site.btaХИНА: Хранително-вкусовата промишленост е най-силната производствена индустрия в Хърватия, според Хърватската търговска камара
Системата за безопасност на храните в Хърватия е съобразена с най-високите европейски стандарти и е част от единната система за бързо предупреждение на ЕС, каза днес Драган Ковачевич, заместник-председател на Хърватската търговска камара за земеделие и туризъм, на конференция за безопасността и качеството на храните в Опатия.
Въпреки това предстои Хърватия да се справи с проблема със сивата икономика, отбеляза той.
„Африканската чума по свинете показа потенциалния риск за здравето на потребителите, тъй като сивата икономика не само носи рискове, но причинява нелоялна конкуренция и големи щети за производителите“, каза той.
Генералният инспектор Андрия Микулич каза, че през 2023 г. са извършени 17 000 проверки на фирми от хранително-вкусовата промишленост. Това е малко повече от 2022 г. поради увеличение на броя на фирмите и на броя на отчетите.
Екипите за санитарна инспекция са извършили 8000 проверки на 5000 фирми през 2023 г., каза Микулич.
Хранително-вкусовата промишленост е най-силната производствена индустрия, в която са заети най-много работници, с най-голям дял от брутната добавена стойност и с най-висок оборот.
Поради влиянието си други сфери, по-специално селското стопанство и транспорта, хранително-вкусовата промишленост е от стратегическо значение за цялостното развитие на хърватската икономика, каза Ковачевич.
След влизането на Хърватия в ЕС в средата на 2013 г. физическият обем на производството в националната хранително-вкусова промишленост се е увеличил с повече от 20%, каза той.
„Създадохме марки, които са наравно с продуктите на най-взискателните пазари в ЕС. Имаме голям брой защитени традиционни продукти и те силно допринасят за ено-гастрономическото и туристическото предложение на страната“, каза Ковачевич.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)
/ЕЩ/
news.modal.header
news.modal.text