ОБЗОР

site.bta Съюзници на Иран нападат Запада, САЩ обещават ответен удар

 Съюзници на Иран нападат Запада, САЩ обещават ответен удар
 Съюзници на Иран нападат Запада, САЩ обещават ответен удар
Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да отвърне на удара по американска база в Йордания "във време и на място по наш избор". Снимка: АP/Patrick Semansky

Напрежението в Близкия изток се покачва, след като Вашингтон се зарече да отговори на атаката с дрон, извършена от подкрепяни от Иран бойци, при която загинаха трима американски войници. Конфликтите в целия регион ескалираха драматично след началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" през октомври. Означава ли това, че е възможно да се стигне до по-широка война, коментира "Политико".

Ударът от неделя, който според американски официални лица е бил нанесен по американска база в Йордания от подкрепяна от Иран групировка от другата страна на границата, в Сирия, идва в момент, когато водената от САЩ военноморска коалиция се бори с бунтовниците хуси в Червено море.

Как ще реагират САЩ?

В обръщението си след нападението в Йордания президентът на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху "радикалните, подкрепяни от Иран войнствени групировки, действащи в Сирия и Ирак", и обеща да отвърне на удара "във време и на място по наш избор".

Иран отрича да е пряко замесен, като твърди, че групировките в региона "не получават заповеди от Иран за своите решения или действия".

Многократно през последните десетилетия е надвисвала заплаха от пряк конфликт между Иран и САЩ, но е бил избягван и от двете страни, отбелязва "Политико".

Вътрешнополитическите съперници на Байдън обаче изтъкват, че от началото на израелската операция в Газа, предприета след кървавото нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души, повечето от които цивилни, а над 240 бяха взети за заложници,  е имало повече от 160 нападения срещу американски войски, и обвиняват Белия дом, че не прави достатъчно, за да възпре Техеран.

"Той остави нашите войски като патици за отстрелване", твърди сенаторът републиканец Том Котън. "Единственият отговор на тези нападения трябва да бъде унищожително военно отмъщение срещу терористичните сили на Иран, както в Иран, така и в целия Близък изток."

Когато обаче са на власт, както републиканците, така и демократите избягват да започнат открита конфронтация с Иран, посочва изданието.

Бившият президент Доналд Тръмп, който е фаворит да си осигури номинацията на Републиканската партия, за да се изправи срещу Байдън на изборите през ноември, заплашваше да нападне Иран по времето, когато беше в Белия дом, но никога не го направи в действителност - вместо това удари Техеран със санкции и нанесе удари по неговите регионални марионетки.

Въпреки това Тръмп нареди въздушен удар в Багдад през 2020 г., при който беше убит Касем Солеймани, командир на Силите "Кудс" - подразделение на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, отговарящо за екстериториални и тайни военни операции. Техеран заплаши с масиран отговор…

Ястребите във Вашингтон цитират това като довод, че Байдън би могъл да бъде много по-твърд с Иран, без да последват по-сериозни ответни мерки от страна на Техеран.

Въпреки това Елоиз Файет, изследовател в мозъчния тръст IFRI в Париж, заяви, че е малко вероятно САЩ да нанесат директен удар по Иран, освен ако не се докаже, че Техеран е наредил атаката.

"Отговорът от страна на САЩ вероятно ще бъде удари по партньорите на [Иран]", каза тя, цитирана от "Политико".

Такава е и оценката на Андрю Борин, бивш служител на американското разузнаване и директор по глобалната сигурност в разузнавателната фирма Flashpoint.

"Преценката на риска, включваща война със самия Иран, няма да е лесна и трябва да включва оценки на евентуалния ирански ядрен потенциал заедно със следващите ходове на режима", каза Борен. "Това ще изисква и оценка на позициите на американските партньори и съюзници в региона като Саудитска Арабия, Йордания, Турция, Израел и Египет."

Реакция на заканата за ответни действия на Вашингтон

Докато Съединените щати подготвят "многобройни действия“ в отговор на атаката с дрон от подкрепяни от Иран бунтовници, която уби американски войници, "Катаиб Хизбула", един от най-мощните базирани в Ирак съюзници на Иран, обяви, че спира всички свои военни операции срещу американски войски в региона, предаде "Гласът на Америка".

Във вторник "Катаиб Хизбула" заяви, че преустановяването на военните операции срещу американските войски в региона е направено „за да се предотврати поставянето в неудобно положение на иракското правителство“. "Ще продължим да защитаваме нашия народ в Газа по други начини“, каза генералният секретар на групата Абу Хюсеин ал Хамидауи в изявление, публикувано от групата в Teлеграм.

В съобщението на "Катаиб Хизбула" не се споменава заплаха от американски отговор. Но моментът не е случаен, каза Матю Крьониг, старши директор на Центъра за стратегия "Скоукрофт" към Атлантическия съвет.

Иран, посочван от западните страни като виновник за удара в Йордания, каза на САЩ чрез посредници, пише вестник "Гардиън", че ако Вашингтон нанесе директен удар по иранската земя, Техеран ще отвърне на удара по американските активи в Близкия изток, вкарвайки двете страни в пряк конфликт.

Съюзниците на САЩ не аплодират възможност за открит сблъсък

Ще бъде ли подкрепен Вашингтон от своите съюзници в региона?

Нараства консенсусът, че без обща стратегия и с разнопосочни интереси в региона европейските съюзници на Вашингтон също няма да се включат активно, отбелязва "Политико"

"Сред европейските държави няма апетит за голям конфликт с Иран в Близкия изток", казва Файет. "Европа би трябвало да е загрижена, но й е трудно да се занимава с това едновременно с Украйна, така че вероятно европейците ще оставят САЩ сами да решат тези проблеми."

Това не означава, че европейските съюзници не се активизират по някакъв начин.

Италия, Германия, Белгия и други страни от ЕС обещаха да изпратят кораби за патрулиране в Червено море, а външните министри на страните членки ще се срещнат на 19 февруари, за да обсъдят мисия на ЕС в региона, припомня изданието.

Франция разполага с два военноморски кораба в района - "Елзас" и "Лангедок" - които са изстрелвали ракети, за да свалят безпилотни самолети на хусите. Корабите обаче не участват официално в ръководената от САЩ операция "Пазител на благоденствието" в Червено море.

САЩ и Обединеното кралство извършиха множество удари срещу хусите и си запазиха правото да предприемат допълнителни действия, ако танкерите и контейнеровозите, използващи оживения воден път, продължат да бъдат тормозени.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон заяви пред репортери, че Париж не се е присъединил към тези атаки, за да избегне "ескалация", предаде Ройтерс.

Какво означава кризата за енергетиката?

Червено море е една от най-важните пътни артерии в света за превози на нефт и газ, но досега въздействието върху енергийните пазари е ограничено - въпреки че големите корабни компании наредиха на корабите си да изберат доста по-дългия път около нос Добра надежда, вместо през Суецкия канал.

В събота обаче танкер, собственост на мултинационалната компания Trafigura, бе подпален, след като бе улучен от ракета на хусите, докато превозваше руско нафтово гориво. Въпреки че нямаше пострадали членове на екипажа и корабът беше ескортиран до безопасно пристанище, инцидентът подчерта нарастващата опасност за енергийните пазари и може да убеди други оператори да избягват района.

По-радикалният вариант за Иран е да затвори Ормузкия проток, който свързва Персийския залив с Индийския океан и осигурява около една пета от световния трафик на петрол.

Мартин Крьогер, ръководител на Германската асоциация на корабоплавателите, заяви, че подобен ход би имал дълбоки последици за европейската и световната енергетика: "Голяма част от енергийния трафик по море всъщност преминава през този проток, така че въздействието би било доста сериозно", цитира думите му "Политико".

Възможно ли е САЩ да заемат по-твърда позиция?

Макар че мащабът и целта на обещаната от Байдън реакция все още да не са ясни, всяка едностранна стъпка вероятно ще предизвика ответни реакции от страна на ключови съюзници в Близкия изток, които се притесняват от разпалване на регионална война, отбелязва "Политико"..

Саудитска Арабия настоява за сдържаност в отношенията си с Техеран и се опасява от икономическата цена на регионалната нестабилност.

Турция, ключов съюзник в НАТО, осъди кампанията на Израел в Газа, а президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини Великобритания и САЩ, че се опитват да превърнат Червено море в "море от кръв".

"Турция не иска да бъде въвлечена в този конфликт, защото има обща граница с Иран", каза пред "Политико" Селин Наси, гостуващ сътрудник в Европейския институт към Лондонското училище по икономика. "Ако САЩ като неин основен съюзник в НАТО се включат директно в този военен конфликт, тогава Турция ще трябва да избере страна, а това ще означава, че ще ѝ е по-трудно да поддържа балансиран подход - както направи с войната в Украйна."

Предизвикателството пред Байдън е как да се предприемат ответни мерки, без да се рискува ескалация от страна на Иран и неговите партньори в региона. И обратното, да не прави нищо - особено след като е заявил, че ще отмъсти за смъртта на тримата американски войници - ще го направи уязвим за обвинение в слабост от страна на Тръмп.

"Ръководството на Иран вероятно пресмята, че Съединените щати ще се въздържат да отговорят пълноценно по начин, който би рискувал да доведе до ескалация на напрежението в Близкия изток и да предизвика [конфликт] в целия регион, който администрацията на Байдън се опитваше да предотврати през последните три месеца", казва Джонатан Паникоф, бивш заместник-началник на националното разузнаване на САЩ.

Но на САЩ им се налага да предприемат по-ефективен отговор, за да възстановят възпирането", добави той.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:15 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация