ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

site.bta"Вашингтон пост": САЩ оказват натиск върху Саудитска Арабия заради предполагаеми масови убийства на мигранти по границата с Йемен

"Вашингтон пост": САЩ оказват натиск върху Саудитска Арабия заради предполагаеми масови убийства на мигранти по границата с Йемен
"Вашингтон пост": САЩ оказват натиск върху Саудитска Арабия заради предполагаеми масови убийства на мигранти по границата с Йемен
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд заема мястото си преди работен обяд на срещата на върха на страните от Г-20 на остров Бали в Индонезия на 15 ноември 2022 г. Снимка: АП

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настоява Саудитска Арабия да посочи кои части от саудитските сили за сигурност вероятно са избивали мигранти по границата на кралството с Йемен - стъпка, която ще подпомогне постигането на напредък при определяне на отговорността за предполагаемите нарушения на човешките права и ще помогне да се установи дали Вашингтон е предоставял оръжия или обучение на тези части, коментира американският ежедневник "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че Рияд категорично отрича твърденията в скандалния доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", оповестен за първи път миналата седмица, в който се описват масови убийства, осакатявания и малтретиране на етиопски мигранти и кандидати за убежище от страна на саудитските правителствени сили, разположени по границата.

САЩ изразиха публична загриженост по повод на съобщенията за насилие срещу цивилни граждани, които се разпространяваха сред дипломати и служители на ООН повече от година, преди да станат обществено достояние, като призоваха за разследване от саудитска страна.

Официални представители на САЩ, разговаряли с журналисти от "Вашингтон пост" при условие да запазят анонимност заради обсъждането на деликатни дипломатически въпроси, казват, че настояват също така Саудитска Арабия да идентифицира частите, които според очевидци и свидетелства на жертвите са използвали минохвъргачки, леко стрелково оръжие и извършвали екзекуции от близко разстояние, за да убият стотици или може би хиляди хора, много от които жени и деца.

"Хюман райтс уоч", която е анализирала видео и сателитни снимки и интервюирала оцелели за своя доклад, заяви, че тези злоупотреби могат да бъдат квалифицирани като престъпления срещу човечеството, ако са били извършени като част от правителствена политика.

Посланикът на Вашингтон в Рияд Майкъл Ратни обсъди обвиненията със саудитските лидери още преди публикуването на доклада, като се опита да им предаде това, което високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ определи като "сериозността на обвиненията, които ще бъдат оповестени, и ... важността на това саудитците да се отнесат към тях с голямо внимание", отбелязва в. "Вашингтон пост".

Саудитското правителство отговори на твърденията в доклада на "Хюман райтс уоч", като осъди "политизираните и подвеждащи доклади ... пускани многократно с подозрителни цели".

Официални представители на САЩ отказаха да посочат какви действия би могла да предприеме администрацията на президента Байдън, ако саудитското правителство продължи да отхвърля американските призиви. Но по думите на служител на Държавния департамент "ние няма да се откажем от собствената си загриженост за начина, по който се процедира, както и от нашата решимост, че трябва да има разследване".

Администрацията на Байдън, която смята Саудитска Арабия за най-големия си единичен клиент при чуждестранните оръжейни продажби, се опитва да се дистанцира от граничната охрана на кралството, която отговаря основно за опазване на границите в страната. Но след оповестяването на доклада официални американски представители потвърдиха, че армията на САЩ е водила широкомащабно обучение на саудитската гранична охрана в продължение на осем години, като е започнала през 2015 г. и е приключила едва миналия месец, отбелязва "Вашингтон пост".

Представители на министерството на отбраната и Държавния департамент на САЩ заявиха, че осемгодишната програма, предприета от Командването за подпомагане на сигурността на сухопътните войски (USASAC), е била съсредоточена върху морското подразделение на саудитската гранична охрана, като е обучавала войниците в защита на инфраструктурата и морска сигурност.

Те признаха, че не могат да изключат, че от американско обучение или оръжие може да са се възползвали частите, стоящи зад предполагаемите нападения срещу мигранти, тъй като - подобно на наблюдателите и служителите на ООН - те не е било възможно да установят чрез независими източници кои части може да са участвали, а Саудитска Арабия не е склонна да предостави подробности. Това означава, че те не могат да бъдат сигурни дали други сили, разположени по границата с Йемен, включително Кралските сухопътни сили на Саудитска Арабия, както там е известна армията, не са участвали.

САЩ отдавна продават тежко въоръжение на саудитската армия, включително танкове "Ейбрамс", бронирани автомобили и артилерия, посочва американският ежедневник.

Друг високопоставен представител на Държавния департамент заяви пред "Вашингтон пост", че администрацията се е върнала назад и е прегледала отново данните с цел да отстрани евентуални грешки при досегашното американско сътрудничество в областта на сигурността със Саудитска Арабия, за да установи дали е имало връзки със сухопътните части на граничната охрана в страната. Отдалеченото място на предполагаемите масови убийства, по протежение на пресечена местност на саудитско-йеменската граница, считана като твърде опасна за едно рутинно пътуване на американски официални представители, също възпрепятства по-нататъшното разследване.

"Информацията ни за това какво се случва по тази граница, какво можем да видим и какво знаем, е ограничена", каза американският представител.

"(Това - бел.ред.) е още по-сериозна причина да има допълнителна прозрачност и разследване, за да се гарантира, че можем да разберем какво се е случило там и да сме сигурни, че ще отвърнем по подходящ начин на всички признаци за това", добави той.

Наблюдателката от правозащитната организация "Хюман райтс уоч" Надя Хардмън, която е съставител на доклада, каза, че всяко правителство, което предоставя оръжия или обучение на чуждестранни сили за сигурност с данни за нанесени щети на цивилното население, трябва да настоява за ефективни средства, за да гарантира, че подкрепата им не дава възможност за незаконни действия.

"Не е тайна, че Саудитска Арабия има печална история в областта на правата на човека", каза Хардмън. "Това би трябвало да е минимално изискване", добави тя.

Докладът засилва подозренията сред някои законодатели в САЩ относно връзките на американската администрация със саудитските правителствени сили. 

Конгресменът Грегъри У. Мийкс от Ню Йорк, който е един от водещите демократи в Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, каза, че е "дълбоко загрижен" за предполагаемото насилие и заяви, че е поискал информация от администрацията за нейната реакция и за евентуалните американски връзки със замесените в него саудитски сили.

"Саудитските сили трябва незабавно да прекратят тези брутални, неоправдани действия и да зачитат международното право и основните човешки права на мигрантите", каза той в изявление.

Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон не отговори на искането на в. "Вашингтон пост" за коментар.

Американският ежедневник отбелязва, че обвиненията идват в деликатен момент на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, тъй като официалните представители и на двете страни се опитват да оставят зад гърба си периода на напрежение и взаимни обвинения.

Това бележи промяна в сравнение с изминалата една година, когато Белият дом публично порица кралството за намаляване на производството на петрол след спорно посещение на президента Байдън.

Междувременно саудитски официални представители начело със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, фактическият владетел на тази страна, изразиха възмущение от американските критики за отношението на тяхното кралство към жените и дисидентите, както и за нашумялото убийство на работещия за "Вашингтон пост" журналист Джамал Хашоги от саудитски тайни агенти.

Сега американските дипломати се опитват да постигнат целта си за нормализиране на отношенията на Саудитска Арабия с Израел, докато Рияд се надява да си осигури по-голяма отбранителна дипломатическа подкрепа от страна на САЩ, тъй като се опитва да се позиционира като основен посредник на световната сцена, коментира вестникът.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна със саудитския престолонаследник по време на пътуването си до кралството през юни, а съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан го посети миналия месец.

Саудитска Арабия остава ключов американски съюзник в областта на регионалната сигурност и близък партньор в усилията за възпиране на Иран, въпреки че прави плахи стъпки към сближаване с Техеран и засилва отношенията си с Пекин. Макар и част от пряката военна подкрепа на САЩ за кралството да бе ограничена, след като се установи, че саудитските военновъздушни сили са бомбардирали цивилни жители в Йемен, продължава мащабната програма за оръжейни продажби от САЩ на стойност над 140 милиарда долара, отбелязва "Вашингтон пост".

Вестникът посочва, че американските официални представители се надяват също така да насочат към приключване дългата война на Саудитска Арабия със свързаните с Иран сили на бунтовниците хуси в Йемен.

На фона на кръвопролитията и лишенията десетки хиляди отчаяни мигранти от Етиопия, разселени и застрашени от гражданския конфликт в собствената си страна, предприемат опасното пътуване до Йемен с надеждата да преминат в Саудитска Арабия, пише "Вашингтон пост".

Мигрантите, засегнати от нападенията, за които се твърди в доклада на "Хюман райтс уоч", макар и да не могат да посочат точния вид на саудитските части, описват, че са видели саудитски военни униформи и определят участвалите в тях като граничари. Длъжностни лица отбелязват, че армията на Саудитска Арабия и други специализирани подразделения са били разположени на саудитската граница като част от опита на кралството да спре контрабандата и нападенията на бунтовниците хуси.

"Хюман райтс уоч" заяви, че е идентифицирала така наречената лека тактическа машина Ем-рап (MRAP), която е защитена от мини и атаки от засада с импровизирани взривни устройства и е създадена от САЩ, на един от постовете на саудитските сили за сигурност близо до границата.

Съобщенията за насилие бяха сметнати като достатъчно достоверни, за да накарат ООН през октомври 2022 г. да изпрати специални, изразяващи загриженост писма до саудитските власти и представители на бунтовниците хуси.

Международната организация по миграция към ООН (МОМ) съобщава за близо 800 смъртни случая сред мигрантите, опитващи се да преминат от Йемен в Саудитска Арабия през миналата година.

Бивш служител на ООН каза, че служители на световната организация са информирали американските си колеги за предполагаемите инциденти през пролетта на 2022 г., а през декември са информирали посланика на САЩ в Йемен Стивън Фейгин. За това най-напред съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Представители на Държавния департамент заявиха, че САЩ са повдигнали въпроса за тези съобщения пред саудитското правителство и са настояли за разследване още през януари тази година. Те отбелязаха, че предполагаемите нарушения на човешките права са били повдигнати от високопоставен официален представител на САЩ в ООН през януари и споменати в годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права през март тази година.

В изявлението си от миналата седмица саудитското правителство обвини за насилието срещу мигрантите "въоръжените групи, които са се опитали да ги принудят да влязат в кралството", и заяви, че е осигурило медицинска помощ на жертвите.

Наблюдатели и служители на ООН се позовават на съобщения за експлоатация и малтретиране на мигранти от страна на контрабандисти и властите на бунтовниците хуси, които според тях понякога използват конвоите с мигранти като средство за нанасяне на удари по Саудитска Арабия. Но те посочват, че жертвите в резултат на масовата употреба на сила от саудитските гранични служители са повече.

Представители на САЩ призовават и за по-засилен контрол върху нарушенията на човешките права на мигранти от страна на бунтовниците хуси.

Тъй като обучението на  американското Командване за подпомагане на сигурността на сухопътните войски е проведено в рамките на програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, което означава, че е финансирано от саудитското правителство, официални представители отбелязаха пред "Вашингтон пост", че то не изисква специализирана проверка съгласно така наречения закон на Лийхи. Законът забранява средства на министерството на отбраната или на Държавния департамент на САЩ да се използват за обучение, оборудване или друга помощ за чуждестранни части, ако се установи, че има достоверна информация те да са извършили "грубо нарушение на човешките права".

Според официалните представители макар финансираното от чужбина обучение да не подлежи на проверка по закона на Лийхи, такива програми се подлагат на паралелен преглед по отношение спазването на човешките права, като целта е да се избегне участието в тях на проблемни части.

Авторът на закона Тим Рийзър, дългогодишен съветник по въпросите на външната политика на бившия сенатор демократ от щата Вермонт Патрик Лийхи, отбеляза, че въпреки ограниченията на закона на Лийхи технически да не се прилагат, "администрацията трудно би могла да твърди, че (помощта - бел. ред.) трябва да продължи в ситуация, в която има достоверна информация за такъв вид престъпления", заключава "Вашингтон пост".

/ПЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:06 на 04.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация