site.btaПреди 20 г. официално е открит Паркът за реадаптация на танцуващи мечки край Белица – най-големият в Европа

Преди 20 г. официално е открит Паркът за реадаптация на танцуващи мечки край Белица – най-големият в Европа
Преди 20 г. официално е открит Паркът за реадаптация на танцуващи мечки край Белица – най-големият в Европа
Белица (5 юни 2004) Най-големият парк за реадаптация на танцуващи мечки в Европа, разположен върху 120 декара в смесена гора в Южна Рила по проект на фондацията за защита на животните „Четири лапи" и фондацията „Бриджит Бардо", бе открит в Белица. Снимка: Емил Михайлов/БТА (архив)

Преди 20 години e официалната церемония за откриването на Парка за реадаптация на танцуващи мечки край Белица -най-големият парк за танцуващи мечки в Европа, показват данни на отдел „Справочна“ на БТА. Паркът е разположен  на площ от 12 хектара в Южна Рила на надморска височина 1345 метра и цели връщането към естествен начин на живот и пълно реадаптиране на танцуващите мечки. Изграден е със средства на фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и община Белица и с помощта на експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. За мечките са обособени сектори с бърлоги, водни басейни за къпане и други удобства. Част от парка е открита на 17 ноември 2000 г. в местността Адрианов чарк край Белица, а през 2002 г. започва разширението му.

Танцуващите мечки са били популярна атракция из градските улици в Източна Европа през 20-и век, посочват на сайта си от „Четири лапи“. Това най-често били хванати от дивата природа млади мечета и отглеждани в плен, често оковани с вериги и принуждавани да изпълняват различни трикове и номера за забава на публиката. Тази жестока „дресировка" е забранена със закон в България през 1998 година. 

В деня на официалното откриване на разширения парк там живеят 13 мечки. Боби, Стефан, Добри и Гошо са имената на четиримата представители на силния пол, женските са девет - Калинка, Малинка, Надка, Стефка, Виолета, Лета, Цвета, Изаура и Дана. Най-младата е 7-годишната Дана, най-възрастната е Изаура, която е на 25 години. Първите обитатели са мечките Малина, Стефан и Калина. През 2007 г. екипът спасява и последната танцуваща мечка в България, а през 2022 г. паркът се преименува в Парк за мечки.

За официалното откриване БТА съобщава още в аванс в емисията „Вътрешна ииформация“:

Уникално мечо селище се открива край гр. Белица на 5 юни

Белица, 30 май 2004 г. /БТА/ Уникално мечо селище се открива край гр. Белица на 5 юни. Единствен мечокът Добри от тринайсетте сегашни обитатели на най-големия парк за танцуващи мечки все още не се е събудил от зимен сън и може да пропусне официалното откриване.

За събитието тогава се очакват да пристигнат около 300 VIP-гости. Сред поканените са българският премиер, министри, депутати, дипломати.

Осем от настанените тук мецани спаха през зимата, което означава, че животните, дресирани и използвани за улични представления от предишните си собственици, успешно се връщат към естествения си начин на живот, каза пред репортер на БТА Яхя Джамбазки - един от десетте гледачи на мечките. 

Персоналът на парка сега наред с ежедневните си грижи за животните извършва последните приготовления за официалното откриване на новоизградения модерен парков информационен център и площадките край него.
Ежедневно тук е и д-р Амир Халил, президент на фондацията за защита на животните „Четири лапи", която заедно с природозащитната организация на френската кинозведна Бриджит Бардо, вдъхна живот на идеята и успя за четири години да осъществи проекта за този уникален парк с подкрепата на община Белица и българските власти.

Първоначално селището на мечките заемаше 11 декара площ в м. Адрианов чарк в Южна Рила, а сега се разпростира на 120 декара до м. Горно Дедово на около 1300 м надморска височина сред смесена гора, откъдето се откриват великолепни гледки към Родопите и Пирин. Около 3000 метра телена ограда опасва селището, електропастир, за който са използвани 30 кв. м проводник, държи на дистанция обитателите на парка от хората. За посетителите са оформени алеи с десетина маршрута за разходки и запознаване с района. 

За мечките са обособени седем сектора с бърлоги, водни басейни за къпане и други удобства. Боби, Стефан, Добри и Гошо са имената на четиримата представители на силния пол, женските са девет и повечето също носят традиционни имена - Калинка, Малинка, Надка, Стефка, Виолета, Лета, Цвета, Изаура и Дана. Най-млада е 7-годишната Дана, най-възрастната е Изаура, която е на 25 години. 

...Васил Мадолев, който отговаря и за медицинския център на парка, поясни, че пределната възраст на кафявите мечки е около 30-40 години, като горната граница може да достигнат добре гледани екземпляри. Сериозни здравословни проблеми животните в парка не са имали. Най-често ги мъчел зъбобол, защото като танцуващи мечки често са им давали да хапват захар, бонбони и други сладки неща. При нужда се намесвал д-р Амир Халил, който почиствал зъбите на пациентите, разбира се,  след упойка. 

В момента женските мечки са в любовен период и мъжкарите са много ухажвани. 350-килограмовият Гошо, който е тарторът в мечото селище, живее единствено с Малинка и за влюбената двойка е осигурен отделен сектор. Предпочитанията на Боби са към Калинка, а Стефан минава за Дон Жуан, разкриха с усмивка хората, които се грижат за животните. Мечета не могат да се очакват, допълниха те, защото мъжките са кастрирани. 

Дажбата на всяка от мечките е по седем килограма плодове и зеленчуци на ден и по едни хляб. Най-много си падат по гроздето,  обичат много и дините, но цитрусови плодове не им даваме, както съобщават някои медии, каза Яхя Джамбазки. 

Определен час за хранене няма, свободен е и дневният режим на  мецаните, които се разхождат из парка, играят си, къпят се, почиват си, като никога не пропускат следобедния сън. Широко е и удобства има за всяка, тъй като селището е пригодено да приеме 50 обитатели, допълни Васил Мадолев. Към сегашните 13 в скоро време се очаква в парка да бъдат настанени и 11-те останали танцуващи мечки в България.

На самата церемония не успява да присъства Бриджит Бардо, която е един от инициаторите, но идват тогавашният министър-председател, депутати, дипломати:

Премиерът Симеон Сакскобургготски присъства на откриването на най-големия парк за танцуващи мечки в Европа 

Белица, 5 юни 2004 г. /БТА/ Най-големият парк за танцуващи мечки в Европа беше открит днес край Белица. Това стана в присъствието на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, депутати, дипломати и около 300 гости от страната и чужбина.

Премиерът поздрави присъстващите и изказа радостта си от днешното събитие, което по думите му е наистина бележито със своята уникалност. Чудесната инициатива на фондацията на Бриджит Бардо и на фондация "Четири лапи" е един пример за всички, каза той, защото ще допринесе да се постави Белица на картата на Европа, ще предизвика интереса на много туристи и ще докаже, че в България имаме много специално, добро и благородно отношение към животните, чувствителност, любов и обич към природата.

Този край е наистина прекрасен и всеки чужденец, който го посети, ще си даде сметка с какви богатства разполага България, каза Симеон Сакскобургготски. Премиерът пожела успех на начинанието и изказа съжаление, че Бриджит Бардо не присъства на събитието.

Присъстващите чуха гласа на именитата френска кинозвезда и защитничка на животните. В посланието си тя изказа съжаление, че здравословни проблеми са ѝ попречили да дойде в България, а осъществяването на проекта за реадаптация на танцуващи мечки тя нарече едно от най-големите постижения в живота си. 

Гостите бяха поздравени също от заместник-министъра на околната среда и водите Николай Куюмджиев, Гислейн Калмелс - Бок, председател на фондация „Бриджит Бардо", и от Хелмут Дунглер, основател и изпълнителен директор на международната фондация „Четири лапи". 

Неврокопският митрополит Натанаил отслужи водосвет за успех на начинанието. Г-жа Гислейн Калмелс-Бок и съпругата на българския премиер Маргарита, която беше патрон на днешното събитие, прерязаха лентата за откриването на парка.

Министър-председателят и официалните гости се разходиха из мечото селище, което е разположено на площ от 120 декара в Южна Рила на надморска височина 1345 метра. В него в момента са настанени 13 от общо регистрираните в България 24 танцуващи мечки. В скоро време всички те ще бъдат приютени тук. Паркът е съставен от две части, свързани с 30-метров обезопасен мост, по който свободно могат да преминават животните. Той разполага с два информационни центъра, ограден е с близо 30 км електропастир, който държи на дистанция мечките от хората и осигурява тяхната безопасност.

В близките месеци паркът приютява нови обитатели:

Мечокът Чарли ще бъде освободен в понеделник, германски депутат пристига за събитието

София, 26 юни 2004 г. /БТА/ Мечокът Чарли ще бъде освободен  в понеделник и ще бъде настанен в Парка за реадаптация на танцуващи мечки край Белица, Благоевградско, съобщиха инициаторите от организацията за защита правата на животните „Четири лапи". 

За събитието ще пристигне Удине Курт, депутат в германския Бундестаг от фракция „Съюз 90/Зелените". Тя ще направи дарение за изхранването на Чарли.

Мечокът ще бъде взет на 28 юни сутринта от столичния квартал „Младост 1". Веднага ще му бъдат свалени халката от носа и веригите, а в новия му дом - в парка край Белица, Чарли ще бъде прегледан от д-р Амир Халил, председател на „Четири лапи" за България.

Специални гости ще бъдат и Марлене Вартенберг, изпълнителен директор на „Четири лапи" - Германия, и Йозеф Пфабиган, ръководител на международните проекти на организацията.

...Мечокът, роден през 1991 г., тежи 280 кг. Живее при много лоши условия - вързан за един дънер с верига, дълга по-малко от два метра, в края на село Каменово, Сливенско, точно до главния път, информират от „Четири лапи". Чарли е взет от други мечкари от Разград, когато е бил на година и половина. 

Георги свири на гъдулка и Чарли „танцува" под звуците ѝ. Той е научен и да се бори с хора - имало много кандидати, които си плащат за това, може да поздравява, да масажира за лечение на болки в гърба, обича да го снимат. Чарли ходи по къщите и се качва на леглата на болните - за здраве и за късмет. Когато не танцува, той пътува в ремаркето на ладата на Георги. 

Ако успее да спечели малко пари, стопанинът купува на мечока храна - обикновено няколко хляба на ден. Понякога хората подаряват на Чарли бурканче конфитюр. От известно време Георги живее сам – съпругата му е починала, петимата му синове и двете му дъщери са емигрирали. Той се нуждае поне от един помощник, но няма възможност да му плаща. Повечето кметове не позволяват Чарли „да танцува" в градовете им, собствениците на частни плажове и хотели го гонят, много от хората вече са запознати със страданията на „танцуващите" мечки и не дават пари...

***

Мечката Галя ще бъде настанена в Парка за танцуващи мечки край Белица 


София, 27 ноември 2004 /БТА/ Двайсетгодишната мечка Галя от село Дряновец, Разградска община, днес ще бъде настанена в Парка за танцуващи мечки край Белица, съобщиха на БТА от фондация „Четири лапи". След 20-годишна раздяла тя ще се събере със сестра си Стефка, настанена там  миналата година.

Здравословното състояние на Галя не е много добро. Тя е с кървящ нос и разранена муцуна, тъй като стопанинът й, копанарът Георги Станев, наскоро пробил нова дупка в горната ѝ устна.  Животното е намерено да зъзне в контейнер в двора на собственика си. Теглото ѝ е едва 120 килограма и очевидно Галя системно е била недохранвана, информират от „Четири лапи", като припомнят, че живеещите в естествена среда женски мечки зимно време тежат около 200 кг.

Служителите на фондацията смятат, че не е късно в резервата мечката да се подготви за зимен сън. Галя е 16-ата мечка, която ще заживее в нормална среда във високопланинския парк, изграден в Рила. Тя ще бъде транспортирана в специална клетка с микробус.

... През следващата година и оставащите осем танцуващи мечки у нас, известни на фондацията, ще бъдат взети от собствениците им и настанени край Белица, информират от „Четири лапи". 

През юни 2007 г. и последните танцуващи мечки в България са настанени в парка в Белица:

Последните три танцуващи мечки в България се заселиха в парка за реадаптация край Белица

Белица, 15 юни 2007 г. /БТА/ От утре гледачите в уникалния парк за реадаптация на танцуващи мечки в местността Адрианов чарк, в Рила планина, край Белица, ще слагат допълнително по 50 кг пресни плодове, зеленчуци, хляб и мед. Толкова ще бъде дневната дажба на най-новите три обитатели на парка на мечото селище. Това са мечокът Мишо и по-младите от него мецани Светла и Мима.

Те са последните три танцуващи мечки в България, които бяха прибрани в парка, изграден преди седем години от международната природозащитна фондация „Четири лапи" и Организацията за защита на животните на френската кинозвезда Бриджит Бардо.

Точно в 17:05 часа трите мецани пристигнаха в мечия парк. Мишо, Светла и Мима пресякоха цяла България, след раздялата си тази сутрин със стопаните си в Разградско. Те пътуваха с подвижната медицинска лаборатория на фондация "Четири лапи", придружени от медицински екип начело с д-р Амир Халил и ескорт от многобройна група български и чуждестранни журналисти.

Цветелина Иванова, изпълнителен директор на фондация „Четири лапи" за България, определи този ден като много щастлив за нея и колегите ѝ, защото се слага край на занаята „мечкадарство" в България и на унизителното съществуване на танцуващите мечки в страната...

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:26 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация