site.btaЕтичната комисия на румънски университет реши, че Мирча Джоана е плагиатствал само 43 реда от докторската си дисертация след обвинение, че най-малко 78 страници са плагиатствани

Етичната комисия на румънски университет реши, че Мирча Джоана е плагиатствал само 43 реда от докторската си дисертация след обвинение, че най-малко 78 страници са плагиатствани
Етичната комисия на румънски университет реши, че Мирча Джоана е плагиатствал само 43 реда от докторската си дисертация след обвинение, че най-малко 78 страници са плагиатствани
Снимка: AP Photo/Jose Luis Magana

Етичната комисия на Академията за икономически науки (ASE) в Букурещ реши единодушно, че заместник-генералният секретар на НАТО и потенциален кандидат за президент Мирча Джоана е плагиатствал само 43 реда от докторската си дисертация, съобщава новинарският сайт Хотнюз.

Изданието напомня, че журналистката Емилия Шеркан публикува разследване в сайта PressOne миналия месец, в което твърди, че най-малко 78 страници от общо 279-те страници на дисертацията на Джоана са плагиатствани.

Настоящият заместник-генерален секретар на НАТО е получил докторската си титла през юли 2005 г. от Академията за икономически науки (ASE) в Букурещ с теза, озаглавена "Развития в Северноатлантическия регион. Изводи за интеграцията на Румъния в евроатлантическите структури".

Етичната комисия е съставена от 17 членове - 12 преподаватели и петима студенти. Решението на комисията беше обявено в сайта на учебното заведение на 20 август. 

Тяхното заключение е, че Мирча Джоана е плагиатствал 43 реда и две таблици в докторската си теза, като се изключи съдържанието, библиографията и приложенията - тоест под 1 процент, а не 20 процента, както твърди журналистката Емилия Шеркан, отбелязва сайтът.

Мирча Джоана все още не е обявил дали ще се кандидатира на президентските избори в Румъния в края на годината, но редица социологически проучвания го посочват като фаворит в надпреварата за поста. 

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:50 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация