. Когато кортежът излезе на магистралата, движението в другото платно замря.  

Мястото за гроба и мемориала, който ще бъде отворен за посетители, е избрано лично от Рейгън приживе. То е разположено на края на територията на президентската библиотека, откъдето се открива величествена панорамна гледка към долината и Тихия океан. Мемориалът представлява стена с форма на полукръг, на която са изписани думите на Рейгън при откриването на библиотеката през 1991 година: "В сърцето си знам, че човекът е добър. Че това, което е правилно, накрая винаги побеждава. И че има смисъл и ценност във всеки един живот". Гробът е западно от стената, с поглед към океана. Надгробният камък от сив гранит ще бъде изписано името Роналд Уилсън Рейгън и датите на раждането и смъртта. Президентският печат е върху източната страна на стената,  която гледа към точно копие на Източната градина на Белия дом. 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:31 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация