site.btaНа 4 февруари 2005 г. Огнян Герджиков е предсрочно освободен като председател на 39-ото Народно събрание

На 4 февруари 2005 г. Огнян Герджиков е предсрочно освободен като председател на 39-ото Народно събрание
На 4 февруари 2005 г. Огнян Герджиков е предсрочно освободен като председател на 39-ото Народно събрание
София, 4 февруари 2005 г. Народното събрание освободи проф. Огнян Герджиков като председател на парламента. Пресфото-БТА, снимка: Владимир Шоков/архив

На 4 февруари 2005 г. Огнян Герджиков е освободен като председател на 39-ото Народно събрание. За това решение гласуват 119 народни представители, 114 са „против" и един въздържал се.
 
След като е освободен от поста, проф. Герджиков се ръкува първо със заместник-председателите на Народното събрание, а след това и с лидерите на всички парламентарни сили, като започва с опозицията. Всички депутати стават на крака и го аплодират бурно.

За дебатите в парламента идват президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобурготски и министри от кабинета. 

Повод за искането за предсрочно освобождаване на проф. Герджиков става провалено заседание за дебат по приватизацията на „Булгартабак“. Лявата и дясната опозиция и „Новото време" обвиняват НДСВ в умишлено проваляне на кворума в пленарната зала.

Няколко дни по-късно „Коалиция за България", ОДС, СДС, „Новото време", „Народен съюз" и независими депутати внасят в деловодството на парламента искане за вот на недоверие към кабинета и проекторешение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Събитията преди 19 години са отразени в емисиите „Вътрешна информация” и „Международна информация” на БТА: 

Депутати от ОДС, СДС, левицата, Новото време и Народен съюз заявиха готовност да участват в консултации за вот на недоверие към правителството

София, 28 януари 2005 г. /БТА/ След като чакаха около половин час в пленарна зала да започне заседание на парламента, депутати от ОДС, СДС, левицата, Новото  време и ПГ "Народен съюз" заявиха готовност да участват в консултации за вот на недоверие към правителството. Те посочиха, че ще бъде възобновена и подписката за оставка на председателя на парламента Огнян Герджиков.

Около 14:00 часа народни представители започнаха да влизат в  залата, като очакваха да бъде обявено началото на извънредно заседание за приватизацията на "Булгартабак", поискано по-рано днес с подписите на 77 народни представители от опозицията. Единственият представител на ПГ на НДСВ беше Теодора Литрова. След известно време в залата дойдоха и участниците от парламентарните групи в председателския съвет, на който се обсъждаше дали да бъде насрочено извънредно заседание и кога. Те информираха народните представители, които бяха в залата, за резултата от разговорите. С възгласи на недоволство бяха посрещнати новината, че заседанието няма да бъде днес, и обяснението на председателя на парламента, че има седемдневен срок за насрочване на заседанието… 

***

НДСВ твърдо стои зад Огнян Герджиков, смятат го за най-успешния председател на парламента след 1990 година

София, 31 януари 2005 г. /БТА/ НДСВ твърдо стои зад председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, каза заместник-председателят на партия НДСВ Даниел Вълчев на пресконференция днес, помолен да коментира искането на опозицията за оставка. По думите му Герджиков е най-успешният председател на парламента след 1990 година насам.

Според Вълчев председателят на парламента съвестно и коректно изпълнява своите задължения. НДСВ твърдо стои зад Герджиков, надявам се, че това ще направят и останалите политически сили, които разбират, че нищо не налага промяна в ръководството на Народното събрание няколко месеца преди изборите, освен чисто политически желания за някакви фойерверки, каза той...

... За отсъствието на НДСВ в петък в пленарна зала и провалянето поради липса на кворум на петъчното заседание на парламента, Даниел Вълчев каза, че това е била политическата позиция на НДСВ да не участва в "подобни циркове". Комично е да се твърди, че НДСВ не е отишло на работа, други са тези, които системно не дават възможност да бъдат приети важни законопроекти, заяви той.

Валери Цеков отбеляза, че ръководството на ПГ на НДСВ е взело решение групата да не влезе в пленарната зала, за да не се даде възможност да бъде прокарано решение, зад което ПГ на НДСВ не стои. В петък трябваше да има дебат за приватизацията на "Булгартабак".

***

Представители на Коалиция за България, ОДС, СДС, Новото време, Народен съюз и независими депутати внесоха искане за вот на недоверие към кабинета 

София, 3 февруари 2005 г. /БТА/ Представители на Коалиция за България, ОДС, СДС, Новото време, Народен съюз и независими депутати внесоха в деловодството на парламента искане за вот на недоверие към кабинета за невъзможност да управлява България в полза на хората. Искането беше внесено в 16.35 часа.

Беше внесено и искане за оставка на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. 

*** 

Четири основни мотива за искането за освобождаване на Огнян Герджиков бяха представени пред депутатите от вносителите

София, 4 февруари 2005 г. /БТА/ Четири основни мотива за искането на опозицията за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Огнян Герджиков представи пред депутатите един от вносителите - Николай Младенов от СДС.

Под искането са се подписали 112 депутати, съобщи той. Според мотивите се налага Герджиков да бъде освободен, тъй като е участвал в провеждане на политическо решение на ръководството на НДСВ за неучастие в работата на Народното събрание, с цел да няма парламентарен контрол. Това е антипарламентарно действие и е недопустимо в него да участва председател на парламента, заяви Младенов.

По думите му Герджиков системно връща актуални въпроси и питания към премиера и министрите по политическа целесъобразност в тяхна услуга. По този начин поставя Народното събрание в подчинение на изпълнителната власт, в нарушение на конституционния принцип за разделение на властите и взаимодействие между тях, каза Младенов.

В мотивите за искането за оставка на Герджиков се посочва, че той не осигурява изпълнението на решенията на Народното събрание за присъствие и отчет на министрите и премиера, както и че ръководи администрацията на Народното събрание в нарушение на парламентарния правилник. 

 ***

Ахмед Доган: Ако падне Огнян Герджиков, трудно ще спасим кабинета

София, 4 февруари 2005 г. /БТА/ Ако падне Огнян Герджиков, трудно ще спасим кабинета, коментира днес пред журналисти лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Днес парламентът обсъжда искането на опозицията за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков.

Според Доган, ако не бъде прието искането за оставка, шансът за намиране на "спасителен пояс" е по-голям. Той уточни, че се правят различни сондажи, не само с Новото време.

Предизборната истерия провокира и желанието за парламентарна, и в последствие за правителствена криза, коментира лидерът на ДПС. Това се правеше във всеки парламент досега, за съжаление това Народно събрание е в по-особена ситуация, предвид 25 април, когато България ще подпише присъединителния договор, допълни Доган.

Той отбеляза, че Герджиков е, ако не най-добрият, то един от двамата най-добри председатели на Народното събрание през последните 15 години. Доган каза, че Герджиков става жертва на политика и няма никаква вина.

Всяка парламентарна сила има поведение, особено големите парламентарни групи, които излъчват председатели на парламента, винаги са имали този проблем, отбеляза Доган. Трудно можем да намерим по-достоен депутат с личен авторитет за председател  на това Народно събрание, каза той в отговор на въпрос.  

***

По предложение на ОДС парламентът реши Камелия Касабова да не председателства повече днешното пленарно заседание

София, 4 февруари 2005 г.  /БТА/ По предложение на ОДС парламентът реши Камелия Касабова /НДСВ/ да не председателства повече  днешното пленарно заседание.

Искането на ОДС беше прието със 116 гласа "за", 111 "против" и 2 "въздържали се". Мястото на Касабова зае Асен Агов /ОДС/, който беше посочен от самата нея, както изисква правилникът.

След половинчасова почивка Димитър Абаджиев от ОДС обвини Касабова, че дава почивки, защото управляващите искат да изчакат завръщането на двама депутати от НДСВ от чужбина. Това беше и мотивът на Абаджиев да поиска отстраняването на Касабова…

 *** 

Убеден съм, че в политиката трябва да има морал и че не трябва да рискуваме европейското си бъдеще, зад което стоят 15 години преход, заяви Огнян Герджиков

София, 4 февруари 2005 г. /БТА/ Председателят на парламента Огнян Герджиков пожела на народните представители всеки от тях да бъде чист пред съвестта си, когато гласува неговото предсрочно освобождаване.

Не съм безгрешен, но няма от какво да се срамувам, съвестта ми е чиста, заяви Герджиков.

Председателят на Народното събрание посочи, че правото е изкуство за доброто и справедливото, а в политиката не е така. Политиката е подвластна на други категории, в нея има борба и състезание на интереси, каза той. Политиката е изкуство на компромисите, за мен като народен представител компромисите са необходими, когато са в интерес на обществото, добави Герджиков. Убеден съм, че в политиката трябва да има и морал, убеден съм, че не трябва да рискуваме европейското си бъдеще, зад което стоят 15 години преход, заяви той.  

***

Народното събрание освободи Огнян Герджиков от поста председател на парламента

София, 4 февруари 2005 г. /БТА/ Народното събрание освободи Огнян Герджиков като председател на парламента. За това решение гласуваха 119 народни представители, 114 бяха против, а един се въздържа.

По-рано НДСВ и ДПС напуснаха заседанието на парламента, след като поискаха поименна проверка на кворума.

Председателят на парламента Огнян Герджиков остана в пленарната зала. След проверката се оказа, че в залата има 123 депутати и заседанието продължи.

След това някои депутати от мнозинството отново влязоха в залата.

При поименната проверка в залата останаха депутатите от ПГ на НДСВ Теодора Литрова, Николай Чуканов и Милена Михайлова.

Проверката на кворума поиска заместник-председателят на ДПС Емел Етем, която заяви, че ДПС и НДСВ няма да участват в погазването на парламентаризма, в променянето на дневния ред на България.

Свидетели сме на политически фарс и би трябвало всеки депутат в залата да се срамува. 15 години след началото на демократичните промени, след всички тежки реформи, днес депутатите отляво и отдясно показаха какво е т.нар. нова обединена опозиция, че нямат държавническо мислене и че единственият интерес, който ги води, е частнопартийният, заяви тя.

Етем допълни, че България днес е на прага на приключване на един от най-важните приоритети - присъединяването към ЕС.

Преди това спор в пленарна зала предизвика въпросът имат ли право министрите да се изказват по време на заседание, на което се обсъжда искане на освобождаване на председателя на парламента. Спорът настъпи, след като думата поиска министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

От ОДС и Новото време заявиха, че на днешното заседание се обсъжда тема, свързана с вътрешната организация на Народното събрание и министрите нямат отношение по този въпрос, а и има приети процедурни правила.

Четин Казак и Лютви Местан от ДПС посочиха, че според Конституцията министрите имат право да вземат думата по време на заседанията на Народното събрание, а основният закон е върховен и не може да се нарушава с правилници, закони или вътрешни правила.

Местан поиска Асен Агов /ОДС/ да бъде отстранен от председателстване на заседанието, защото е нарушил Конституцията, като не е дал думата на министъра по европейските въпроси. Предложението на Местан бе отхвърлено.

Преди това Кемал Еюп от ДПС посочи, че целта на опозицията е колкото е възможно "да се оплюе" противника - управляващите, да им се свали рейтинга, да се възкачи някой на мястото на Герджиков и "да се вбие клин" между законодателния орган и изпълнителната власт.

С тези свои действия опозицията помага за сваляне на рейтинга на всички политици, коментира Еюп. 

***

Огнян Герджиков е гласувал "въздържал се" при вота за освобождаването му като председател на Народното събрание 

София, 4 февруари 2005 г. /БТА/ Огнян Герджиков е бил "въздържал се" при гласуването на неговото освобождаване като председател на Народното събрание. Това показва разпечатката от гласуването, предоставена на журналисти от пресцентъра на парламента.

Двама депутати от ПГ на НДСВ са подкрепили освобождаването на Герджиков - Теодора Литрова и Николай Чуканов, които влязоха в парламента от Движение "Оборище" като част от коалицията НДСВ. 

Днес със 119  гласа "за", 114 "против" и един "въздържал се" от общо 234 гласували Народното събрание освободи Огнян Герджиков като председател на парламента. Против бяха 93 депутати от НДСВ и 19 от ДПС, включително и лидерът на ДПС Ахмед Доган, както и двама независими - Надка Пангарова и Елка Анастасова.

Цялата опозиция - 48 от Коалиция за България, 28 от ОДС, 14 от СДС и 11 от ПГ "Народен съюз", 12 от Новото време бяха за освобождаването на проф. Герджиков. Четирима независими също подкрепиха свалянето на Огнян Герджиков  - Осман Октай, Стела Банкова, Евгений Бакърджиев и Мима Ненкова - Запрянова.          

След като беше гласувано освобождаването му, проф. Огнян Герджиков се ръкува първо със заместник-председателите на Народното събрание, а след това отиде и при лидерите на всички парламентарни сили, като започна с опозицията. Всички депутати станаха на крака и го аплодираха бурно. 

***

"На никого не съм обиден", каза Огнян Герджиков, който днес беше предсрочно освободен от поста председател на Народното събрание

София, 4 февруари 2005 г. /БТА/ "На никого не съм обиден", заяви Огнян Герджиков, след като днес парламентът реши той да бъде предсрочно освободен от поста председател на Народното събрание.

Ще се постарая да постъпя достойно докрай, каза Герджиков пред журналисти в парламента. В отговор на въпрос дали ще напусне Народното събрание, той каза: "Нека в момента да не отговарям".  

***

Световните агенции за отстраняването на председателя на парламента Огнян Герджиков от поста

София, 4 февруари 2005 г. /БТА/ Днешното решение на българското Народно събрание да отстрани Огнян Герджиков от поста председател на парламента вещае трудности за управляващото мнозинство, предадоха световните агенции.

ИТАР-ТАСС припомня, че Герджиков е един от лидерите на управляващата партия НДСВ. Агенцията отбелязва, че отстраняването на председателя на парламента е тревожен знак за правителството, срещу което опозицията внесе вот на недоверие.

Асошиейтед прес обръща внимание, че Герджиков е отстранен само пет месеца преди парламентарните избори в България.

Ройтерс отбелязва, че разделената българска опозиция се обедини, за да свали председателя на Народното събрание и нанесе удар на правителството на малцинството начело с премиера Симеон Сакскобургготски.

Агенцията припомня, че на НДСВ и коалиционните им партньори от ДПС не им стигат три депутатски места за мнозинство в парламента. Според експерти обаче правителството може да оцелее при гласуването на внесения вот на недоверие, ако направи някои отстъпки пред по-малки партии в Народното събрание.

Ройтерс посочва, че правителството е хвалено в чужбина заради ускоряването на икономическите реформи и успехите в евроатлантическата интеграция, но популярността му спада рязко у дома заради неуспеха му да повиши жизнения стандарт в бедната балканска държава.

Франс прес отбелязва, че за първи път след падането на комунистическия режим в България бившите комунисти от БСП и десните партии в парламента са гласували по един и същи начин. Агенцията цитира председателя на ДПС Ахмед Доган, според когото спасяването на правителството при предстоящия вот на недоверие ще бъде трудна задача.

Франс прес добавя, че предвид разположението на политическите сили в парламента съдбата на кабинета ще зависи от гласовете на седемте независими депутати. Петима от тях вече са обявили, че ще гласуват за сваляне на правителството.

За освобождаването на Огнян Герджиков като председател на Народното събрание съобщава и агенция ДПА. За това решение гласуваха 119 народни представители, 114 бяха против, а един се въздържа. Днешното гласуване може да се смята за тест за планирания за следващата седмица шести вот на недоверие към правителството на Симеон Сакскобургготски, отбелязва ДПА.

За вероятен приемник на Огнян Герджиков начело на българския парламент се споменава лидерката на БЗНС- Народен съюз Анастасия Мозер, добавя агенцията.

***

След предсрочното му освобождаване като председател на парламента проф. Огнян Герджиков обявява пред медиите, че ще подаде заявление за напускане на Народното събрание. Няколко дни по-късно НДСВ, ДПС и „Новото време" подписват споразумение за взаимодействие и сътрудничество, с което се договарят да формират стабилно парламентарно мнозинство до края на мандата на 39-ото Народно събрание. На 23 февруари 2005 г. Борислав Великов е избран за председател на Народното събрание. 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:40 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация