Независимост или окупация

site.btaПод тази заплаха на 14 март 1939 г. словашкият парламент единодушно гласува обявяване за независимост от Чехословакия

Под тази заплаха на 14 март 1939 г. словашкият парламент единодушно гласува обявяване за независимост от Чехословакия
Под тази заплаха на 14 март 1939 г. словашкият парламент единодушно гласува обявяване за независимост от Чехословакия
Братислава, Словакия (14 март 1939 г.) Чешки войски маршируват по улиците на Братислава. Снимка: АП

В средата на септември 1938 г. министър-председателят на Великобритания  Невил Чембърлейн, заедно с френското правителство дават съгласие да се удовлетворят исканията на Адолф Хитлер да се предадат на Германия тези погранични райони, в които немците наброяват повече от половината от населението. В навечерието на Втората световна война Франция и Великобритания се съгласяват с германската анексия на голяма част от Северна Чехословакия (Судетска област), без съгласието на чехите. Съглашението за разпокъсване на Чехословакия е подписано в обстановка на неприкрит военен и политически натиск.

На 29 и 30 септември 1938 г. в Мюнхен се провежда среща между ръководителите на  Великобритания  – Невил Чембърлейн, Франция – Едуар Даладие, Германия – Адолф Хитлер и Италия – Бенито Мусолини. В отсъствието на представители на Чехословакия, те подписват съглашение за предаване на пограничните райони на Германия. Чехословашкото правителство не участва в Мюнхенската конференция и не може да представи своите възражения. 

Мюнхенското съглашение предвижда предаването на Германия в срок от 1 до 10 октомври 1938 г. на Судетската област в Чехословакия с всички съоръжения и укрепления, фабрики, заводи, хранителни запаси, пътища и др.

След окупирането на още територии от страна на Полша и Унгария, Чехословакия губи 40,9 хил. кв. км територии и 5 млн. население. На анексираната територия се намират огромни богатства на Чехословакия – 34% металообработваща промишленост, 62% текстилна, 35 % химическа, 60 % въглищни запаси, 26% железопътна мрежа, 167 електростанции, 30% едър рогат добитък и много обработваема земя.

Под покровителството на Хитлер, сепаратистите в Словакия засилват своята дейност. Те искат пълна автономия. В отговор на тези искания Германия инспирира провъзгласяването на независимостта на Словакия на 14 март 1939 г.

Под заплахата, че страната ще бъде окупирана, президентът Емил Хаха заминава за Берлин, но първите нацистки части пресичат границата. 

Събитията от март 1939 г. полагат началото на военно-политическата криза в Европа, която завършва с избухването на Втората световна война.

 В „Български бюлетин” на БТА проследяваме хронологията на събитията няколко дни преди обявяването независимостта на Словакия:

Берлин, 8 март 1939 г. /Хавас/ Обтегнатостта между пражкото правителство и правителствата Словакия и на Карпатска Украйна се следи внимателно от германския печат. Германските вестници правят обширно изложение на положението и критикуват така наречените от тях „пражки искания” спрямо другите две правителства.

„Предявените в Министерския съвет в Братислава искания, пише в. „Фьолкишер Беобахтер”, отиват извънредно далеч и правят съмнителна истинската свобода на действие на словашкото правителство. Те целят, най-сетне да подчинят на празното правителство уреждането във всички въпроси, които са от компетентността на словашкото правителство”. Вестникът твърди, че в някои словашки среди се развива тенденцията за създаване на автономна Словакия. Смята се, че тоя, развой не трябва да изненадва Прага, като се има предвид, че чехите са целели да се върнат към системата на правителството преди Мюнхенската спогодба, което обезателно би предизвикало ожесточена реакция.

***

Прага, 10 март 1939 г. /Хавас/ Тая сутрин чехословашкото радио предаде една прокламация до „словашкия народ”, съобщаваща за образуването на новото правителство и поканваща населението към единие. В прокламацията се добавя между друго: „Нищо не е изменено в положението в Словашко. Съществуването на Словашко е възможно само във верен съюз с Бохемия”. След като заявява, че това е било потвърдено от великите сили в Мюнхен и във Виена, прокламацията добавя: „Онзи, който твърди, че Германия иска да откъсне Словашко от чехословашката държава е авантюрист и лъжец. Словашко принадлежи преди всичко на словаците. Новото правителство няма да засегне в нищо правата на другите народности, то желае да сътрудничи с дисциплинираното и честно немско население за общото помирение, към което са насочени, впрочем, усилията на великия Фюрер на германския народ”.

***

Будапеща, 10 март 1939 г. /Ройтер/ Според сведения от Братислава словаците са отправили позив до господин Хитлер, с който го молят да се намеси в тяхна полза пред пражкото правителство. В Братислава се смята, че германците могат да упражнят голямо влияние върху всички събития и в Будапеща смятат, че пражкото правителство не би могло да се реши на тъй строга мярка, като освобождаването от длъжност на словашкия министър-председател без съгласието, поне мълчаливо изразено, от страна на Германия.

Тук се смята, че сега ще бъде трудно да се възстанови федералното сътрудничество между чешкото и словашкото правителства.

***

Букурещ, 11 март 1939 г./Стефани/ Събитията, които се развиват в Чехословашко задържат цялото внимание на румънския печат, който им посвещава цели страници. В коментарите си букурещките вестници подчертават сериозното положение, създадено в Чехословашко, като изказват пожелания да бъде постигнато разбирателство между Прага и Братислава и щастливо разрешение за благото на страната и на европейския мир.

***

Прага, 13 март 1939 г. /Хавас/ Според съобщения от добре осведомен източник, отец Тисо, след разговора си с господин Хитлер, съобщил в Братислава, че словашката Камара трябва да се събере утре сутринта в 10 часа, Отец Тисо, който ще се завърне с аероплан, щял да присъства на заседанието.

Отново в „Български бюлетин“ на БТА четем за гласуването и обявяването на независимостта на Словакия:

Прага, 14 март 1939 г. /Хавас/ Чехословашките радиостанции съобщиха официално, че господин Хаха, председател на републиката, свикал словашката Диета за днес в 10 ч. Не е изключена, възможността, независимостта на Словакия да бъде обявена на това заседание.

***

Братислава, 14 март 1939 г. /Хавас/ Министър-председателят господин Сидор заяви снощи: „Монсеньор Тисо телефонира от Берлин в Братислава, че словашката Диета трябва да се събере утре сутринта в 4 ч. Той е влязъл веднага във връзка с господин Хаха, за да бъде свикана Диетата по редовната процедура на 14 март”.

Той добави, че словашкият министерски съвет заседава непрекъснато и че словашкото обществено мнение очаква с нетърпение решението на парламента, което ще има „отзвуци не само, в Словакия, но и в цяла Европа. Той заключи, като заяви: „Нека Бог да помогне на словашките депутати да намерят разрешение, което да осигури на Словакия по-добро бъдеще”.

***

Братислава, 14 март 1939 г. /Хавас/ Разговорите Тисо – Хитлер, възобновени в 19 ч. продължиха до 22 ч. След това, монсеньор Тисо със специален аероплан замина за Виена, откъдето продължи с автомобил за Братислава, където се събира Министерският съвет. Съобщават от достоверен източник, че словашкото правителство ще поиска днес от Диетата да гласува създаването на една нова независима словашка държава. Новата държава щяла да бъде тоталитарна, начело с монсеньор Тисо, който щял да има за титла „отец“. Нямало да има правителство, но едно съвещателно тяло в помощ на монсеньор Тисо. Предпазните мерки са засилени: в града се движат войници и членовете на гвардията на Хлинка носят военни каски. Германците, които представляват 30% от населението, държат първо място в службите по реда. Обществените учреждения се пазят от членове на немските организации. Словаците са извънредно предпазливи и много членове от гвардията на Хлинка не смятат да излязат в униформа. Словаците са, изглежда, дезориентирани от бързината на събитията. 

***

Братислава, 14 март 1939 г. /ГТА/ Словшката Диета се събра в 10 ч. на заседание при закрити врата. Грамадно множество се бе натрупало пред сградата на Парламента, чиито изходи са заети от гвардията на Хлинка и жандарми, снабдени с ленти на ръката със словашкото знаме.

Съобщава се, че тук са пристигнали нови чехски войски. Забелязват се също танкове.

***

Прага, 14 март 1939 /Ройтер/ Веднага след пристигането си в Братислава, монсеньор Тисо отиде на заседанието на словашкия кабинет, председателствано от г. Сидор, за да съобщи резултата от разговорите си в Берлин. Заседанието бе последвано от частно събрание на членовете-ръководители на словашката Диета, чиито разисквания станаха при закрити врата. Всеки момент се очаква Диетата да бъде свикана на извънредно заседание.

Тая сутрин близо до централната гара на Прага една бомба избухна, като рани 9 души.

***

Братислава, 14 март 1939 г. /ГТА/ Словашката Диета, свикана тая сутрин на извънредно тайно заседание, обяви независимостта на словашката държава. Монсеньор Тисо бе натоварен да образува новото правителство. 

***

Братислава, 14 март 1939 г. /ГТА/ Монсеньор Тисо обяви в 13 ч. независимостта на Словакия. Диетата прие един закон в същия смисъл. От словашки официален източник се обнародва следния списък на министрите: министър-председател – монсеньор Тисо, подпредседател – господин Тука, министър на националната отбрана – господин Затлос, министър на народното просвещение – господин Сивак, министър на вътрешните работи – господин Сидор, министър на външните работи – господин Турчански, министър на правосъдието и финансите – господин Прунчински, шеф на пропагандата – господин Мах.

***

Прага 14 март 1939 г. /Хавас/ От Братислава потвърждават, че словашката диета е обявила на тайно заседание словашката държава за независима.

***

Прага, 14 март 1939 г. /Хавас/ Съобщават от Братислава, че словашката Диета е обявила независимостта като присъстващите 62 депутати са гласували единодушно.

***

Берлин, 14 март 1939 г. /Ройтер/ Узнава се, че новото словашко правителство е изпратило телеграма до г-н Хитлер, с която иска помощта му срещу чехите.

***

Лондон, 14 март 1939 г. /Ройтер/ Вестниците съобщават за оставката на чешкото правителство.

***

Виена, 14 март 1939 г. /Ройтер/ Влизането на германските войски в Словакия се очаква да стане всеки момент.

В бюлетин на БТА от 1938 г. откриваме публикувано Мюнхенското споразумение, след неговото подписване, британският министър-председател Невил Чембърлейн казва следното: „Мисля, че това е мир на нашето време”:

Мюнхен, 30 септември 1938 г. /Хавас/ Ето текста на спогодбата сключена в Мюнхен на 29 септември между Германия, Англия, Франция и Италия:

„Четирите сили Германия, Англия, Франция и Италия, държейки сметка за постигнатото вече по принцип съгласие за отстъпването на Германия на териториите на судетските немци, установиха следните разпореждания, които уреждат тяхното отстъпване и мерките, които произтичат от това.

Всяка една от силите, чрез тая спогодба, се задължава да направи необходимите постъпки, за да осигури изпълнението ѝ:

1. Евакуацията ще започне на 1 октомври.

2. Англия и Франция постигат съгласие, евакуацията на въпросните територии да бъде привършена на 10 октомври, без да бъде унищожена нито една от съществуващите инсталации. Чехословашкото правителство ще поеме отговорността да извърши тая евакуация без да се нанесе повреда на дадените инсталации.

3. Условията на тая евакуация ще бъдат определени в подробности от една международна комисия, съставена от представители на Германия, Англия, Франция, Италия и Чехословакия.

4. Постепенното завземане от войските на Райха на териториите с немско мнозинство ще започне на 1 октомври. Четирите зони, означени на приложената карта, ще бъдат войски в следния ред: 1-ва зона – на 1 и 2 октомври, 2-ра зона – на 2 и 3 октомври, 3-та зона – на 3, 4 и 5 октомври и 4-та зона – на 6 и 7 октомври. Другите територии с немско мнозинство ще бъдат определени от една международна комисия и ще бъдат заети от германските войски до 10 октомври.

5. Международната комисия, спомената в параграф З, ще определи териториите, къде трябва да бъде извършен плебисцит. Тия територии ще бъдат заети от международни войски до привършването на плебисцита. Тая комисия ще определи също условията, при които ще бъде установен плебисцита, вземайки за основа условията на саарския плебисцит. Тя ще определи ,освен това, датата за започване на плебисцита, която трябва да бъде най-късно до

края на ноември.

6. Окончателното определяне на границите ще бъде установено от една международна комисия. Тая комисия ще има също компетенцията да препоръча на четирите сили Германия, Англия, Франция и Италия, при известни изключителни случаи, някои изменения от ограничено значение за напълно етнологичното определяне на зоните, които ще бъдат прехвърлени без плебисцит.

7. Дава се право на опция, с което се позволявана жителите да бъдат включени или изселени от прехвърлените области. Тая опция ще се извърши в един срок от шест месеца, като се почне от датата на настоящата спогодба. Една германо-чехословашка комисия ще определи в подробности тая опция, ще проучи средствата за улеснение на размяната на населенията и ще уреди по принцип въпросите, които ще повдигне казаната размяна.

8. Чехословашкото правителство ще освободи, в един срок от четири седмици от сключването на настоящата спогодба, всички судетски немци на военна служба или в полицията, които пожелаят да бъдат освободени от тия служби. В същия срок чехословашкото правителство ще освободи судетските немци, затворници, които излежават наказание за политически престъпления.

Мюнхен ,29 септември 1938.

Подписали:

Канцлер на Райха: Адолф Хитлер

Министър-председател на Великобритания: Невил Чембърлейн

Министър-председател на Франция: Едуард Даладие

Шеф на италианското правителство: Бенито Мусолини.

Приложение 1 Към Мюнхенската спогодба

Правителството на Великобритания и правителството на Франция сключиха горната спогодба, като се има предвид, че поддържат предложението, съдържащо се в параграф 6 на френско-английските предложения от 19 септември относно международната гаранция на новите граници на чехословашката държава срещу всяко непредизвикано нападение. Когато въпросът за полското и унгарското малцинства в Чехословакия бъде уреден, Германия и Италия, от своя страна, ще дадат също гаранция на Чехословакия.

Приложение 2

Шефовете на правителствата на четирите сили заявяват, че въпросът за полското и унгарското малцинства в Чехословакия, ако не бъде уреден в продължение на три месеца с една спогодба между заинтересуваните правителства, ще бъде предмет на една нова среща на шефовете на правителствата на събраните днес четири сили.

Приложение 3

Всички спорове, които могат да се породят от прехвърлянето на судетската територия, ще бъдат сметнати, че са от компетенцията на международната комисия.

Приложение 4

Четиримата шефове на правителствата, събрани тук, постигат съгласие, международната комисия предвидена в спогодбата от тоя ден, да бъде съставена от държавния секретар при службата за външните работи, от тримата посланици, акредитирани в Берлин, и от единъ член, който ще бъде посочен от чехословашкото правителство”.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:11 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация