site.btaЕгипетските власти увеличават цената на субсидирания хляб за първи път от десетилетия

Египетските власти увеличават цената на субсидирания хляб за първи път от десетилетия
Египетските власти увеличават цената на субсидирания хляб за първи път от десетилетия
Момче реди хляб в пекарна в Кайро, 30 март 2024 г. Снимка: Амр Набил/АП

Египетският премиер Мостафа Мадбули обяви поскъпване на субсидирания хляб за първи път от три десетилетия, съобщи в. “Дейли нюз Иджипт”. От началото на юни цената на една питка ще се увеличи от 5 пиастъра (0,001 долара) на 20 пиастъра (0,004 долара). 

“Цената на питка хляб за правителството е 125 пиастъра,” заяви Мадбули по време на пресконференция, като изтъкна тежестта на програмата за субсидии за държавната хазна. 

Решението да се увеличи цената на субсидирания хляб е чувствителна тема в Египет, където хлябът е основна храна и символ на социална стабилност. Опитът да се намалят субсидиите за хляб през 1977 г. води до т.нар. “хлебни бунтове”. Около 70 милиона души от 106-милионното население на страната са част от програмата за субсидирани базови храни, сред които ориз, макаронени изделия, олио и хляб. 

През последните две години Египет се изправи пред икономическа криза. Местната валута изгуби две трети от стойността си, а инфлацията достигна рекордните 40 процента.

По-рано тази година Кайро получи спасителен пакет от над 50 милиарда долара в заеми и инвестиционни сделки от Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Европейския съюз (ЕС). Споразуменията за получаването на средствата включват извършването на реформи, включително ограничаване на ролята на държавата в икономиката и прилагане на политики за овладяване на инфлацията. 

Наскоро властите намалиха субсидиите за горивата и увеличиха цената на обществения транспорт, като заявиха, че изпълняват план за пълно премахване на субсидиите за горивата до края на 2025 г. 

/ДИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:36 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация