site.btaИв Сен Лоран се сбогува с модата с прощално дефиле на 22 януари преди 22 години

Ив Сен Лоран се сбогува с модата с прощално дефиле на 22 януари преди 22 години
Ив Сен Лоран се сбогува с модата с прощално дефиле на 22 януари преди 22 години
Париж (25 януари 1984) Френският дизайнер Ив Сен Лоран (в средата), заобиколен от някои от своите модели, след представянето на пролетната колекция през 1984 г. (AP Photo/Jacques Langevin)

Ив Сен Лоран се сбогува с модата с прощално дефиле - ретроспекция на 40-годишната му кариера, на 22 януари 2002 г. Това става в рамките на Седмицата на модата в Париж, на която са показани модните идеи за пролет-лято 2002 г.
Колекцията на Ив Сен Лоран е показана в културния център “Жорж Помпиду”.

БТА съобщава за последното ревю на френския моделиер в своята емисия “Забава и знание”:

С колекцията си Карл Лагерфелд отдаде почит към художничката Мари Лоренсен 

Париж, 22 януари 2002 г. /БТА/ Карл Лагерфелд отдаде почит към художничката Мари Лоренсен на 22 януари, четвъртия ден от показването на модните колекции пролет-лято в Париж, предаде Ройтерс…                                                                                                           

…За 22 януари вечерта пък е планирано прощалното дефиле на модели на легендарния дизайнер Ив Сен Лоран в центъра “Жорж Помпиду” в Париж. На галавечерта са поканени близо 2000 души. Ретроспектива на творческите хрумвания на Ив Сен Лоран и на последната му колекция ще бъде показана на гигантски видеоекрани. 

***

Ив Сен Лоран се сбогува с модата

Париж, 23 януари 2002 г. /БТА/ На 22 януари вечерта Ив Сен Лоран се сбогува с модата с прощално дефиле - ретроспекция на 40-годишната му кариера, предадоха световните информационни агенции.
Хиляди желаещи да зърнат 2000-те поканени на прощалното дефиле се бяха събрали на площада пред центъра “Жорж Помпиду”. Върху фасадата на центъра бяха поставени два огромни видеоекрана, за да могат хората отвън да наблюдават събитието. 
Вътре Ив Сен Лоран показа на гостите ретроспекция на 40-годишната си кариера. Прочутият дизайнер представи свои оригинални модели, осъвременени класически тоалети, някои съвсем нови решения, както и запазената си марка - смокинга за жени. 

Шоуто започна с демонстрация на морскосин жакет и бели панталони, тоалет от 1962 г., когато Лоран отваря модната си къща на улица “Спонтини”. Обличането на жени в панталони, дори и за вечерни събития, също е една от запазените марки на дизайнера. Дефилето завърши с демонстрация на рокли, гарнирани с шифон, от последната колекция на Лоран, издържани в пурпурни, небесносини, розови и червени цветове. В хода на шоуто манекенки от ранга на Джери Хол, Клаудия Шифър и Наоми Кембъл показаха тоалети от най-знаменитите колекции на Ив Сен Лоран. След демонстрацията на различни видове елегантни смокинги, дизайнерът излезе на пътеката, за да се поклони на присъстващите. Придружаваха го Летисия Каста и дългогодишната му приятелка Катрин Деньов, която изпълни серенада в негова чест.   
Сред гостите, присъстващи на прощалното дефиле на прочутия дизайнер, се открояваха Палома Пикасо, актрисите Лорън Бакол и Жана Моро, бившите първи дами на Франция - Клод Помпиду и Даниел Митеран, както и настоящата Бернадет Ширак.  

Преди две седмици 65-годишният Ив Сен Лоран изуми модния свят, както обяви оттеглянето си. Един от най-прочутите дизайнери на ХХ век обясни решението си отчасти с отвращението, което изпитва към индустрията, ръководена от комерсиални интереси, а не от артистични мотиви. Лоран спомена и отминалите битки с наркотиците, депресията и самотата. 
Живеем в свят на безредие и упадък и аз вече не се чувствам част от него. Никога не съм бил по-самотен, заяви дизайнерът в интервю за в. “Монд”, добавяйки, че борбата за красота и елегантност го е изтощила до краен предел.

Ив Сен Лоран е роден през 1936 г. в Оран /Алжир/. Майката на бъдещия дизайнер оказва голямо влияние върху него с вкуса си към елегантните дрехи, които носи с шик. През 1953 г. по време на посещение в Париж, Лоран показва рисунките си на издателя на сп. “Вог”, който го насърчава да се запише в училище за дизайнери и скоро го представя на Кристиан Диор. Диор незабавно наема талантливия младеж. 
След смъртта на Кристиан Диор през 1957 г., Ив Сен Лоран става главен дизайнер на неговата модна къща. През 1958 г. първата му колекция, представяща "трапецовидна" модна линия, става хит и Лоран е провъзгласен за "следващия Диор".

***

Ив Сен Лоран изпитва много тъга във връзка с предстоящото затваряне на неговата модна къща

Париж, 30 октомври 2002 г. /БТА/ Модният стилист Ив Сен Лоран заяви, че изпитва много тъга в навечерието на затварянето на модната къща откутюр, създадена от него през 1961 г. в Париж, предаде АФП.
Изпитвам огромна тъга, защото си давам сметка, че повече никога няма да срещна тези чудесни талантливи хора, които успяха да претворят всички мои идеи, заяви стилистът, като имаше предвид персонала в модната къща. 
Ив Сен Лоран дойде в своето студио, както е правел това почти всеки ден в продължение на 40 години. Той описа неповторимата атмосфера в своята модна къща. От 40 години насам тази атмосфера е базирана върху любовта и занапред много ще ми липсва, увери стилистът.
Чувствам се по-добре, отколкото през януари т.г., но съм натъжен, защото слагам край на една 40-годишна любовна връзка, каза Ив Сен Лоран, като имаше предвид, че на 7 януари т.г. обяви публично, че неговата модна къща откутюр ще затвори врати. 

***

Моделиерът обявява оттеглянето си на 7 януари 2002 г.: 

Ив Сен Лоран оповести, че прекратява работата си като моден стилист

Париж, 7 януари 2002 г. /БТА/ Френският моден стилист Ив Сен Лоран оповести, че казва сбогом на света на модата, предаде АФП. 65-годишният Ив Сен Лоран, облечен в черен костюм и с черна вратовръзка, направи това изявление на пресконференция в своята модна къща в Париж. След това той остави Пиер Берже, своя партньор в модна къща “Сен Лоран”, да отговори на въпросите на журналистите. 
Реших да кажа сбогом на света на модата, заяви прочутият моден стилист, който даде първата си пресконференция през 40-годишната си кариера. Предстоящото дефиле с мои модели на 22 януари ще бъде последното, добави той.
Сен Лоран благодари на онези, които повярваха във възможностите му и му помогнаха да създаде модна къща, за да продължи работата си като моден стилист. Той допълни, че е признателен на Франсоа Пино, чийто холдинг “Артемис” е собственик на фирмата “Ив Сен Лоран Висша мода”...
…През 1961 г. Ив Сен Лоран създава своя собствена модна къща в партньорство с Пиер Берже. Със своите модели за женско облекло Сен Лоран промени вижданията в света на модата.
Оказа се обаче, че през последните няколко години финансовите загуби на неговата модна къща са два пъти по-големи от продажбите й. Продажбите на “Ив Сен Лоран Висша мода” бяха за около 5-6 милиона евро годишно, при два пъти по-големи финансови загуби. Създаването на колекции на висшата мода е престижна дейност, но след петролната криза от 1973 г. клиентелата й рязко намаля, смятат някои експерти. Според други началото на този срив датира още от края на 60-те години и съвпада с възхода на стилисти като Армани и Версаче, създаващи колекции прет-а-порте, както и с обособяването на Милано като една от световните столици на модата. Сега основната клиентела на висшата мода наброява едва неколкостотин богати клиентки в целия свят. 

***

Ив Сен Лоран заяви, че иска да се научи да рисува, след като наскоро напусна света на модата 

Париж, 14 януари 2002 г. /БТА/ Прочутият френски стилист Ив Сен Лоран заяви, че възнамерява да се научи да рисува, да посети Египет и да продължи да пише есета, след като наскоро се оттегли от света на модата, съобщава в. "Паризиен".
Сен Лоран, който през цялата си кариера се е вдъхновявал от живописта и е нарисувал хиляди скици за костюми, включени в колекциите му, признава, че не се е научил да рисува и че това винаги му е пречело. В рисуването има правила, както във всяка друга област на изкуството. Искам да овладея различни техники, за да вървя напред, увери Сен Лоран.
Прочутият моден стилист добави, че иска да посети Египет и Индия… 
…От години опитвам силите си в писането на трудове и есета, поясни стилистът. Преди време изпратих свои есета на писателката Натали Сарот. По-късно тя ми се обади по телефона и ми каза, че ако продължа по поетия от мен път, скоро ще се прочуя повече като писател, отколкото като моден стилист.
Що се отнася до оттеглянето му от света на модата, Ив Сен Лоран заяви, че за него борбата в полза на елегантното и красивото в модата е била свързана с много разочарования. Новият свят на модата ми е съвсем чужд, призна прочутият стилист. 

***

Модният стилист Емануел Унгаро не смята, че с оттеглянето на Ив Сен Лоран от света на модата идва краят на висшата мода

Париж, 21 януари 2002 г. /БТА/ Прочутият италиански моден стилист Емануел Унгаро заяви, че висшата мода все още не е минала в историята, предаде АФП. Той каза това по повод представянето на своята модна колекция в Париж на 21 януари и във връзка с неотдавнашното изявление на сътрудника на Ив Сен Лоран - Пиер Берже, че с оттеглянето на Сен Лоран от света на модата дните на висшата мода са преброени.
Историята на висшата мода не свършва тук или там, защото тя е отражение на върховите постижения в тази професия и на смесването на различни култури, увери Унгаро. Никой и нищо не могат да попречат да се появяват нови таланти, отличаващи се с разнообразни изразни средства, а Париж допринася за признаването им като обещаващи творци, добави Унгаро.

В “Журнал дьо диманш” Карл Лагерфелд пък заяви, че сбогуването на Ив Сен Лоран със света на модата е било представено прекалено драматично. Все пак не присъстваме на погребение, добави Лагерфелд.
В телевизионно интервю, излъчено от канал “Франс 2”, Ив Сен Лоран заяви, че напуска света на модата заради тревожността, която за него е станала непоносима. С годините тревожността ми нарастваше, призна 65-годишният моден стилист. 
Колкото до неподражаемия стил на колекциите му, Ив Сен Лоран смята, че той вече може да бъде видян на улицата - жените носят панталони и връхни дрехи за мъже. Преди години Ив Сен Лоран за пръв път облече своите манекенки в смокинги…

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:13 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация