ОБЗОР

site.btaХонконг прие нов, по-строг закон за националната сигурност, който според критици може да подкопае свободите, а според властите е навременен

Хонконг прие нов, по-строг закон за националната сигурност, който според критици може да подкопае свободите, а според властите е навременен
Хонконг прие нов, по-строг закон за националната сигурност, който според критици може да подкопае свободите, а според властите е навременен
Процедура по второ четене на пакета закони за националната сигурност в законодателния съвет на Хонконг, 19 март 2024 г. Снимка: AP/Louise Delmotte

Законодателният съвет на Хонконг единодушно прие вчера нов пакет от закони за националната сигурност две седмици след като той бе внесен. По този начин бе прието по бързата процедура законодателство, което според критици представлява заплаха за свободите на управлявания от Китай град, предаде Ройтерс.

Пакетът от закони допълва и създава нови мерки, въвеждайки наказания, достигащи доживотна присъда за държавна измяна, саботаж, подстрекателство към метеж, кражба на държавни тайни и шпионаж.

Законопроектът бе внесен в 90-членния съвет, съставен от пропекински лоялисти, на 8 март след продължило един месец обществено обсъждане и лидерът на Хонконг Джон Ли призова той да бъде приет "с пълна скорост".

Всичките 88 законодатели и председателят на съвета гласуваха единодушно за приемането на закона, който е допълнение към наложеното през 2020 г. от Пекин на Хонконг законодателство в областта на националната сигурност и ще влезе в сила този петък.

Новият закон увеличава максималното наказание за подстрекателство към метеж от две на седем години и разширява определението за държавна тайна, в което се включва информация за икономическото, технологичното или научното развитие на Хонконг или континентален Китай, посочва в.“Файненшъл таймс“.

Тази формулировка породи безпокойство сред инвеститорите, одиторите и финансовите анализатори, които се страхуват, че работата им ще бъде обявена за престъпна. Лицата, признати за виновни в кражба или разкриване на държавни тайни, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

"Има причини за безпокойство", казва Джон Бърнс, почетен професор по политика и публична администрация в Хонконгския университет. "Изглежда властите смятат, че присаждат континенталния закон за националната сигурност към системата на общото право на Хонконг", допълни той.

Професорът казва, че законът ще ограничи още повече гражданското общество на територията, а от медиите може да се очаква повече автоцензура.

Законът също така оправомощава полицията - с одобрението на съдия - да задържа заподозрени за нарушаване на националната сигурност за срок до 16 дни без повдигане на обвинение. Предишният срок беше 48 часа, отбелязва „Файненшъл Таймс“.

Представител на западна бизнес камара заяви, че е "обезпокоително", че Хонконг все по-често следва континентален Китай в приоритизирането на националната сигурност. Помолил да остане анонимен, той заяви, че властите трябва внимателно да обмислят баланса между акцента върху националната сигурност и запазването на откритостта на Хонконг, ако искат градът да остане глобален финансов център.

Китай категорично осъжда и се противопоставя на клеветите и очернянето от страна на отделни държави и организации срещу закона за защита на националната сигурност на Хонконг, заяви днес новият говорител на китайското външно министерство Лин Цзян, цитиран от агенция Синхуа.

Агенцията отбелязва, че вчера Законодателният съвет на специалния административен район е приел единодушно законопроекта за опазване на националната сигурност, който се превърна в наредба. Това е важен етап за Хонконг в изпълнението на конституционното му задължение, както е предвидено в член 23 от Основния закон на специалния административен закон, посочва Синхуа.

Законът за опазване на националната сигурност на Хонконг се основава на опита на подобни законодателни актове в други държави и ще помогне на специалния административен район да постигне по-добър баланс между своето развитие и сигурност, заяви на редовен брифинг говорителят Лин Цзян.

"С подобно високо равнище на гаранции за сигурност сме напълно уверени, че Хонконг ще постигне висококачествено развитие и отваряне по високи стандарти, и сме напълно уверени в доброто прилагане на принципа "една държава, две системи" в дългосрочен план, както и в стабилността и процъфтяващото развитие на Хонконг", каза Лин Цзян.

Говорителят подчерта непоколебимата решимост на китайското правителство да защитава националния си суверенитет, сигурност и интереси за развитие, да прилага принципа "една държава, две системи" и да се противопоставя на всякаква външна намеса в делата на Хонконг.

"Всякакви атаки и клевети срещу закона за гарантиране на националната сигурност няма да имат успех и са обречени на провал", заяви Лин Цзян.

Хонконг се опитва да си върне чуждестранните инвеститори след репресиите на Пекин и тригодишната строга политика на нулев ковид, но законът ясно показва, че властите се фокусират върху сигурността, казват анализатори, цитирани от „Файненшъл Таймс“.

Западните бизнес камари изразиха безпокойство относно обхвата на закона, а Католическата църква в Хонконг миналата седмица се опита да увери вярващите на територията, че изповедите ще останат поверителни на фона на опасенията относно обхвата на законодателството.

Адвокатите и одиторите бяха сред тези, които заявиха, че са обезпокоени. "За одиторите може да е трудно да кажат със сигурност дали дадена част от (информацията) включва държавни тайни", особено когато става въпрос за държавни предприятия, заяви базиран в Хонконг ръководител на международна одиторска фирма.

ЕС и ООН определиха днес новия закон за националната сигурност на Хонконг като дълбоко обезпокоителен и заявиха, че той може да подкопае основните свободи в града, управляван от Китай, предаде Ройтерс.

"Обезпокоително е, че закон с толкова важни последствия беше придвижен през законодателния орган чрез ускорена процедура въпреки сериозните опасения, изразени относно несъвместимостта на много от неговите разпоредби с международното право в областта на правата на човека", посочи в изявление върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

В изявлението на Тюрк се казва, че широко дефинираните и неясни разпоредби в закона могат да доведат до "криминализиране на широк кръг от действия, защитени от международното право в областта на правата на човека, включително свободата на изразяване, мирните събрания и правото да се получава и разпространява информация". Приемането му без "задълбочен процес на обсъждане и смислени консултации е стъпка назад за защитата на правата на човека в Хонконг", добавя той.

В отделно изявление ЕС посочи, че е загрижен за "потенциалното въздействие върху правата и свободите на хората в Хонконг". "Това също така повдига въпроси относно дългосрочната привлекателност на Хонконг като международен бизнес център", се казва в изявлението, което призовава специалния административен район да укрепи доверието във "високата степен на автономия", предоставена съгласно формулата "една държава, две системи", приета при връщането на Хонконг от британско към китайско управление през 1997 г.

Великобритания от своя страна заяви, че законодателството ще повлияе на репутацията на Хонконг като международен град, който зачита върховенството на закона, има независими институции и защитава свободите на гражданите си.

В отговор днес Китай призова Лондон да спре да отправя "необосновани обвинения" относно член 23 от Основния закон, се казва в изявление на посолството на Пекин във Великобритания.

Забележките на британската страна, свързани с Хонконг, са сериозно изопачаване на фактите и представляват сериозна намеса във вътрешните работи на Китай, заяви вчера китайското посолство във Великобритания, цитирано от агенция Синхуа.

"Ние сме твърдо против това", заяви говорител на посолството.

Говорителят направи коментарите, след като във вчера британският външен министър Дейвид Камерън направи изявление, в което се опита да очерни разпоредбите на член 23 от Основния закон на Хонконг.

Приемането от Законодателния съвет на специалния административен район на Наредбата за гарантиране на националната сигурност представлява изпълнение на конституционната отговорност на Хонконг за гарантиране на националната сигурност, което отговаря на дългоочаквания общ стремеж на хората в цялата страна, включително на сънародниците от Хонконг, се казва в изявлението на говорителя.

"Законодателният процес беше стриктен и основан на процедури. Съдържанието на закона е разумно и обосновано. Дефиницията на престъпните елементи е ясно. Строгостта на наказанията е съразмерна. Тя е в съответствие с международното право и общоприетата международна практика", заяви говорителят.

Наредбата напълно гарантира правата и свободите, с които се ползват жителите на Хонконг съгласно Основния закон, както и разпоредбите на Международния пакт за граждански и политически права и Международния пакт за икономически, социални и културни права, които са приложими за специалния административен закон, се казва в изявлението.

Наредбата ще допринесе за по-стабилна и по-прозрачна бизнес среда в Хонконг и ще гарантира дългосрочната стабилност и просперитет на града, каза говорителят.

Въпросите, свързани с Хонконг, са вътрешни работи на Китай, по които британската страна следва да се въздържа да прави необосновани забележки, се казва в изявлението.

"Призоваваме Великобритания да прекрати неоснователните си обвинения относно разпоредбите на член 23 от Основния закон и да се въздържа от намеса във вътрешните работи на Китай под какъвто и да е предлог", заяви още говорителят.  

Службата на Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао подчерта, че законът ще "осигури просперитета и стабилността на Хонконг", както и ще защити интересите на чуждестранните инвеститори, демокрацията и свободата.

Службата за връзка на централното китайско правителство в Хонконг заяви вчера, че приемането на закона за защита на националната сигурност с единодушно гласуване от Законодателния съвет на специалния административен район е още един важен етап от завръщането на Хонконг в родината, посочва в. "Чайна Дейли".

Приемането на законопроекта бележи ефективното изпълнение от страна на Хонконг на конституционната отговорност, предвидена в член 23 от Основния закон на специалния административен район, като укрепва основите на дългосрочния мир, просперитет и стабилност на територията и ще гарантира висококачествено развитие на Хонконг с високо ниво на сигурност, се казва в изявлението на службата.

Наредбата за гарантиране на националната сигурност е дългоочакван закон, който е в съответствие с волята на народа, гарантира сигурността и насърчава развитието, заяви службата, като се позова на данни, според които 98,6 % от мненията, получени по време на проведена обществена консултация, са показали подкрепа за законодателството и са дали положителни коментари.

В изявлението се казва, че безпроблемното приемане на законопроекта демонстрира нова атмосфера съгласно принципа "патриоти управляват Хонконг" и илюстрира положителното взаимодействие между изпълнителните и законодателните органи в съвместните им усилия за изпълнение на конституционните отговорности.

Службата също така заяви, че наредбата е правен акт, който отчита както гарантирането на националната сигурност, така и защитата на правата и свободите на човека. Тя може да запълни пропуските в съществуващите закони за националната сигурност и да подобри съответните правни системи и механизми за прилагане.

В изявлението се подчертава още, че безпроблемното приемане на закона позволява на Хонконг да се съсредоточи върху икономическото развитие и подобряването на благосъстоянието на неговите жители, посочва "Чайна Дейли".

 

 

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:20 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация