Катастрофата става в румънски води - пред пристанището на Констанца

site.btaПри взрив и пожар на танкера „Места” на 7 май 2001 г. загиват двама моряци

При взрив и пожар на танкера „Места” на 7 май 2001 г. загиват двама моряци
При взрив и пожар на танкера „Места” на 7 май 2001 г. загиват двама моряци
Варна (10 май 2001) Част от екипажа на претърпелия пожар танкер „Места” дава пресконференция заедно с ръководството на БМФ. Пресфото-БТА снимка: Красимир Тодоров/Архив

На борда на българския танкер „Места”, намиращ се на открития рейд пред румънското пристанище „Констанца”, където е подготвял танковете си за ремонт, избухва взрив около 11:00 часа на 7 май 2001 г. и възниква пожар. 
Румънски спасителни екипи загасят огъня, но при инцидента загиват двама души от 34-членния екипаж на кораба, а трима са леко ранени. Експлозията причинява разрушения по палубата. Танкерът „Места” е произведен през 1974 г. и е с капацитет за превоз на горива от 75 000 тона.

БТА съобщава за катастрофата в своите емисии „Вътрешна информация” и „Балкани”:

Взрив причини пожар на българския танкер „Места”, корабът е в района на Констанца, един е починал

София, 7 май 2001 г. /БТА/ В 11,07 часа българско време на борда на българския танкер „Места” е избухнал взрив и е възникнал пожар, съобщи Владимир Константинов от пресслужбата на параходство „Български морски флот” (БМФ).  
Танкерът се намира на открития рейд пред румънското пристанище „Констанца”, където е подготвял танковете си за ремонт, съобщава пресслужбата на параходството. 
На борда е имало 34 души екипаж, съобщи румънската осведомителна агенция Ромпрес. В нейната телеграма се посочва, че взривът е станал около 10:55 часа. 
Източник от БМФ - Бургас, пожелал анонимност, пред репортер на БТА съобщава за един починал, един изчезнал и ранени. По негова информация „Места” е била натоварена с нафта и е трябвало да я превози до порт „Бургас” за нуждите на „Лукойл Нефтохим Бургас”. От пресслужбата на Българския морски флот съобщават, че капитанът на танкера Вълкан Симеонов веднага е разпоредил евакуация на екипажа и 27 човека са напуснали „Места”. Петима от екипажа остават в носовата част, където са в безопасност, а двама са в неизвестност. (…)

***

Пожарът в българския танкер „Места” е загасен, двама от екипажа са в неизвестност, един е с леки обгаряния 

София, 7 май 2001 г. /БТА/ Румънските спасителни екипи загасиха пожара на българския танкер „Места”, който е предизвикан от експлозия. (…) Двама души от 34 членния екипаж на кораба са в неизвестност, а един е с леки обгаряния. Той е настанен в болница в Констанца, съобщи на БТА пресцентърът на Министерството на транспорта и съобщенията. 
От ведомството допълниха, че до няколко часа в Констанца ще пристигне българският спасителен кораб „Тангра”. Към мястото на инцидента се е насочил още един кораб. (…)

***

БМФ съобщи имената на двамата от екипажа на  „Места”, които са в неизвестност

Варна, 7 май 2001 г. /БТА/ От параходство „Български морски флот” късно тази вечер съобщиха имената на двамата моряци от екипажа на нашия танкер „Места” , които са в неизвестност - Гаро Оник Кисторян (37г.) и Деян Иванов Колев (45г.). (…)
Петимата моряци, останали на борда, са помагали на румънците при потушаването на пожара. (…)
Тялото на единия от моряците е намерено, потвърди пред БТА след съобщенията, че двама от екипажа са в неизвестност, капитан Николай Симеонов, шеф на „Морска администрация” във Варна.
Членовете на екипажа  на „Места” са влезли във връзка по телефона с близките си. 
Спасителният катер „Тангра” е на мястото на инцидента.

***

Идентифицирано е тялото на единия от моряците от танкера „Места”, продължава търсенето на втория

София, 7 май 2001 г. /БТА/ Намереното от румънските спасителни екипи тяло в района на пристанище "Констанца”, където днес горя българският танкер „Места”, е на Гаро Оник Кисторян - 37 г., член на екипажа - моторист. Трупът е бил разпознат късно тази вечер от техническия директор на танкер „Места”. Това научи БТА от пресслужбите на Българския морски флот и на Министерството на транспорта и съобщенията.
Продължава издирването на втория изчезнал моряк от „Места” - Деян Иванов Колев на 45 г. (…)
27 от моряците са настанени в хотел в Констанца, а другите петима са на борда на „Места”. (…)  

***

Румънските вестници за инцидента с българския танкер „Места”

Букурещ, 8 май 2001 г. /БТА/ Под заглавия „Български танкер в пламъци на пристанище Констанца”, „Констанца в опасност”, „Експлозия в Констанца”, румънските вестници съобщават днес в обширни материали за вчерашния инцидент с българския кораб  „Места”.
„Адевърул” съобщава, че вчера около 11 часа на българския танкер е избухнал пожар, като към 13 часа последвала нова експлозия. Засега не са известни причините за двете експлозии, уточнява вестникът.
„Зиуа” (…) отбелязва, че спасителните операции са били затруднени от неблагоприятните метеорологични условия. Силата на експлозията бе толкова силна, че прозорците на някои къщи, разположени наблизо, се превърнаха на прах, пише „Зиуа”, позовавайки се на очевидци. (…)
„Зиуа” съобщава подробности около спасителните операции на българския екипаж на кораба. Поради тежката ситуация на пристанището бе сформиран координационен център, чието командване бе поето от директора на инспектората на гражданския флот Флорин Куинтан. На мястото на инцидента пристигна и префектът на град Констанца, който поиска от министъра на отбраната Йоан Мирча Пашку намесата на хеликоптер за спасяване на оцелелите и издирване на изчезналия моряк.
Капитанът на кораба Вълкан Симеонов установил връзка с командващия спасителните операции Александру Мезей и обяснил причините, поради които петимата моряци, останали на кораба, отказват да го напуснат. Според международните норми кораб, изоставен в териториалните води на друга държава, преминава в собственост на спасителя му. В случая първият човек, който ще стъпи на кораба „Места”, ако той бъде изоставен от българския си екипаж, ще бъде румънец, уточнил Симеонов. Въпреки това, българските власти, давайки си сметка, че животът на моряците е в опасност, се опитали да се свържат с тях и да ги убедят да напуснат танкера, посочва „Зиуа”.
„Мониторул” съобщава, че 27 спасени моряци били откарани със спасителни лодки до брега, като само един е бил приет в болница. Други десет били с повишено кръвно налягане поради преживения стрес, допълва изданието. 

***

Пожарът на българския танкер „Места” е потушен; продължават операциите по издирване на изчезналия моряк

Букурещ, 8 май 2001 г. /БТА/ Пожарът, избухнал вчера на българския танкер „Места” на пристанище „Констанца” бе потушен тази нощ в 2:30 ч., съобщи румънското министерство на околната среда, цитирано от Медиафакс.
Издирването на изчезналия моряк се очаква да бъде подновено днес, посочи представител на пристанищните власти, цитиран от АФП. (…)
В гасенето на пожара се включили и петимата моряци, които вчера отказаха да напуснат „Места”. Координаторът на спасителните операции Александру Мезей съобщи, че през нощта екипажът на българския кораб „Тангра 2”, който пристигнал в Констанца, доставил на петимата моряци храна и медикаменти, тъй като те отказали да приемат провизии от румънските пристанищни власти. АФП уточнява, че на румънското пристанище са пристигнали три български кораба от Варна.
Възможността от избухването на нов пожар на борда на танкера бе анализирана тази сутрин около 6 часа от румънско-български експертен екип, като в 6:40 бе съобщено, че опасността е елиминирана. (…)

***

Министър Славински благодари на властите в Румъния за помощта за потушаване на пожара в танкера „Места”, Деян Колев продължава да е в неизвестност

София, 8 май 2001 г. /БТА/ Министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински благодари на румънските власти и пристанищната администрация в Констанца за оказаната помощ при потушаване на пожара на българския танкер „Места” и за предприетото издирване на изчезналите след инцидента двама моряци.
Пред репортер на БТА министър Славински каза, че има изключително добра организация и координация в работата между спасителните центрове в Констанца и Варна. (…)
Антони Славински оценява, като правилни действията на капитана на танкера „Места” Вълкан Симеонов, който вчера разпореди незабавна евакуация на екипажа. Така се намали рискът от нови жертви. Боцманът Димитър Кандилов, рулевите - Яни Жилков, Стефан Иванов и моряците Банко Банков и Любомир Гъбев оказаха ценна помощ за овладяване на кризисната ситуация. Те отказаха да се евакуират и активно участваха в работите по потушаване на огъня, отбеляза Антони Славински.     
Министърът на транспорта и съобщенията поднесе днес съболезнованията си на близките на загиналия моряк Гаро Оник Кисторян. Той изрази безпокойство за намиращия се все още в неизвестност член на екипажа Деян Колев. (…)
Продължава издирването на Деян Колев. Три хеликоптера, кратер и водолази цял ден са претърсвали морето, информират от ведомството. Румънските спасителни екипи продължават издирването на моряка, като хеликоптерите са изведени от участие в операцията.
Агенция Медиафакс по-рано днес цитира командващия спасителните операции Александру Мезей, според когото шансовете да бъде намерен морякът жив са минимални…

***

Близките на загиналия моряк, както и на безследно изчезналия му колега, ще бъдат обезщетени с по 30 000 долара

Варна, 10 май 2001 г. /БТА/ С 30 000 долара ще бъдат обезщетени близките на загиналия Гаро Оник Кисторян, 37 г. от Бургас, фитер на злополучния танкер „Места”. Това е стойността на застраховката му, направена от параходство „Български морски флот”, каза днес следобед на пресконференция генералният директор на параходството капитан Румен Георгиев.
Въпреки че процедурата за обезщетяването на безследно изчезнали моряци е продължителна (трябва да минат две години, да се произнесе съдът), Съветът на директорите ще разгледа случая и близките на Деян Иванов Колев, на 45 г. от Варна, за когото бе обявено, че е в неизвестност, също ще бъдат възмездени с 30 000 долара, обеща капитанът.
Освен това, на децата му - момче, което иска да учи в Морското училище, и дъщеря - деветокласничка, ще бъдат изплащани по 75 долара месечно, докато завършат висшето си образование или докато започнат работа, ако не следват. (…)
С по 1000 лв. ще бъдат наградени - като малък израз на уважение към тях, петимата, които са били на бака (носовата част на кораба) и са помагали при потушаването на пожара. (…)
Освен двете човешки жертви, има и трима ранени моряци. Единият е получил луксация на рамото след удара на взривната вълна, оказана му е помощ още в румънския град. Банко Банков е получил изгаряния по лицето, днес е направил консулт във варненската Военноморска  болница, а лицето на Любомир Гъбев от Бургас е било наранено от хвърчащи частици, уточниха още на пресконференцията.
Вчера 22 души от екипажа на „Места” се завърнаха във Варна и в Бургас, където днес е погребението на загиналия моряк. Девет офицери и един моторист са останали на борда. Имало е среща с ръководството на БМФ, а следобед бе насрочена пресконференция.
Генералният директор на параходството каза, че на този етап не може да се коментират причините за взрива и за пожара. В момента работят комисии на БМФ, на морската администрация, ще има комисия и от Окръжна прокуратура поради смъртните случаи…
Няколко моряци от екипажа бяха на пресконференцията. „Видяхме огнено кълбо и започнахме да бягаме напред, скрихме се под баластните танкове, където бе по-безопасно. След две - три  секунди от втората взривна вълна се разхвърчаха метали и ние побягнахме към носовата част на кораба”, разказа боцманът Димитър Кандилов. Той, двама моряци и двама рулеви са останали там през цялото време, нямали са връзка с екипажа, докато не пристигнал румънски влекач. Сами не са пожелали да слязат.
Старши камериерът Маргарит Зайков разказа, че преди взрива е видял двамата фитери (загиналия и изчезналия) да работят над танка с медни гаечни ключове. На пресконференцията не бе потвърдено казаното преди това пред журналисти от друг моряк - Стефан Вълчев, че в момента на взрива се работело с ъглошлайф. 

/КД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:53 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация