Преди 25 години - през 1999 г., музикантът прави силно завръщане с албума "Supernatural"

site.btaКарлос Сантана триумфира на наградите “Грами” през 2000 г.

Карлос Сантана триумфира на наградите “Грами” през 2000 г.
Карлос Сантана триумфира на наградите “Грами” през 2000 г.
Лос Анджелис (23 февруари 2000) Карлос Сантана позира с осемте си “грамофончета” на 42-те награди “Грами”. (AP Photo/Reed Saxon, File)

Карлос Сантана триумфира при връчването на наградите “Грами” през 2000 г. Церемонията е на 23 февруари в Лос Анджелис, а отличията са за постижения от предходната 1999 г. Сантана и групата му печелят с издадения през 1999 г. албум "Supernatural”.

Американската телевизия CNN отбелязва участието на Сантана на връчването на 42-те награди “Грами”, като завръщане. 52-годишният тогава музикант, който свири на оригиналния Уудсток през 1969 г., взема осем награди за албума си "Supernatural", включително за най-добър албум и две за сингъла "Smooth" с участието на Роб Томас, посочват от телевизията в своя сайт. От CNN допълват, че Сантана печели най-много награди “Грами” за един изпълнител в една година, като изравнява рекорда, поставен от Майкъл Джексън през 80-те години.

Наградите "Грами" се връчват в 98 категории. Номинациите се определят чрез гласуване на 10 000 членове на Националната академия за звукозаписни изкуства и науки. Преброяването на гласовете се извършва при непрекъснат контрол и дори и самите членове на академията в повечето случаи не знаят предварително кои ще са победителите.

Карлос Сантана е роден на 20 юли 1947 г. в Аутлан, Мексико. През 1961 година семейството му се премества в Сан Франциско, САЩ, а Карлос попада в специфичната среда в Калифорния. През следващите пет години именно там той създава собствения си музикален стил - смесица от латино, африкански ритми и психеделичен американски блус. През 1966 година основава групата "Сантана блус бенд", с която три години по-късно участва на прочутия рок-фестивал в Уудсток.

БТА съобщава за наградите “Грами” в емисията “Забава и знание”: 

Латиномузиката ще търси признание на церемонията по връчването на наградите "Грами"

Лос Анджелис, 23 февруари 2000 г. /БТА/ 1999 г. несъмнено бе година на латиномузиката в САЩ и церемонията по връчването на наградите "Грами", която ще се състои на 23 февруари вечерта в Лос Анджелис, би трябвало да потвърди тази тенденция. Прочутият певец и китарист Карлос Сантана е с най-много номинации за престижните награди "Грами", с които всяка година се отличават най-добрите музикални продукции в света. Наградите се връчват от Американската академия на звукозаписната индустрия, предаде АФП.
      
Сантана е номиниран в 10 от 98-те категории най-вече заради албума си "Supernatural", от който са продадени 3 милиона копия. "Supernatural" е номиниран по-специално в категориите за най-добър албум на годината, най-добър рокалбум на годината и най-хубаво инструментално изпълнение. Това е единственият албум, който Сантана е записал в студио през последните седем години. В записите за него са участвали китаристът Ерик Клептън и певицата Лорин Хил. Карлос Сантана е с мексикански произход и е роден през 1947 г., но от 13-годишната си възраст живее в САЩ.
      
Присъствието на латиномузиката обаче не се свежда само до участието на Сантана в надпреварата за наградите "Грами". Претенденти за "Грами" са също Рики Мартин, Глория Естефан и Марк Антъни, но на церемонията за пръв път ще присъстват и Дженифър Лопес и младата певица Кристина Агилера, която е кандидатка за "Грами" за най-добра нова певица.
      
Най-сериозен конкурент на Сантана за наградата "Грами" за най-хубав албум на годината е групата Ти Ел Си, със своя албум "Fanmail". Другите кандидати са групата "Бекстрийт бойз", със своя албум "Millenium", групата "Дикси Чикс", с албума "Fly", и джазпевицата Даяна Крол, с диска "When I Look into Your Eyes". Карлос Сантана и Ти Ел Си са претенденти и за "Грами" за най-хубав запис на годината, съответно със "Smooth" и "No Scrubs", но техен съперник може да бъде и Рики Мартин, с "La Vida Loca".
      
След Сантана, с най-много номинации - по шест, са френският диригент и композитор Пиер Булез, групата Ти Ел Си и лидерът на група за кънтримузика Рей Бенсън. От 1967 г. насам Пиер Булез е получил 22 награди "Грами".  За 42-те награди "Грами" той е номиниран за най-хубав албум с класическа музика, най-добро оркестрово изпълнение и най-хубава композиция в областта на класическата музика.
      
Церемонията по връчването на наградите "Грами" ще се предава по телевизията в 180 страни и ще бъде видяна от около два милиарда зрители. На сцената ще се появят Сантана, Стинг, Рики Мартин и Уитни Хюстън, а "Бекстрийт бойз" ще изпълнят песен заедно с Елтън Джон, който ще получи почетна награда "Грами" за цялостна кариера.

***

Карлос Сантана получи шест нагарди "Грами" 

Лос Анджелис, 24 февруари 2000 г. /БТА/ Карлос Сантана спечели шест награди "Грами" за албума "Supernatural", който отбеляза голямото му завръщане, съобщават световните агенции.
С черна шапка и тъмни очила, Сантана шест пъти се изкачи до сцената на центъра "Стейпълс" в Лос Анджелис, където се проведе 42-та церемония по връчване на наградите "Грами", присъждани от Американската академия за звукозаписна индустрия.
 
52-годишният китарист беше награден в категориите за рок албум, рок изпълнение от дует или група с вокали, поп изпълнение от дует или група с вокали, инструментално поп изпълнение, поп сътрудничество с вокали и инструментално рок изпълнение. Всяка от наградите беше за песен от "Supernatural", който включва и хита "Smooth".
Сантана имаше десет номинации за "Грами", но на церемонията на 23 февруари бяха връчени наградите само в седем от тях, уточнява Ройтерс. Сантана загуби единствено в категорията за инструментална композиция, където наградата получи Дон Собески.
      
"Да живееш означава да мечтаеш. Да умреш означава да се събудиш. Моля ви, не ме събуждайте", заяви Сантана от сцената, когато излезе да приема наградата за "Smooth". По-късно, приемайки наградата за "El Farol", той я посвети на баща си Хосе, "който ме научи колко ценна е музиката", и на всички хора "без течаща вода или електричество". Наградата за рок албум Сантана посвети на майка си Хосефина.
      
Друга звезда, чиято кариера започва през 60-те години, Шер, също получи признание на церемонията, като спечели първата си награда "Грами" за танцувално изпълнение. През 1999 година Шер постигна най-големия успех в кариерата си със сингъла "Believe". Той беше номиниран и в категорията за запис на годината.
Соул звездите Ти Ел Си получиха три "Грами" - за най-добра ритъм-енд-блус песен и ритъм-енд-блус изпълнение от група за хита "No Scrubs", както и за най-добър ритъм-енд-блус албум за "Fanmail".
Две награди - за най-добро рап соло изпълнение и най-добър рап албум, получи Еминем. (...)
           
В престижната категория за най-добър нов изпълнител на годината победителка стана Кристина Агилера, от чийто дебютен албум досега в САЩ са продадени четири милиона бройки. Другите изпълнители, които се състезаваха за тази награда, бяха Мейси Грей, Кид Рок, Бритни Спиърс и Сюзън Тедеши.
      
Британската поплегенда Стинг изненадващо спечели две награди - за най-добър поп албум за "Brand New Day" и най-добро мъжко вокално поп изпълнение за песента със същото име. И в двете категории най-силна конкуренция за Стинг представляваше Рики Мартин с "La Vida Loca".
Друг англичанин - Фил Колинс, получи седмата награда "Грами" в соло кариерата си за песента към филма на компанията Дисни "Тарзан". Блус легендата Би Би Кинг получи деветата си "Грами" в категорията за блус за парчето си "Blues on the Bayou”.
Сър Елтън Джон получи награда за легенда в музиката, която увенчава 30-годишната му успешна кариера.  Джон, който досега има четири награди "Грами", заедно с "Бекстрийт бойс" изпълни на сцената на Стейпълс Сентър песента "Philadelphia Freedom".

***

Отличието на музиканта има допълнителни резултати:

Площад в родния град на Сантана ще носи името на рок ветерана

Гуадалахара, 29 февруари 2000 г. /БТА/ Родният град на Карлос Сантана иска да почете рок китариста, който миналата седмица взе осем музикални награди "Грами", като издигне паметник и построи площад "Carlos Santana Plaza", съобщиха местните управници, цитирани от Ройтерс.
      
Сантана е израснал в град Аутлан де Наваро, на 145 км югоизточно от административния център на мексиканския щат Халиско - Гуадалахара, където е откърмен с музиката на баща си Хосе. На младини Карлос емигрира в Съединените щати и там се отдава на 30-годишна рок-енд-рол кариера, припомня агенцията.
      
Искаме да построим площад в чест на нашия най-известен син, казаха управниците от град Аутлан, където живеят 80 хиляди сънародници на рок ветерана. Названието на почти завършения площад в южната част на мексиканския град все още предстои да бъде одобрено от градския съвет. Паметници на 52-годишния китарист, на баща му и на други местни музиканти - по идея на самия Сантана, ще красят новия площад. Местните управниците се надяват, че до края на годината Сантана ще успее да посети Аутлан де Наваро и да зарадва своите съграждани.

Предисторията: Не само броят на наградите за Карлос Сантана и групата му са много, но и номинациите:

Сантана поведе с 10 номинации за "Грами"
 
Бевърли Хилс, 5 януари 2000 г. /БТА/ Ветеранът на рока Карлос Сантана получи 10 номинации за престижните музикални награди "Грами", съобщиха световните агенции. С новия си албум "Supernatural" музикантът обра тазгодишните номинации за най-добра песен, изпълнение и албум, след като през цялата си 30-годишна кариера не бе получавал повече от пет номинации. Нека припомним, че през 1988 година Сантана бе отличен с "Грами" за най-добро инструментално рок-изпълнение.
      
Парчето на Сантана и певеца Роб Томас, наречено "Smooth", е номинирано за най-добър запис на 1999 година, както и за най-добро съвместно поп-парче с вокали.
Съвместната песен на рок-легендата и групата "Евърласт", "Put Your Lights On", е номинирана за най-добро рок-изпълнение от дует или група с вокали, а парчето "The Calling" на Сантана и Ерик Клептън взе номинация за най-добро инструментално изпълнение.
Самият албум "Supernatural" е номиниран за най-добър рок-албум, както и за албум на годината…

***

Карлос Сантана - музикантът на деня

Ню Йорк, 5 януари 2000 г. /БТА/ Да се каже, че през 1999 година Карлос Сантана просто "се завърна" е наистина недостатъчно. Той и групата му преживяха най-големия успех през 30-годишната си кариера, а албумът им "Supranatural", от който са продадени повече от 1,25 милиона бройки, достигна върховете на класациите.
      
Класациите не са моята цел, признава пред американското сп. “Билборд” самият Сантана. Тази музика трябва да провокира различно възприятие - отвъд доброто и злото, отвъд правилното и неправилното, обяснява той. "Аз наистина вярвам, че тя ще преподреди молекулярната структура на слушателя и ще го отвори за най-доброто". "Supranatural" (чието заглавие в превод означава "свръхестествен") наистина бележи феноменален успех за Сантана, чиято мисия през последните 30 години, е била да осъществи комбинация между метафизичното и земното.
      
За Сантана музиката винаги е била свързана с музикалните герои. Четирите ми центъра са Джими Хендрикс, Джон Колтрейн, Боб Марли и Майлс Дейвис, призна той през 1996 година. "Но все още смятам, че Колтрейн и Боб Марли са отишли най-далеч отвъд музиката и са внушили на хората послание, надхвърлящо удоволствието от творчеството им. Те са осъществили истинско сливане на тялото с духа".
      
Успехът на Сантана през 1999 година беше наистина свръхестествен, тъй като това стана по време, когато в музиката "властваха" тийнейджърски кумири като Рики Мартин, Дженифър Лопес, Марк Антъни или Бритни Спиърс. Изглежда, че 52-годишният ветеран на рока е способен да ги затъмни. Наградите "Грами" през 2000 година ще бъдат истинско олицетворение на "борбата" между ветераните и тийнейджърите.
      
Роден на 20 юли 1947 година в Аутлан, Мексико, Карлос Сантана навлиза в света на музиката почти веднага, след като проговаря. Още преди да тръгне на училище, той започва да учи цигулка, тъй като баща му е прочут цигулар. По-късно Карлос заменя цигулката с китарата и започва да имитира блус-стиловете на Ти Боун Уолкър, Джон Ли Хукър и Би Би Кинг.
      
През 1961 година семейството на Сантана се премества в Сан Франциско, САЩ, а Карлос попада в специфичната среда в Калифорния. През следващите пет години именно там той създава собствения си музикален стил - смесица от латино, африкански ритми и психеделичен американски блус. През 1966 година той основава групата "Сантана блус бенд", с която три години по-късно участва на прочутия рок-фестивал в Уудсток. Успехът на групата след това е бърз, макар че интересът към нея спада също толкова бързо.
      
И все пак през 70-те и 80-те години Сантана постига някои немалки успехи - той печели японска награда за албум на годината, а групата му е първата, получила наградата "Кристален глобус" на фирмата Си Би Ес рекърдс. Сантана композира и музиката към култовия филм "Ла бамба" и участва в първия съвместен концерт на американски и съветски изпълнители през 1987 година. По това време едва ли някой може да предположи, че триумфът на Сантана и групата му предстои чак в края на 90-те години.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:06 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация