site.btaПрезидентът на САЩ Бил Клинтън пристига на 21 ноември 1999 г. на тридневно посещение в София

Президентът на САЩ Бил Клинтън пристига на 21 ноември 1999 г. на тридневно посещение в София
Президентът на САЩ Бил Клинтън пристига на 21 ноември 1999 г. на тридневно посещение в София
София (21 ноември 1999), Президентът на САЩ Бил Клинтън пристигна на тридневно посещение в София придружен от дъщеря си Челси. Пресфото БТА, снимка Мартин Георгиев/ Архив

Президентът на САЩ Бил Клинтън пристига на тридневно официално посещение в България на 21 ноември 1999 г. по покана на българския президент Петър Стоянов. Това е първа визита на американски президент в София след установяването през 1901 г. на дипломатическите отношения между двете страни. Американският президент се обръща към българите на митинг-концерт на площада "Св. Александър Невски" по повод 10-годишнината от началото на демократичните промени. Той се среща с президента Петър Стоянов, с премиера Иван Костов и с председателя на Народното събрание Йордан Соколов.

БТА информира:

Президентът Бил Клинтън пристигна в София, това е първо посещение на американски президент в България

София, 21 ноември 1999 г. /БТА/ Президентът на САЩ Бил Клинтън пристигна на тридневно официално посещение в България по покана на българския президент Петър Стоянов. Това е първа визита на американски президент в София след установяването през 1901 г. на дипломатически отношения между двете страни. В 21,40 часа президентският самолет "Еър форс 1" /специално изпълнение на "Боинг 747"/, кацна на летище София. Пред стълбичката президентът Петър Стоянов посрещна Бил Клинтън, който слезе с дъщеря си Челси. Тук бяха и посланикът на България в САЩ Филип Димитров, както и американският посланик у нас Ричард Майлс.

Преди да се качи в бронирания си "Линкълн", вниманието на американския президент беше привлечено от българските журналисти, които бяха на около 50 метра от самолета. Изненадващо Бил Клинтън отиде при журналистите, ръкува се с тях и ги поздрави. На правителственото летище в София бяха създадени строги мерки за сигурност. Американската охрана водеше и специално обучени за откриване на експлозиви кучета. Заедно с президента Клинтън пристигнаха около 45 американски журналисти, акредитирани към Белия дом. Още около 70 журналисти ще пристигнат тази вечер с резервния "Еър форс 1". За отразяване на визитата са акредитирани и над 230 български журналисти. Петте най-големи телевизии - Си Ен Ен, Си Би Ес, Ей Би Си, Ен Би Си и Фокс ще отразяват посещението на Клинтън в България. Освен посрещането Си Ен Ен ще излъчва на живо митинга на площада "Св. Александър Невски" и отпътуването във вторник. В София ще бъдат журналисти от най-големите американски вестници "Ню Йорк таймс", Лос Анджелис таймс", "Вашингтон пост", "Чикаго трибюн" и други.

В американската делегация са началникът на кабинета на президента Клинтън Джон Подеста, сътрудникът на президента по въпросите на националната сигурност Самюел Бъргър, специалният сътрудник на президента и главен директор за Югоизточна Европа в Съвета за национална сигурност Кристофър Хил. Утре Бил Клинтън ще има разговори с президента Петър Стоянов, с премиера Иван Костов и ще посети парламента. Американският президент ще се обърне към българите на митинг-концерт по повод 10-годишнината от началото на демократичните промени. Утре следобед в България се очаква да пристигне и държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която ще присъства на официалната вечеря в чест на американския президент, която Петър Стоянов дава в хотел "Кемпински - Зографски".

Българският президент Стоянов бе приет в Белия дом и разговаря с президента Клинтън при посещението си в САЩ през февруари 1998 г. Тогава двамата президенти подписаха съвместна декларация "Партньорство между България и САЩ за нова ера". През септември миналата година президентът Стоянов участва, като представител на Източна Европа, в дискусия с президента на САЩ Бил Клинтън, с британския премиер Тони Блеър и с тогавашния италианския министър-председател Романо Проди по време на конференцията "Укрепването на демокрацията в глобалната икономика - отворен диалог" в Нюйоркския университет.

***

Президентът на САЩ Бил Клинтън поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин

София, 22 ноември 1999г. /БТА/ Венец с надпис "Съединени американски щати" поднесе пред паметника на Незнайния воин президентът на САЩ Бил Клинтън, който пристигна тук снощи на тридневно официално посещение. Бил Клинтън бе посрещнат от началника на Генералния щаб на Българската армия генерал-полковник Михо Михов и венценосци от представителни части на армията под звуците на военен оркестър. След минута мълчание пред паметника високият гост отпътува за администрацията на българския президент Петър Стоянов.

Програмата на Бил Клинтън включва среща между двамата държавни глави на четири очи, след която ще се състоят разширени заседания с българската и американската делегация. По-късно днес президентът на САЩ ще се срещне с министър-председателя Иван Костов. Бил Клинтън ще бъде и на кръгла маса заедно със студенти от американския университет в Благоевград. Следобед гостът ще посети Народното събрание и ще говори на митинг на площада пред храма "Св. Александър Невски".

***

Столичани приветстваха американския президент по обяд на "Дондуков"

София, 22 ноември 1999 г./БТА/ Столичният булевард "Дондуков" почерня от народ днес по обяд, когато по него премина кортежът на американският президент Бил Клинтън. Служители от ведомствата в центъра, младежи и минувачи приветстваха от тротоарите президента на САЩ на път от Министерския съвет за ресторанта "Отвъд алеята, зад шкафа" на ул. "Будапеща" 31. Там по програма е срещата на госта със студенти от Американския университет в Благоевград. От улицата се вижда охраната, заела позиции на покривите на сградите на правителството и президента. Прелитащ над централната част на града хеликоптер от сутринта напомня за височайшото посещение. Столичани се движат свободно в отцепения за автомобили район. Вече се забелязва движение в посока площада на храм-паметник "Св. Александър Невски", където по-късно започва митингът-концерт с участието на двамата президенти.

***
Близо час продължи разговорът на четири очи между президентите Петър Стоянов и Бил Клинтън

София, 22 ноември 1999г. /БТА/ Близо час продължи срещата днес "на четири очи" между президентите Петър Стоянов и Бил Клинтън. След разговора и след пленарното заседание между двете делегации президентът Стоянов направи изявление за журналистите. Пред американския си гост българския държавен глава е заявил, че "България е поела необратимо по пътя на демократичните промени, на изграждането на демократични институции, на върховенство на закона, на свободна пазарна икономика и в този смисъл никакви колебания не може да има по отношение на позицията на България". Българският президент е подчертал, че за нашата страна има много важно значение получаването на покана за започване на преговори за членство в ЕС, която би била силен израз на разбиране и подкрепа на усилията на българското правителство да продължава реформата в много тежки условия. "Казах ясно, че за разлика от останалите източноевропейски страни между България и Западна Европа се намира Югославия със своите бивши конфликти и войни, и освен всички трудности на една нормална посткомунистическа реформа за България се прибавят и тези обективни трудности", съобщи Стоянов. Пред президента Клинтън той е заявил, че България държи твърде много да чуе името си сред страните, които ще бъдат поканени във втората вълна от разширението на НАТО и че българската страна разчита твърде много на американски ангажимент в тази насока. "Заявих, че България е готова да предостави свои инфраструктурни военни обекти да бъдат ползвани от силите на НАТО в рамките на отдавна подписания договор "Партньорство за мир". Повторих и своята позиция за военните бази, а именно, че никога нито български, нито американски институции или институции на НАТО са поставяли официално този въпрос, но ако някога той бъде поставен, дори преди членството на България в НАТО, България трябва да го обмисли много спокойно и да каже "да", бяха думите на президента Стоянов. В отговор на журналистически въпрос той уточни, че под инфраструктурни обекти има предвид летища, военни складове и всички обекти, които включва понятието инфраструктура.
Двамата президенти са говорили и за Пакта за стабилност в Югоизточна Европа. Петър Стоянов е изразил българското желание пактът да придобие още по-конкретни измерения. "Изразих и нашата радост от получаването на шестте милиарда евро от ЕС, които са ясен знак за усилията на България и Румъния за членство в съюза", каза Стоянов. Той е заявил, че България държи американски инвестиции също да дойдат в региона като знак, че този регион не се състои само от бивша Югославия с нейните конфликти, но и от държави със стабилни демокрации, като България, Румъния, Македония. Трансграничните коридори също са били тема на разговора между двамата президенти. Петър Стоянов е отбелязал, че немалко политици и анализатори подценяват изключително сериозното геополитическо положение на България като връзка между Западна Европа и страните от Централна Азия и Кавказ. "Свързах това с днешните събития в Кавказ и заявих, че България би могла да изиграе роля за възстановяване на мира в този регион, ако бъде натоварена с подобна мисия. Защото за България никак не е безразлично това, което се случва в Кавказ, особено едно бъдещо разпространение на конфликта върху републики, с които нашата страна поддържа много добри политически и търговско-икономически отношения и разчита на тези отношения и в бъдеще", заяви Петър Стоянов.
Американският президент е заявил, че напредъкът и усилията на България в никакъв случай не са незабелязани, напротив, че България трябва да бъде поощрявана. Президентът Клинтън се е съгласил с позицията на Петър Стоянов, че България може да служи като модел на политическо и икономическо развитие на Балканите. Двамата президенти са дискутирали и нарушеното корабоплаване по река Дунав, което Петър Стоянов е посочил като един от най-тежките източници на икономически загуби за България. Двамата са били единодушни, че възстановяването на корабоплаването по Дунав е важно в три аспекта. Освен материалната страна на проблема, той има и политически аспект -международната общност може и трябва да настоява корабоплаването да бъде възстановено, както повелява Белградската конвенция, каза Петър Стоянов. Като трети аспект на въпроса той посочи психологическото значение на намесата на международната общност, "за да е ясно, че никой не може да налага своята воля в разрез с международните правила". По темата Косово президентът Стоянов е заявил, че там не бива нещата да обръщат своя знак, "не бива в никакъв случай сега да се позволява етническото насилие да се упражнява върху сърби, които вече са малцинство".

***
Премиерът Костов очаква американският президент Клинтън да лобира за България

София, 22 ноември 1999 г. /БТА/ Приложението на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, желанието на България за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, двустранните отношения са били сред темите, дискутирани между американския президент Бил Клинтън и премиера Иван Костов. Има теми, които очевидно са изключително важни за САЩ, и аз се радвам, че темата за приложението на Пакта за стабилност е една от тези теми, каза Иван Костов пред журналисти след разговорите, добавяйки, че тази тема е била разгледана в по-голяма дълбочина. По думите на Костов президентът Клинтън е подчертал, че приложението на Пакта за стабилност е обща грижа на САЩ и ЕС. Българският премиер е защитил позицията на българското правителството, че без възстановяване на корабоплаването по Дунав Пактът за стабилност остава без гръбнак и че една от причините Пактът да не може да събере положителна инерция е спряното корабоплаване.
Липсата на приложение на Пакта за стабилност, тежките поражения, които понасят страните от района, фактически разочароват хората, е било посланието, което Иван Костов съобщи, че е предал на президента Клинтън от името на премиера на Македония Люпчо Георгиевски. Премиерите Костов и Георгиевски разговаряха сутринта в София. Македонският премиер е тук по лични причини, но използва възможността да предаде чрез мен това послание, обясни г-н Костов. "Формулировките на всички страни в района трябва да се казват. Когато има нещо, което е вярно и за Македония, и за България, и за Албания, то трябва да се казва". Това е бил мотивът на българския премиер да предаде посланието до президента Клинтън. Премиерът Костов съобщи, че е запознал американския президент с проблема с българската АЕЦ. Президентът Клинтън посочил принципа на Г-7 за ядрената безопасност. "Разказах за случая с България и за това на какво лобиране бихме били радостни. Мисля, че президентът Клинтън разбра моите аргументи", каза г-н Костов. На американския президент той е казал, че за "България стената ще падне, когато страната започне преговори за членство в ЕС", и е поискал подкрепа в това направление. Развитието на двустранните отношения и по-специално на търговско-икономическите също е било тема на разговорите.
Президентът Клинтън се е спрял на ходовете на американската администрация по отношение на България - кредитите на Ексимбанк, кредитното споразумение с ОПИК, системата за тарифни преференции за българския внос и очакванията за увеличаване на американските инвестиции в България след посещението на министъра на търговията на САЩ Уилям Дейли. В отговор на въпрос премиерът Костов каза, че не е обсъждан въпрос за американски военни бази или бази на НАТО на българска територия. Иван Костов определи пред българските журналисти Бил Клинтън като много интересен човек, с много силно лично присъствие и силно обаяние. Българският премиер каза, че президентът Клинтън е бил много приятелски настроен и много заинтересован за проблемите, който са поставени. Американският президент е от вчера на тридневно посещение в България. Тази сутрин той разговаря с българския президент Петър Стоянов. Очаква се след малко той да говори на митинг в София. 

***

Според Бил Клинтън за САЩ е важно да подкрепят реализирането на Пакта за стабилност

 София, 22 ноември 1999 г. /БТА/ В изявление за българските журналисти американският президент Бил Клинтън изрази подкрепа за курса на реформи на българското правителството и подчерта значението на реализирането на Пакта за стабилност. Мисля, че е много важно за САЩ да подкрепят стремежа на България за интегриране в политическите, икономическите и военните структури на Запада, както и да поддържаме реализирането на Пакта за стабилност за икономическо и политическо съживяване на цяла Югоизточна Европа, каза Бил Клинтън след разговорите си с премиера Иван Костов.  Разговорите
продължиха по-дълго от предвиденото.
Подкрепям и се възхищавам от курса на правителството за политически, икономически и военни реформи, които са започнати в България, каза президентът на САЩ. Той специално благодари за подкрепата, която България е оказала на САЩ и Европа по време на действията в Косово. Американският президент специално благодари на България и за политиката на толерантност и сътрудничество между различните групи хора, които живеят в страната. Ако това беше политиката на Сърбия през последните десет години, днес бихме живели в съвсем различно и по-добро време,
каза Бил Клинтън. Американският президент разговаря и с българския президент Петър Стоянов.  От вчера Бил Клинтън е в България на тридневно официално посещение.   

***

Световните агенции коментират разговорите на Бил Клинтън с българските ръководители

София, 22 ноември 1999 г. /БТА/ Американският президент Бил Клинтън остави днес отворена възможността България да се присъедини към НАТО при следващия кръг на прием на нови членове през 2001 г., отбелязва Ройтерс в коментар за официалното посещение на Клинтън в България. Световните агенции цитират високопоставен американски представител, според когото България има големи шансове да бъде включена в следващата вълна за разширяване на Северноатлантическия пакт. По повод желанието на София за членство в НАТО Асошиейтед прес цитира думите на президентския съветник по въпросите на националната сигурност Самюъл Бъргър, според когото САЩ "по принцип са "за". Според агенцията обаче Клинтън не се е ангажирал конкретно с подкрепа за членството на България. В информациите си за разговорите на Клинтън с президента Петър Стоянов и премиера Иван Костов световните агенции подчертават високата оценка, която президентът на САЩ даде на българските лидери за подкрепата, оказана на съюзническите сили по време на косовската война. "Признателен съм много за подкрепата, получена от съюзниците по време на конфликта в Косово и от позицията, заета от България под ръководството на нейния президент Петър Стоянов и на нейното правителство. Готови сме да подкрепяме дългосрочно България политически, икономически и военно", цитират думите на Клинтън пред Петър Стоянов АП и АФП.

Всички агенции се спират на изявленията на американския президент, че България е пример за търпимост между отделните етнически групи от населението и за начина на изграждане на демокрацията на Балканите без етнически сблъсъци. АП изтъква, че двудневната визита на Бил Клинтън е признание за напредъка по пътя на демокрацията и икономическите реформи и подкрепа за правителствената проевропейска и проамериканска ориентация. В съобщенията си за визитата на Бил Клинтън кореспондентът на ИТАР-ТАСС в София противопоставя улесненията, предоставени от българските власти на силите на НАТО, на отказа им да пропуснат руски военно-транспортни самолети през въздушното си пространство за Косово. "В кой друг район на размирните Балкани Клинтън би могъл да се появи като победител, и то в такава близост до бойното поле на Косово, ако не в София?

Американският президент избра София и за сцена на своето послание, в което отдава дължимото на демократичните реформи в Източна Европа, и на плановете на САЩ за развитието на този икономически изостанал район след много войни." Това се казва в коментар на ДПА от София. Българските държавници енергично подкрепиха западния съюз и въздушните нападения на НАТО по време на косовската война, макар да им бе трудно заради славянската солидарност на голяма част от българското население със сръбските съседи. Въпреки всичко София потвърди, че иска да бъде верен партньор на НАТО, продължава коментаторът. Клинтън не би могъл да обещае в София бързо приемане на България в НАТО, тъй като скоро той вече няма да е президент на САЩ, съобщава ДПА.

С визитата си в България обаче той все пак доказа, че благодарение на геостратегическото си местоположение в района страната е ценен партньор на САЩ, особено на фона на дългогодишния турско-гръцки конфликт, се казва в заключение на съобщението за посещението на Бил Клинтън в България.

*** 

Бил Клинтън пазарува сувенири от антикварни магазини в София

София, 22 ноември 1999 г. /БТА/ Американският президент Бил Клинтън си купи български сувенири днес от антикварни магазини в подлеза пред сградата на Министерски съвет в София. Продавачите отвориха щандовете си специално за госта. Президентът Клинтън разгледа и икони и антични предмети от изложбата "Фрагменти от София и Софийска Мала Света гора", разположена в подлеза. След това влезе във всеки от магазините там и поговори с търговците. Бил Клинтън зарадва продавачи като им подари салфетки с президентския герб. Той се снима с тях и обеща да им изпрати снимки. 

***

Президентът Бил Клинтън призова света да помогне на България да изгради бъдещето си и отправи послание към сръбския народ да избере демокрацията

София, 22 ноември 1999 г. /БТА/ Президентът на САЩ Бил Клинтън в реч пред десетки хиляди българи на митинг в центъра на София поощри реформите в България и призова светът да помогне на страната да изгради бъдещето си. На площад "Свети Александър Невски", откъдето започнаха демонстрациите срещу комунистическия режим в България, Клинтън призова Сърбия да избере демокрацията. "Позволете ми да кажа на всички хора в САЩ, Европа и по света: Това е една прекрасна страна. Елате и помогнете на България да изгради бъдещето си", каза американският президент. Днес България и САЩ сключиха споразумения, които насърчават американските фирми да работят тук и да разкриват работни места. Вземаме мерки да ви помогнем да се преборите веднъж завинаги с корупцията, каза президентът Клинтън. Той благодари на българите за запазването на многоетническото общество, с което са дали различен пример от този в съседна Сърбия. Клинтън припомни, че и преди 50 години, по време на Втората световна война, българският народ спаси своите евреи и благодари за това от името на еврейската общност в Америка и на евреите по цял свят.
Участващите в митинга българи, които повече от четири часа останаха на площада въпреки студеното време и лекия дъжд, аплодираха Клинтън, когато той цитира "История славянобългарская" на Паисий Хилендарски: "О неразумни и юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин". Светът не прие през 20 век да съществуват две Европи, той няма да приеме две Европи, разделени и неравнопоставени и през 21 век. Ако продължавате в избраната от вас посока, България ще бъде мястото, където младите могат да постигат мечтите си, каза Клинтън. От София той отправи послание и към народа на Сърбия да избере демокрацията. "Ако изборът на Сърбия е като избора на България, ще си възвърнете полагащото ви се място в Европа, което Милошевич ви отне, и Америка ще ви подкрепи в това ви начинание", каза американският президент. Америка подпомага и сега усилията на демокрацията в Сърбия, подкрепя Пакта за стабилност за всички страни от Югоизточна Европа, насърчи разрастването на Европейския съюз и ще продължим да държим вратите на НАТО отворени за онези демократични държави, които могат да изпълнят задълженията си, заяви президентът на САЩ пред митинга.
Преди него пред събралите се говори президентът Стоянов. След конфликта в Косово, когато България категорично застана на страната не демократичната общност, разбрахме, че съдбата на Югоизточна Европа зависи от инвестиции, съвместни инфраструктури и съвместни проекти. Но повече от това зависи от една демократична хомогенизация на нашия район, каза Стоянов. Това значи, говорейки на своите различни езици, в отношенията помежду си да използваме един-единствен политически език - езика на демокрацията. Изповядвайки своята различна религия, в отношенията помежду си да изповядваме една и съща религия - религията на демократичните ценности. В отношенията между нашите държави да използваме едни и същи стандарти, но едни и същи стандарти да използваме и по отношение на гражданите, които живеят в тези държави, продължи българският президент. Това е пътят, който трябва да извървим докрай. И ние ще го направим, подчерта българският държавен глава.
Преди митинга президентът Клинтън имаше последователно разговори с президента Стоянов и с премиера Костов. Следобед той посети сградата на парламента, откъдето отиде на митинга на площада. Американският президент бе посрещнат със скандирания "Клинтън" и "Уелкъм" /"Добре дошъл"/. Присъстващите размахваха български и американски флагчета. Американският президент се качи на трибуната, придружаван от президента Петър Стоянов, премиера Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски. Преди това на трибуната се бе качила дъщеря му Челси. Младата българска оперна певица Росица Павлова изпя без съпровод химните на България и на САЩ, а приветствие към президента Клинтън отправи българската студентка от Американския университет в Благоевград Боряна Савова.

"Добър ден", обърна се Клинтън на български език към митинга. "Горд съм, че съм първият американски президент, който посещава свободна България", бяха първите думи на Клинтън.

Целият митинг-концерт, който започна в 14,15 часа местно време, бе предаван пряко от Българската национална телевизия. Директно включване имаше и Си Ен Ен. След словото на президента Клинтън камбаните на храма "Св. Александър Невски" забиха и започна заря. Десетина минути по-късно площадът беше почти празен, хора останаха само пред трибуната, където концертът продължи. Митингът мина без инциденти. Не е потърсена медицинска помощ, съобщиха от дежурните екипи на Бърза помощ. Сътрудници на БЧК събираха помощи за домовете за сираци.

***

Президентът на САЩ Бил Клинтън замина от София за Косово

София, 23 ноември 1999 г. /БТА/ Президентът на САЩ Бил Клинтън отпътува тази сутрин с военно-транспортен самолет от София за Прищина. Той бе тук от неделя на тридневно официално посещение, придружен от дъщеря си Челси и от многобройна делегация. С президента Клинтън замина и държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която бе пристигнала тук късно снощи и тази сутрин има работна среща с външния министър Надежда Михайлова.

По време на визитата Бил Клинтън се срещна с президента Петър Стоянов, с министър-председателя Иван Костов и с председателя на Народното събрание Йордан Соколов. Състояха се и разширени разговори между двете делегации. Президентът на САЩ говори пред участниците в митинг на площад "Александър Невски", посветен на 10-ата годишнина на демокрацията в България. Високият гост се срещна със студенти от Американския университет в Благоевград. В разговорите си с българските държавници и в свои изявления в понеделник Бил Клинтън изрази подкрепата на САЩ за политиката на България в хода на реформите в страната, за стремежа й за членство в НАТО и ЕС и за участието й в инфраструктурни проекти в региона. Високият гост неколкократно отбеляза, че САЩ и съюзниците им са благодарни на България заради подкрепата й по време на кризата в Косово. Пред участниците в митинга президентът на САЩ окуражи демократичните промени в България. Българският народ е направил своя цивилизационен избор не само преди две години, но и преди 50 г., когато е помогнал на българската еврейска общност да оцелее във Втората световна война, каза Клинтън. 

/ГИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:41 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация