site.btaДнес се навършват 35 години от историческата закуска на Франсоа Митеран с български интелектуалци в София - поглед назад през архивите на БТА

Днес се навършват 35 години от историческата закуска на Франсоа Митеран с български интелектуалци в София - поглед назад през архивите на БТА
Днес се навършват 35 години от историческата закуска на Франсоа Митеран с български интелектуалци в София - поглед назад през архивите на БТА
София (18 януари 1989) Посещението на френския президент Франсоа Митеран в България Снимки: Живко Ангелов/БТА, архив

Днес се навършват 35 години от историческата закуска на френския президент Франсоа Митеран с български интелектуалци по време на държавното му посещение в България по покана на председателя на Държавния съвет Тодор Живков (18-19 януари 1989 г.). Това е първото посещение на държавен глава на Франция в България.  Сутринта на 19 януари 1989 г. във френското посолство в София Митеран разговаря с 12 интелектуалци, повечето представители на Дискусионния клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България - Желю Желев, Блага Димитрова, Ивайло Петров, Йордан Радичков, Светлин Русев, Анжел Вагенщайн, Барух Шамлиев, Алексей Шелудко, Радой Ралин, Стефан Продев, Николай Василев и Копринка Червенкова. На срещата са разисквани проблемите на общественото развитие в България, както и преследванията, на които са подложени участниците в Дискусионния клуб и членовете на Независимото дружество за защита на правата на човека.

Архивите на БТА показват интересни детайли около посещението и знаковата закуска. В поверителното приложение С-2 от 18 януари 1989 г. четем:

За посещението на Франсоа Митеран в България

СОФИЯ, 18 януари 1989 г. /Ройтер/ Френският президент Франсоа Митеран пристигна днес на двудневно посещение в България, което се разглежда като част от усилията на Франция за укрепване на връзките ѝ с Източна Европа и в същото време за повдигане на деликатни въпроси, свързани със спазването на човешките права. 

На летище София Франсоа Митеран, който е първият френски държавен глава, посещаващ България, бе посрещнат с военни почести, след което, придружен от министъра на външните работи Петър Младенов, се отправи за срещата си с президента Тодор Живков.

Една седмица преди пристигането на френския президент в София, което съвпадна с официалната церемония във Виена по подписването на Заключителния документ на срещата за сигурност и сътрудничество в Европа, българските власти арестуваха най-малко петима политически дисиденти. За разлика от Съветския съюз, Полша и Чехословакия, в България няма особено известни независими групи за защита на човешките права. Правителството продължава да въвежда реформи за либерализиране на икономиката и до известна степен отслаби контрола върху средствата за масова информация. Властите обаче не допускат толериране на открита опозиция в страната. 

Подробности за самата знакова закуска могат да се прочетат в същото поверително приложение: 

София, 19 януари 1989 г. /АФП/ Вторият ден от посещението на Франсоа Митеран в България започна със закуска с дванадесет интелектуалци дисиденти, което показва интереса на Франция към правата на човека в „другата Европа“. Сред поканените от държавния ръководител на Франция са девет души от Клуба за гласност и преустройство. За да не се възприеме като провокационен жест, във френското посолство, където ще се състои срещата, не са поканени представители на Дружеството за защита на правата на човека, което е с по-открито враждебно отношение към режима в София и членовете му са репресирани от властите, стана известно от френски източник.

В специалното приложение четем още:  

София, 20 януари 1989 г. /АФП/ – Дванадесет български интелектуалци, критично настроени или ангажирани в подкрепа на реформите, изразиха пред френския президент Франсоа Митеран на закуска вчера в София своето желание България да не остава настрана от вятъра на промени, който духа в Източна Европа. Между тях фигурираха деветима членове на Клуба за подкрепа на гласността  и перестройката – основана през ноември неофициална организация, желаеща да съдейства за установяване на дебат по въпроса за реформата, който засега остава твърде теоретичен….

…. Силно развълнувана, г-жа Блага Димитрова, известна българска писателка, заяви на излизане, че членовете на клуба „се чувстват насърчени от този разговор, който според тях е едно признание“.

Членът на Академията на науките Алексей Шелудко изрази надежда, че преследванията срещу членовете на клуба ще бъдат прекратени, защото „нашата организация е легална и спазва законите“… В закуската не участваше Дружеството за защита на човешките права, което също беше създадено миналата година и много членове на което бяха арестувани миналата седмица и след това освободени. 

След това президентът имаше среща с около 700 студенти по хуманитарни науки. Те  позволиха да проличи ясно едно нещо, което Митеран нарече „откритост на духа“, поставяйки му въпроси, някои от които много дръзки, като се има предвид, че гласността още не е навлязла в българските нрави. 

Материали в друго поверително приложение на БТА информират за отзвука, който е имала срещата:

За посещението на Франсоа Митеран в България

Радио „Свободна Европа“, 20 януари 1989 г. /19.10 часа/ -  /Из "Факти, събития, коментари"/ Късно снощи приключи официалното посещение на френския президент в нашата страна… Прави впечатление .. практическото приложение на френската политика, насочена към зачитане на свободата и човешките права при самото посещение на френския държавен глава в България. Президентът Митеран покани на разговори във френското посолство в София изтъкнати представители на българската интелигенция, които не са изразители на официалната политика, а за дейци на неофициален дискусионен клуб за подкрепа на преустройството и гласността. Още преди пристигането на президента Митеран в София, Франция се намеси по дипломатически път в полза на арестуваните от милицията радетели на неофициалното Дружество за защита на човешките права в България, срещу които органите на репресията проведоха голяма акция в редица градове на България. В София при разговорите на френския президент с поканените от него български интелектуалци са били отбелязани както преследванията, на които са подложени участниците в неофициалния  Дискусионен клуб, така и репресията на властта срещу радетелите на независимото дружество на защита на човешките права…

БТА публикува и интервю с Блага Димитрова за френско радио:

Блага Димитрова пред  радио „Франс-енфо“

Париж, 19 януари 1989 г. /Кор. на БТА С. Терзиев/ В една от следобедните си емисии радио „Франс-енфо“, което денонощно предава само новини и кратки коментари, излъчи интервю с Блага Димитрова, взето от специалната пратеничка Фабрис Льокантрик. Радиото уточни, че Блага Димитрова е участвала тази сутрин в делегацията на създадения миналата година Клуб за подкрепа на преустройството, която се срещна с президента Франсоа Митеран – „силният момент в програмата на неговото посещение в България“.

Тя каза: 

„През 40-те години аз участвах в съпротивата, бях в затвора. След освобождението бях активна като всички в партийните среди, в администрацията на републиката и пр. Сега съм пенсионерка – бях научен работник в Института за литература към Академията на науките. Повечето от хората, които създадоха клуба, са членове на партията. Голяма част от тях са ветерани от съпротивата. Ние желаем в този действително решителен момент да помогнем на преустройството, на гласността у нас. Ние разбираме, че сегашното положение в нашата страна е твърде тежко и сме убедени преди всичко /аз лично – също/, че без демокрация, без установяване на демокрация и гласност всички реформи, каквито и да са, няма да имат успех.

Това е клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Ние нямаме политически амбиции за власт. Демократизацията и откритостта са абсолютно необходими за започване на процеса /на преустройство – бел. кор./…

В друго поверително приложение на БТА -  С-3, е публикувано и писмото на акад. Алексей Шелудко, който също участва в закуската, до Франсоа Митеран:

Радио „Свободна Европа“, 21 януари 1989 г. /19:10 часа/ - /Из политическата програма „Факти, събития  и коментари“/

При срещата на Франсоа Митеран с група български интелектуалци академик Алексей Шелудко е връчил на президента на Франция писмо от тяхно име. Неговият текст гласи:

„Г-н президент!

Считам се задължен да обърна вашето внимание върху следните факти. Според интервюто, дадено тези дни от г-н Тодор Живков на вестник „Монд“ дейността на Клуба за гласност и перестройка, в ръководството на който имам честта да участвам, би могла да се позволи, щом тя не противоречи на законите.  Освен това тази дейност е съвместима с членство в партията.

В момента на основаването си нашият клуб излезе с официална декларация, в която се изброяват неговите цели, всички от които са напълно съвместими със законите. Въпреки това дейността на клуба е напълно парализирана от милицията, прокуратурата и различни партийни органи. Ето защо решихме да отправим писмо до членовете на клуба, за да ги осведомим за взетите срещу нас мерки и за нашите бъдещи планове. Още при препечатването на този текст той бе иззет и конфискуван от милицията. Във връзка с този акт на насилие ние връчихме на парламента едно оплакване с искане да бъдем защитени срещу напълно незаконни преследвания. Досега обаче няма никакъв отговор на молбата ни.

Кой тогава нарушава законите? Ние – членовете на клуба, или властите? Има ли поне най-малки съвпадения между изявленията на г-н Живков и методите на българските власти? Надявам се, г-н президент, че в хода на вашите разговори с г-н Живков вие ще намерите най-ефикасния начин за преодоляване на тези противоречия. Приемете, г-н президент, израза на нашето най-дълбоко уважение. От името на ръководството на клуба - Алексей Шелудко“. 

Годишнината беше повод вчера във Френския институт да бъде организирана дискусия на тема "Минало и бъдеще на дисидентството: 35 години след закуската с президента Франсоа Митеран". Във форума се включи и една от участничките в знаковата среща отпреди 35 години - Копринка Червенкова.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:26 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация