Трудният път към държавна самостоятелност

site.btaКосово обявява едностранно независимост на 17 февруари 2008 г.

Косово обявява едностранно независимост на 17 февруари 2008 г.
Косово обявява едностранно независимост на 17 февруари 2008 г.
Прищина (17 февруари 2008) Премиерът на Косово Хашим Тачи (вляво) и президентът Фатмир Сейдиу се поздравяват по време на заседание на парламента, на което е обявена независимостта на Косово. (AP Photo/Darko Bandic)

На 17 февруари 2008 година косовският парламент гласува декларация за независимост на Косово от Сърбия. 

Косово е автономен район в Южна Сърбия в рамките на Югославската федерация. Районът получава ефективно самоуправление през 1974 г., но етническото напрежение ескалира през осемдесетте години, когато Югославия започва да се разпада. Слободан Милошевич отнема автономията на Косово и ограничава правата на албанците в образованието и местното управление в края на 80-те години. 

Избраният през 1992 г. за "президент" на Косово лидер на косовските албанци Ибрахим Ругова обвява пасивна съпротива в борбата за независимост и организира паралелни институции в Косово. През 1997 г. се появява Армията за освобождение на Косово (АОК), която започва въоръжени действия срещу сръбските сили. В началото на 1998 г. силите на Милошевич извършват репресии в Косово заради АОК, при които над 10 000 косовски албанци са убити. При последвалите въздушните удари на НАТО, на 10 юни с.г. сръбските сили са принудени да се изтеглят от областта, която преминава под управлението на ООН и под защитата на НАТО. 

През ноември 2005 г. косовският парламент приема резолюция за създаване на независима държава, а през декември специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари започва мисия за определяне на окончателния статут на областта. През януари 2006 г. Ахтисаари представя плана си за международно наблюдавана независимост на Косово.

През февруари 2006 г. ООН започва преговори за окончателния статут на Косово, които завършват без резултат. През март 2007 г. специалният пратеник на световната организация Марти Ахтисаари представя доклада си за бъдещия статут на Косово, който предвижда независимост под международно наблюдение за сръбската област. Планът е приет за основа на бъдещия статут на Косово от САЩ и ЕС, но не получава одобрението на Съвета за сигурност на ООН заради съпротивата на Русия. Сърбия категорично отхвърля плана “Ахтисаари”, който е приет от официалните косовски институции.
 
БТА съобщава за случващото се в Косово на 17 февруари в емисиите “Международна информация” и “Балканска информация”:

Започна извънредното заседание на косовския парламент, на което ще бъде обявена независимост

Прищина, 17 февруари 2008 г. /БТА/ Едно десетилетие след като Сърбия потуши бунта на етническите албанци, косовското  албанско етническо ръководство свика извънредно заседание на парламента, за да обяви независимост, смела и историческа стъпка към държавност в противоречие с Белград и Русия, съобщи АП. (…) 
"Косово обръща нова страница в историята си. Ние сме за демократична държава на всички граждани в сътрудничество  с международната общност", заяви председателят на парламента Якуп Красничи. 

***

Премиерът на Косово Хашим Тачи предложи на парламента да приеме декларация за независимост

Прищина, 17 февруари 2008 г. /БТА/ Премиерът на Косово Хашим Тачи призова днес парламента на Косово  да приеме декларация за независимост от Сърбия, съобщи Ройтерс.
Ние, лидерите на нашия народ, демократично избрани, чрез тази декларация обявяваме Косово за независима и суверенна държава, заяви Тачи пред парламента. Декларацията отразява волята на народа, каза той.
Решението ще бъде подложено на гласуване, но неговото приемане от доминирания от албанци парламент е сигурно.  

***

17.02.2008 г. 16:51 ч.
МЪЛНИЯ

КОСОВСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА НЕЗАВИСИМОСТТА НА КОСОВО - АФП

***

17.02.2008 г. 16:53 ч.
МЪЛНИЯ

СЪРБИЯ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНАЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА КОСОВО, ЗАЯВИ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА СЪРБИЯ - АФП 

***

Косово обяви независимост от Сърбия

Прищина, 17 февруари 2008 г. /БТА/ Косово обяви днес независимостта си от Сърбия, което беше мечта на поколения албанци в областта, пише АФП. Белград веднага отхвърли независимостта.
Косовският парламент, който се събра на извънредно заседание в Прищина, одобри единодушно декларацията на независимост на южната сръбска област, населена предимно с албанци.
Всичките 109 присъстващи депутати от общо 120 депутати в косовския парламент гласуваха "за" декларацията.  Десет сръбски депутати и един депутат от малцинството горани не присъстваха на заседанието, съобщи ТАНЮГ. 
"Отсега нататък, Косово промени политическата си позиция. Отсега нататък ние сме независима, свободна и суверенна държава", заяви председателят на парламента Якуп Красничи, след като бе гласувана декларацията.
"Ние, демократично избраните лидери на нашия народ, обявяваме Косово за независима, суверенна и демократична държава", се казва в декларацията от 12 точки.
В декларацията, която "отразява желанието на народа", се подчертава, че Косово е специален случай и не представлява прецедент за каквато и да било друга ситуация.
Косовските албански лидери се ангажират да защитават правата на всички общности в Косово и да създадат условия, необходими за тяхното ефективно участие в политическия процес и процеса на взимане на решения. (…)
Ръководството на Косово има намерение конструктивно да сътрудничи със Сърбия и да се въздържа от прилагане на сила, заяви днес в парламента премиерът на Косово Хашим Тачи, който прочете декларацията за независимост.
Ние възнамеряваме да зачитаме териториалната цялост на всички съседни държави. Косово ще се въздържа от прилагане на сила, подчерта Тачи.
Косовският премиер каза, че обявяването на независимостта на Косово е окончателен етап от болезнения процес на разпадане на Югославия. 
Стотици хиляди албанци празнуваха днес в центъра на Прищина и други косовски градове, но и в съседна Албания и Македония…

***

Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, каза президентът Борис Тадич

Белград, 17 февруари 2008 г. /БТА/ Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, заяви сръбският президент Борис Тадич, след като косовският парламент обяви днес независимост на Косово, предаде Франс прес.
"Сърбия реагира и ще реагира с всички възможни мирни, дипломатически и законни средства, за да анулира този акт на косовските институции", добави Тадич.
"За гражданите на Сърбия, за Сърбия, няма и никога няма да има марионетна държава Косово на нейната територия", заяви от своя страна сръбският премиер Воислав Кощуница.
Сръбският държавен глава подчерта, че Сърбия никога няма да прибегне към сила. (…)
Тадич поиска от международните институции в Косово да анулират незабавно този акт, който противоречи на основните принципи на международното право.
"Призовавам към разум нашите граждани в Сърбия и в Косово. Сръбската държава ще вземе необходимите мерки, за да направи всичко по силите ѝ да анулира независимостта, обявена самоволно и незаконно", каза сръбският държавен глава…

***

Един полицай е ранен в Белград при демонстрация срещу независимостта на Косово

Белград, 17 февруари 2008 г. /БТА/ Най-малко един полицай беше ранен и още няколко души пострадаха при сблъсъци между полицията и демонстранти, протестиращи днес в Бeлград срещу независимостта на Косово, съобщиха ДПА и АФП.
Полицаи за борба с безредиците бяха разположени пред посолството на САЩ, за да попречат на неколкостотин демонстранти, по-голямата част запалянковци, да се приближат до сградата. Събралите се хвърляха камъни и бутилки по зданието.
Според свидетели един от прозорците на посолството е бил счупен.
Преди това демонстрантите преминаха през центъра на Белград, развявайки сръбски знамена и скандирайки "Косово е Сърбия" и антиамерикански лозунги.
След сблъсъците с полицията, протестиращите бяха разпръснати от силите на реда…

***

Русия осъди обявяването на независимост на Косово и поиска извънредни консултации на Съвета за сигурност на ООН

Москва, 17 февруари 2008 г. /БТА/ Русия осъжда обявяването на независимост на Косово и напълно подкрепя справедливите искания на Сърбия за възстановяване на териториалната й цялост, заяви руското външно министерство, цитирано от световните агенции.
Декларацията за независимост създава опасност от ескалация на етническото насилите и от нови конфликти на Балканите, посочи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.
След обявената от Косово независимост, руският посланик в ООН Виталий Чуркин поиска председателят на Съвета за сигурност да свика извънредни консултации на Съвета, предаде ИТАР-ТАСС. Говорителка на руското представителство в ООН съобщи, че консултациите ще се състоят след 13 ч. нюйоркско време.
Русия иска да бъде анулирана декларацията за независимост на Косово и Съветът за сигурност да поднови усилията за постигане на споразумение за статута на Косово, посочва Асошиейтед прес…

***

НАТО продължава да изпълнява задълженията си в Косово

Брюксел, 17 февруари 2008 г. /БТА/ КейФОР - силите на НАТО в Косово, ще продължат да изпълняват задълженията си, заяви генералният секретар Яп де Хоп Схефер, след като косовският парламент обяви независимост, предаде Франс прес. (…)
"КейФОР ще реагират бързо и твърдо на всеки опит да се прибегне до насилие в Косово", добави Схефер и прикани всички страни да проявят максимална сдържаност и умереност”. (…) 
Посланиците на НАТО ще се съберат утре в Брюксел на извънредно заседание, посветено на независимостта на Косово, съобщи Асошиейтед прес.

***

Първи стъпки на Косово, което провъзгласи вчера независимост и очаква признаване

Прищина, 18 февруари 2008 г. /БТА/ Косово, което обяви вчера независимост, прави днес първи стъпки и очаква да бъде признато от САЩ и редица големи страни от ЕС, които обявиха предварително намерението си да го признаят бързо, отбелязва АФП.
Първият акт на косовското правителство след провъзгласяването на независимостта вчера бе да поиска официално от света да го признае.
С президента изпратихме искане към всички правителства в света за признаване на суверенно и независимо Косово. Очакваме първите признавания в следващите часове, заяви Тачи в началото на първото заседание на правителството на "Република Косово".
Кабинетът одобри също своите първи четири проектозакона, отнасящи се до създаване на министерство на външните работи, до дипломатически имунитет, създаване на паспорти и гражданството.
Косово ще има министър на външните работи и посолства в света много бързо, обеща премиерът. (…)
Появиха се и първите белези на независимостта.
Ново знаме, издигнато пред централата на правителството: очертанията на Косово в жълто на тъмносин фон, обградено с шест бели звезди. На официалните документи вече може да се види това ново знаме, прието вчера в суматохата около независимостта. Под него на документите пише "Република Косово”…
        
***

Джордж Буш призна Косово за "независима и суверенна държава"

Вашингтон, 18 февруари 2008 г. /БТА/ Президентът на САЩ Джордж Буш призна Косово за "независима и суверенна държава", съобщиха АП и ИТАР-ТАСС.
В послание до косовския президент Фатмир Сейдиу Джордж Буш, който е на обиколка в Африка, посочва: "Съединените щати ще бъдат ваш партньор и приятел".
"Във вашето искане за установяване на дипломатически отношения със САЩ, вие изразихте желанието на Косово да постигне най-високите стандарти на демокрация и свобода", се казва в посланието на Буш, който приветства готовността на косовските албанци да възприемат мултиетничността като принцип за добро управление и ангажимента им да развиват отговорни институции, в които всички граждани са равни пред закона.
        
***

Европейският съюз остави свобода на всяка отделна държава член да реши дали да признае независимостта на Косово

Брюксел, 18 февруари 2008 г. /БТА/ Европейският съюз остави свобода на всяка отделна държава член да реши дали да признае независимостта на Косово, предаде Ройтерс.
В съвместната заключителна декларация, приета днес от външните министри от ЕС, се отбелязва, че страните членки ще решат в зависимост от националната си практика и международното право какви ще бъдат отношенията им с Косово. (…)
"ЕС потвърждава придържането си към хартата на ООН и принципа за суверенитет и териториална цялост", пише в текста. 27-те подчертават "убеждението си, че предвид конфликта (в бивша Югославия) през 1990-те години и продължителния период на международна администрация по силата на резолюция 1244, Косово представлява уникален случай, който не поставя под въпрос тези принципи и резолюции". По този начин министрите изтъкват, че Косово не може да бъде прецедент за други сепаратистки региони в света.
Ден след като Косово обяви независимост, някои страни членки на ЕС вече обявиха намеренията си за признаването на новата европейска държава.
Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че британското правителство е решило да признае независимостта на Косово и ще го направи довечера, предадоха световните агенции. 
Франция също незабавно разкри намерението си да признае новата държава (…) отбелязва Ройтерс. Френският министър на външните работи Бернар Кушнер заяви, че в писмо до косовския президент френският държавен глава Никола Саркози го уведомява за решението на Франция да признае Косово.
Словения, която е ротационен председател на ЕС, заяви, че очаква много от държавите членки да признаят обявената от Косово независимост.
…Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос заяви пред репортери по-рано днес, че правителството на Испания няма да признае "едностранния акт, оповестен вчера от парламента на Косово". Той заяви, че Мадрид няма да признае независимостта на Косово, защото според него провъзгласяването й противоречи на международното право. Моратинос каза също, че за да бъде законна, независимостта трябва да е резултат от споразумение между засегнатите страни или резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
Гермaнският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин няма да вземе днес окончателно решение по въпроса…  
Според европейски дипломат германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер ще сигнализира след днешната среща на външните министри от 27-те за намерението на Берлин да признае Косово.
...Още най-малко пет страни членки - Кипър, Гърция, Словакия, България и Румъния, дадоха знак, че няма да признаят сега независимостта на Косово заради опасения, свързани с правната страна на въпроса или със собствените си малцинства.
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана призова за сдържаност, след като сръбски националисти, разгневени от обявената от Косово независимост, замеряха с камъни няколко западни посолства в Белград. Солана припомни решението на ЕС да изпрати в Косово мисия, която да сътрудничи за стабилността на Балканите…

***

Руският парламент смята за невъзможно признаването на Косово в качеството на суверенна държава

Москва, 18 февруари 2008 г. /БТА/ Руският парламент смята за невъзможно признаването на Косово в качеството на суверенна държава, приемането на Косово в ООН и в други международни организации, които се придържат към основните принципи на международното право. Това се казва в публикуваното днес изявление на двете камари на руския парламент за последствията от самопровъзгласяването на независимостта на Косово, предаде ИТАР-ТАСС.

***

Парламентът на Сърбия анулира едностранно обявената независимост на Косово

Белград, 18 февруари 2008 г. /БТА/ Сръбският парламент потвърди тази вечер решението на правителството за анулиране на едностранно обявената независимост на Косово, съобщиха агенциите ТАНЮГ и Бета.
"За" решението гласуваха 225 от присъстващите 234 депутати.
Народните представители от опозиционната Либерално-демократическа партия, Съюза на унгарците от Войводина и Лигата на социалдемократите от Войводина не гласуваха. 
Сръбската Скупщина потвърди на извънредното си заседание, че Косово е неделима част от Сърбия въз основа на конституцията на Сърбия и Хартата на ООН…

***

Сръбската полиция предаде на правосъдието обвинения срещу косовските лидери

Белград, 18 февруари 2008 г. /БТА/ Сръбската полиция предаде на правосъдието обвинения срещу косовския президент Фатмир Сейдиу, срещу премиера Хашим Тачи и председателя на косовския парламент Якуп Красничи за това, че са "организирали провъзгласяване на една фалшива държава на сръбска територия", предаде АФП, като се позовава на декларация на сръбското министерство на вътрешните работи.
Провъзгласявайки независимост на Косово в неделя, тримата лидери "извършиха престъпен акт срещу конституционния ред и сигурността на Сърбия", се казва в декларацията.
Обвинението е било предадено на правосъдието, за да започне разследване. (…)
Сърбия често пъти е определяла косовските лидери като "терористи", отбелязва АФП.
През юни 1997 г. сръбското правосъдие осъди задочно на 10 години затвор за тероризъм Хашим Тачи, бивш лидер на косовските албански бунтовници. Международна заповед за арест бе издадена срещу него през 1998 г. (...)
През юни 2003 г. Тачи бе задържан за кратко на летището в Будапеща на основата на тази заповед, но после бе освободен след намеса на мисията на ООН в Косово, под чиято администрация се намира областта от 1999 г. насам.

***

В Ню Йорк тази вечер започна откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което се обсъжда обстановката в Косово

Ню Йорк, ООН, 18 февруари 2008 г. /БТА/ В Ню Йорк тази вечер започна откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което се обсъжда обстановката в Косово, предаде ИТАР-ТАСС. В заседанието ще участва президентът на Сърбия Борис Тадич.
Заседанието е свикано по искане на Русия. (…)
Тадич призова вчера генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да анулира решението за обявяване на независимост на сръбската област и да разпусне косовския парламент.

***

Съветът за сигурност на ООН отново констатира разногласията си за Косово

Ню Йорк, ООН, 18 февруари 2008 г. /БТА/ Съветът за сигурност на ООН отново констатира разногласията за Косово между Русия, която се противопостави на едностранно обявената независимост, и западните страни, които я приемат, съобщиха дипломати, цитирани от световните агенции.
"Известните вече различни мнения по въпроса се запазиха", заяви посланикът на Панама Рикардо Алберто Ариас, който председателства Съвета през февруари, след края на консултациите на Съвета за сигурност на ООН…
"Нито една страна не подкрепи искането на Русия да бъде анулирана независимостта на Косово", заяви посланикът на Великобритания, цитиран от АФП.
Ройтерс съобщава, че седем страни - Белгия, Франция, Италия, Великобритания, Хърватия, Германия и САЩ са съобщили, че Съветът не е могъл да се споразумее за бъдещите действия във връзка с Косово и посочили, че безизходното положение е било ясно от месеци насам. Обявяването на независимостта на Косово представлява края на процес, по време на който са използвани всички възможности да се намери изход чрез преговори, заявяват седемте страни след края на консултациите…

***

Бан Ки-мун призова към запазване на сигурността в Косово и региона 

Ню Йорк, 18 февруари 2008 г. /Кор. на БТА Невена Мандаджиева/ "Обръщам се към всички страни, за да ги приканя да спазват задълженията си да се въздържат от изказвания, които могат да застрашат мира, да провокират насилие и да застрашат сигурността на Косово и региона", заяви генералният секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-мун след участието си в консултациите на Съвета за сигурност за Косово, свикани по искане на Русия…

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:07 на 10.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация