site.btaПрез 2017 г. тенисистът Григор Димитров се изкачва до трето място в световната ранглиста, след като при дебюта си спечели финалния турнир на АТП

През 2017 г. тенисистът Григор Димитров се изкачва до трето място в световната ранглиста, след като при дебюта си спечели финалния турнир на АТП
През 2017 г. тенисистът Григор Димитров се изкачва до трето място в световната ранглиста, след като при дебюта си спечели финалния турнир на АТП
София (12 февруари 2017) Григор Димитров (на снимката) победи със 7:5, 6:4 11-ия в ранглистата на АТР Давид Гофен на финала на турнира в столицата. Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев/ Архив

Българският тенисист Григор Димитров се изкачва до рекордното за него трето място в световната ранглиста на Асоциацията на професионалните тенисисти /ATП/. Това става на 20 ноември 2017 г., след като печели като дебютант финалния турнир на АТП в Лондон, ден по-рано.

БТА съобщава за турнира и за изкачването на Димитров в ранглистата в своя спортен бюлетин:

Григор Димитров постигна рекордно класиране в световната ранглиста

София, 20 ноември 2017 г. (БТА) Григор Димитров се изкачи до рекордното за него трето място в световната ранглиста по тенис. Най-добрият български тенисист спечели заключителния за годината турнир на АТП в Лондон и това му позволи да има актив от 5150 точки в края на сезона.
До момента хасковлията беше шести в класацията на АТП, но най-големият успех в кариерата му до момента му помогна за първи път да влезе в топ 3. 
    
Първи очаквано остава испанецът Рафаел Надал с 10645 точки, докато втори е швейцарецът Роджър Федерер с 9605 точки.
Финалистът от турнира на АТП в английската столица Давид Гофен от Белгия се изкачва с едно място до седмата позиция с 3775 точки.
Швейцарецът Стан Вавринка, който не играе от няколко месеца заради контузия, падна с още две места и вече е девети с 3150 точки.

***

Григор Димитров: Следващата ми цел е да спечеля турнир от Големия шлем

Лондон, 20 ноември 2017 г. (БТА) Григор Димитров заяви, че следващата му цел е да спечели титла от Големия шлем. 
Димитров триумфира снощи във финалния турнир на АТП в Лондон след успех над белгиеца Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3.
26-годишният хасковлия записа пет победи в пет мача при дебюта си в надпреварата в британската столица, с което заработи чек за 2,59 милиона долара и 1500 точки за световната рантглиста, в която от днес заема рекордното в кариерата си трето място.

"Естествено една от основните ми цели е спечелване на титла от Големия шлем. Това винаги е било моя мечта. Мисля, че се приближавам към осъществяването й. Постигал съм добри резултати в турнирите от Шлема в миналото, но сега трябва да стана още по-постоянен и в същото време да се възползвам от всяка открила се възможност, както се случи в Лондон. Да, титлата тук е страхотно, невероятно постижение за мен. Но има какво още да покажа, искам да играя още по-добре и още по-добре", коментира Димитров.
Българинът направи най-добрия сезон в кариерата си, в който спечели четири от осемте си титли досега, включително записа и първи триумф в сериите "Мастърс" в Синсинати през август.

Той очаква много интересна 2018 година, в която на корта след дълго отсъствие заради контузии ще се завърнат двама от бившите водачи в световната ранглиста Анди Мъри (Великобритания)  и Новак Джокович (Сърбия).
"Следващата година очевидно ще бъде много интересна, особено в началото. Има няколко страхотни тенисисти, които се завръщат на корта. А тези играчи не могат да бъдат отписвани в нито един момент", каза още българинът.
Димитров имаше отличен старт на сезона през настоящата година, като до средата на февруари спечели титлите в Бризбейн  и в София и игра полуфинал на Откритото първенство на Австралия.
                  
***

Григор Димитров: Искам да бъда пример

Лондон, 21 ноември 2017 г. (БТА) Григор Димитров заяви в интервю за CNN, че иска да бъде пример за българите, че с много работа може да се постигне всичко.
Димитров стана първият дебютант след испанеца Алекс Кореча през 1998 година, който печели финалния турнир на АТП, след като в неделя надделя над белгиеца Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3 в Лондон.
С успеха той се изкачи до рекордното в кариерата си трето място в световната ранглиста, като вече има и осем титли, четири от които през този сезон.

"Хубаво е да постигнеш такова нещо, когато си от страна като моята. Имаме тенис традицията със сестрите Малееви, но също така аз искам да бъда пример, не само в спорта, че с много работа можеш да постигнеш всичко. Защото няма значение откъде си. Ако мечтаеш за големи неща и вложиш необходимите усилия, отдаденост и страст, когато всичко това се свърже, ето го и резултатът", коментира Димитров. 
"Горд съм, че съм българин. Винаги съм играл за страната си и съм сигурен, че хората го оценяват. Чувствам подкрепата им. На всеки мач имаше много български знамена, атмосферата беше страхотна - все едно играех у дома", допълни той.  

CNN сравнява успеха на хасковлията в британската столица с четвъртото място на националния отбор по футбол на Световното първенство в САЩ през 1994 година.
"Димитров е най-голямата спортна звезда на България и не е трудно да се разбере защо в страната са луди по него и постиженията му. В България не бяха изживявали спортен успех на световно ниво от достигането на националния им отбор до полуфиналите на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 година", коментира CNN, като изтъква, че три български телевизии са предавали пряко финалния двубоя с Гофен в неделя вечерта, а след победата Димитров е получил редица поздравления, включително и от президента на страната Румен Радев.   

Финалният турнир на АТП започва на 12 ноември 2017 г. Димитров печели още първата си среща:

Григор Димитров дебютира с победа на финалния турнир на АТП в Лондон

Лондон, 13 ноември 2017 г. (БТА) Най-добрият български тенисист Григор Димитров дебютира с победа на финалния турнир на АТП в Лондон с награден фонд 8 милиона долара.
Поставеният под № 6 Димитров надделя над четвъртия в схемата Доминик Тийм (Австрия) с 6:3, 5:7, 7:5 за 2:21 часа в първия кръг в група "Пийт Сампрас" на надпреварата на осемте най-добри през сезона...

Член на щаба на Григор Димитров разказва за подготовката на спортиста:

Валверду: Тренировките с Надал много помогнаха за израстването на Григор

Лондон, 14 ноември 2017 г. (БТА) Дани Валверду заяви, че тренировките на Григор Димитров с водача в световната ранглиста и 16-кратен шампион в турнирите оит Големия шлем Рафаел Надал (Испания) са помогнали много за израстването на българина.
Валверду влезе в щаба на Димитров пред юли миналата година, когато хасковлията беше 36-и в света и беше в неприятна серия от загуби, а малко повече от година по-късно той вече е утвърден играч от топ 10.

"Григор израсна много на корта и извън него. За това помогнаха и тренировките с Рафаел Надал", коментира личният треньор на българина.
Димитров изкара едноседмични занимания с Надал в Майорка в средата на юли тази година, което двамата направиха отново и през следващия месец.
"Това даде му възможност да запознае лично с истински човек и с неговия манталитет. Той видя как Рафа се държи на корта и особено извън него. Това беше една от причините да решим да изкараме малко време с Надал. Имам добри приятелски отношения с него и вярвах, че всяка минута, която Григор прекара с него, ще му помогне не само като тенисист, но и като човек. Той проследи внимателно личния му живот. А да имаш възможност да научиш нещо от човек като Рафа е много важно", каза още Валверду.

"Когато започвахме да работим заедно,  първата цел беше да направим тениса приоритет за Григор. Позволявахме си някои забавни неща извън корта, но винаги бяхме заедно. Опитвахме се да създадем позитивна атмосфера. За да играеш добре, не може да мислиш за друго", допълни той...

Григор Димитров се класира за полуфиналите на финалния турнир на АТП, гарантира си изкачване на петото място в световната ранглиста

Лондон, 15 ноември 2017 г. (БТА) Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфиналите на финалния турнир на АТП в Лондон с награден фонд 8 милиона долара.
Поставеният под № 6 Димитров записа втора чиста победа в група "Пийт Сампрас" след 6:0, 6:2 над седмия поставен Давид Гофен от Белгия. 

Дебютиращият в надпреварата българин започна отлично като спечели 12 от първите 15 разигравания, с което разколеба съперника...
С победата си във втория кръг в групата и със спечелените 200 точки Димитров си гарантира, че ще измести хърватина Марин Чилич от петото място в световната рангилиста и със сигурност ще запише ново рекордно класиране след края на турнира в британската столица.

***

Григор Димитров даде само два гейма на Кареньо Буста

Лондон, 18 ноември 2017 г. (БТА) Григор Димитров разби с 6:1, 6:1 испанеца Пабло Кареньо Буста в последния мач от Група "Пийт Сампрас" на Финалния турнир на ATP в Лондон. Първата ракета на България вече си бе осигурил участие на полуфиналите, докато Кареньо Буста загуби от австриеца Доминик Тийм и отпадна от надпреварата. С днешния успех Гришо затвърди първото си място в групата, в която записа три победи и загуби само един сет - на старта срещу Тийм. Димитров даде само 2 гейма и на предишния си съперник - Гофен (6:0, 6:2). Григор вече има 3 победи от 5 мача срещу Кареньо Буста, като и двете му поражения от испанеца са на клей. 

Победата донесе на Григор Димитров нови 200 точки за ранглистата. Днес Димитров ще се изправи на полуфиналите от 22,00 часа срещу Джак Сок и победа срещу американеца ще изкачи най-добрия ни тенисист на третото място в световната ранглиста. От 16,00 часа е първият полуфинал в Лондон, в който шесткратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) излиза срещу Гофен...

***

Григор Димитров се класира за финала в Лондон

Лондон, 18 ноември 2017 г. (БТА) Григор Димитров се класира за финала на заключителния за годината турнир на АТП в Лондон. Най-добрият български тенисист, поставен под номер 6 в схемата, победи драматично след обрат с 4:6, 6:0, 6:3 американеца Джак Сок за два часа на корта в "О2 Арена".
Хасковлията поведе с пробив и 3:0 в първия сет, но след това спечели едва един от следващите седем гейма и това позволи на американеца да вземе аванс в двубоя след 6:4. В четвъртия гейм българинът пропусна точка за пробив и това даде начало на обрата за Джак Сок...

На финала в английската столица в неделя българският тенисист ще се изправи срещу Давид Гофен от Белгия, който по-рано в събота победи с 2:6, 6:3, 6:4 швейцареца Роджър Федерер.
На 15 ноември Димитров спечели срещу Гофен с 6:0, 6:2 в мач от група "Пийт Сампрас" на надпреварата на осемте най-силни през настоящия сезон. В общо осем двубоя между 2010 и 2017 година хасковлията има седем победи срещу белгийския си противник.

***

Григор Димитров спечели финалния турнир на АТП в Лондон

Лондон, 19 ноември 2017 г. (БТА) Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели най-значимата титла в кариерата си, след като триумфира на финалния турнир на АТП в Лондон с награден фонд 8 милиона долара.
Поставеният под номер 6 дебютант в надпреварата Димитров надделя на финала над седмия в схемата Давид Гофен (Белгия) със 7:5, 4:6, 6:3 след два часа и половина игра. 

Така 26-годишният хасковлия спечели всичките си пет мача в британската столица и взе максималните 1500 точки, с което завършва годината на третото място в световната ранглиста с 5150 точки. Лидер е Рафаел Надал (Испания) с    10645 точки, а втори е Роджър Федерер (Швейцария) с 9605 точки...
Така Димитров стигна до осмата титлата в кариерата си, половината от които спечели през този сезон.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:48 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация