ОБЗОР

site.btaМианма - новият център на производството на хероин и метамфетамини

Мианма - новият център на производството на хероин и метамфетамини
Мианма - новият център на производството на хероин и метамфетамини
Бойци на етническа армия в Мианма вървят през поле с цъфнали опиумни макове в северната част на мианмарския щат Шан. Снимка: Gemunu Amarasinghe/AP Photo.

Според доклад на ООН, публикуван на 12 декември м.г., през 2023 г. Мианма е станала най-големият производител на опиум в света, изпреварвайки Афганистан, след мерките, предприети срещу тази индустрия от страна на управляващите в Кабул талибани. Според последния доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) тази година Мианма е произвела приблизително 1080 тона опиум, който е основна суровина за производството на хероин.

Печалбите от това производство възлизат на до 2,5 милиарда долара, според “Гласът на Америка”. По-голямата част от тях са отишли при трафикантите, които са доставяли продукта в цяла Азия, достигайки дори до Австралия, често вече преработен до хероин.

По-голямата част от този наркотик преминава през съседен Тайланд. През септември тайландската полиция конфискува над 440 пресовани блокчета хероин заедно с около 15 милиона таблетки метамфетамин след двугодишно разследване на голяма мрежа за трафик. Според Прин Меканандха, директор на отдела за правоприлагане към тайландската служба на Съвета за контрол на наркотиците, заловената пратка на стойност 8,2 млн. долара е най-голямата в историята на страната.

В същото време Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) смята, че след забраната на талибанското правителство за отглеждане на мак през април миналата година производството на опиум в Афганистан е спаднало с около 95 % - до около 364 тона. Това е първият път 2002 г. насам, когато Мианма изпреварва Афганистан в това производство.

Афганистан беше водещ доставчик на опиум в света над 2 десетилетия, но обработваемата му площ спадна от 233 000 хектара през 2022 г. до по-малко от 11 000 хектара през тази година поради стриктното прилагане на забраната за отглеждане на мак от талибаните.

В същото време все повече земеделски производители в Мианма се насочват към опиума, след като икономиката се срина след военния преврат през 2021 г., който потопи страната в  гражданска война. Очакваше се повишението на площите с опиумен мак в Мианма да бъде 18% през тази  година, до 47 000 хектара, според доклада на ООН "Проучване на опиума в Югоизточна Азия през 2023 г.".

Лошият достъп до пазари и държавна инфраструктура, както и необузданата инфлация "изглежда са изиграли значителна роля в решенията на земеделските стопани в края на 2022 г. да отглеждат повече мак", се казва в доклад на Службата на ООН за наркотиците и престъпността. В доклада се казва също, че отглеждането на мак в Мианма става все по-усъвършенствано, като увеличените инвестиции и по-добрите практики - включително подобреното напояване и евентуалното използване на торове - повишават добивите.

Това е (печален) рекорд за Мианма от 2013 г. насам.

“Нестабилността и липсата на сигурност в Мианма предизвикаха наистина значителни икономически сътресения през последните няколко години, в резултат на което хората се насочиха към други начини за изкарване на пари. Така че по същество хората, които са имали възможности преди, когато икономиката се е развивала сравнително добре, се връщат към производството на опиум” в момент, когато имат малко или никакви други възможности, казва Джереми Дъглас, регионален представител на Службата на ООН за наркотиците и престъпността.

В Мианма все повече хора изпитват затруднения да се хранят добре или просто достатъчно. Според проучване на Световната банка, проведено през май, в страна, където повечето семейства се издържат от земята, почти половината от фермерските семейства се притесняват дали ще имат достатъчно храна. Година по-рано те бяха само 26 процента. Както отбелязва Института на Торино по международни въпроси, малки икономически сътресения могат да окажат значителен ефект върху жителите на Мианма, в която средният доход е само 25% над линията на бедността.

В същото време тази година в Мианма наркотрафикантите и посредниците, изкупуващи реколтата, плащат повече за килограм в сравнение с миналата година и продължават да инвестират в торове и напоителни системи за земеделските стопани, които увеличават добивите и правят всеки хектар по-продуктивен.

Разбира се, всичко това логично води до увеличение.

В доклада на Службата на ООН за наркотиците и престъпността се допълва, че световният недостиг на опиум и хероин, който се очаква да последва срива на маковия пазар в Афганистан, вероятно ще доведе до още по-високи цени, което би трябвало да стимулира още повече земеделски стопани в Мианма да започнат да отглеждат опиумен мак или да разширят вече съществуващите макови стопанства през следващия сезон.

Според Дъглас същият този недостиг вероятно ще доведе до това, че хероинът от печално известния регион на Златния триъгълник, където се сливат криминогенните гранични райони на Мианма, Лаос и Тайланд, отново ще си проправи път отвъд Азиатско-тихоокеанския регион към Европа и Северна Америка.

Какво подхранва бума на опиумния мак в Мианма?

Граничният регион на "златния триъгълник" между Мианма, Лаос и Тайланд отдавна е средище на незаконно производство и трафик на наркотици, особено на метамфетамин и опиум.

Високопоставен полицейски служител, работещ в звеното за борба с наркотиците в страната, заяви, че конфликтът възпрепятства усилията на правоприлагащите органи да откриват и унищожават макови полета. "Без сигурност не можем да направим много, въпреки че искаме", заяви той.

Основният район за отглеждане на мак в Мианма е щата Шан, чиято северна част е обхваната от сражения през последните седмици, след като съюз на въоръжени групи от етнически малцинства започна офанзива срещу хунтата и нейните съюзници.

В доклада на ООН се посочва, че на Шан се падат около 88% от 102 054 акра площи с опиумен мак в цялата страна. Щатът Шан заема почти една четвърт от територията на Мианма и е осеян с оврази и покрити с джунгла хълмове.

Спирането на производството от страна на държавните власти (контролирани от хунта от 2021 г. насам) обаче е илюзорна перспектива, предвид, че в щата Шан се засилва влиянието на етнически въоръжени групи, както отбелязва и Международната кризисна група.

Огромно количество етнически въоръжени организации, които могат да мобилизират десетки хиляди добре въоръжени бойци, контролират части от Мианма, която според ООН е и основният източник на метамфетамин в Югоизточна Азия. Някои от тях управляват автономни анклави, предоставени им от предишни хунти, в които според анализатори се намират казина, публични домове и фабрики за оръжие.

ООН съобщава, че отглеждането се е увеличило и в северната част на щата Качин, както и в щата Чин на границата с Индия.

Анализаторите твърдят, че военните, които свалиха избраното правителство и завзеха властта през 2021 г., не полагат сериозни усилия за прекратяването на многомилиардната търговия. В рядко срещано признание по-рано тази година ръководителят на Централния комитет на Мианма за борба със злоупотребата с наркотици заяви, че усилията му да смаже търговията не дават резултат.

Афганистан

В доклада си за 2022 г. Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) заяви, че отглеждането на мак в Афганистан е продължило да се увеличава през първата година от завръщането на талибаните на власт. Според данните на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) обаче през почти изминалата година тази тенденция рязко се е обърнала.

През 2022 г. маковите култури представляват почти една трета от общата селскостопанска продукция на страната в стойностно изражение, но площта, използвана за отглеждане на мак, е намаляла от 575 756 акра в края на 2022 г. до 26 687 акра през 2023 г.

Говорителят на афганистанските талибани Забиула Муджахид заяви пред АФП, че отглеждането на мак е "изкоренено", но призна за тежкото положение на производителите, принудени да преминат към по-малко доходоносни култури.

"Сега те са спрели да го отглеждат, но в бъдеще това не може да бъде гарантирано, защото хората са изправени пред много проблеми", подчерта той.

Последствията за Мианма и света

Афганистанският хероин започна да измества "стоката" от Златния триъгълник от европейските и северноамериканските пазари преди повече от десетилетие, след като наркобанди в Югоизточна Азия се преориентираха от опиума към (предимно) метамфетамините.

Повишените приходи от наркотици ще облагодетелстват много от въоръжените групировки в гражданската война в Мианма, както тези, които се сражават на страната на хунтата, така и  тези, които се борят срещу нея. В наши дни повечето от групите, участващи в търговията с наркотици в Мианма, търгуват основно с метамфетамини, но опиумът и хероинът все още носят стабилни приходи.

"Ако световното предлагане на хероин продължи да намалява поради ситуацията в Афганистан, това ще бъде стимул за увеличаване на отглеждането (на опиумен мак) и за започване на трафик на много хероин. Ще се увеличи предлагането в страната и то ще отиде някъде", казва Дъглас. "Така че те със сигурност ще се възползват от това.

Нарастването на отглеждането на опиум причинява щети и на самата Мианма. Изследванията на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) установяват, че тези, които отглеждат опиум, са по-склонни сами да го употребяват, отколкото тези, които не го правят, което вероятно ще означава повече зависими в Мианма, както и нужда от повече програми за тяхното лечение.

Евентуалното повишаване на цените на опиума ще затрудни и разширяването на програмата, която ООН провежда в щата Шан, епицентъра на опиумната индустрия в страната, за да убеди земеделските производители да преминат към отглеждане на кафе и да се придържат към него.

Службата на ООН за наркотиците и престъпността вижда малък шанс за обръщане на настоящите тенденции, докато интензивните боеве в Мианма продължават и отлагат всяка надежда за значително икономическо възстановяване. Очаква се през 2024 г. да бъдат засети още повече площи с опиумен мак.

"Земеделските общности се намират между несигурността и икономическите трудности", казва Бенедикт Хофман, заместник-регионален представител на Службата на ООН за наркотиците и престъпността.

Той добави, че докато тези условия продължават, все повече хора ще гледат на опиума като на добра алтернативна култура, "особено при липсата на върховенство на закона".

Отвъд опиума

През последните десетилетия Мианма се превърна в основен производител на яба - синтетичен наркотик, разпространяван на хапчета, които са лесно достъпни в цялата страна. Понастоящем щатът Ракхайн се е превърнал в един от основните центрове за транзит на наркотици в страната и преживява криза, пише Международната работна група по въпросите на коренните народи. Междувременно наркобароните плащат на корумпирани органи на реда, за да улесняват бизнеса им, и използват парите, спечелени от трафика на наркотици, за да купуват имоти във всички големи градове на щата.

След като през февруари 2022 г. военните завзеха с преврат властта в Мианма, производството на наркотици в страната се увеличи. Голяма част от ресурсите от наркотици в страната идват от Златния триъгълник - район, в който мианмарският щат Шан се среща с Лаос и Тайланд.

Щатът Шан, чието коренно население принадлежи към различни етноси, има дълга история като едно от световните центрове за производство на опиум (и хероин), а през последните две десетилетия се превърна и в един от световните центрове за производство на "яба" (метамфетамин, чието име означава "луда дрога"). Същевременно щатът Ракхайн действа както като основен център за износ, така и като пазар за продажба на наркотици.

Това означава, че в големите градове и селища в щата Ракхайн, които страдат от икономическите последици след КОВИД-19 и военния преврат, се увеличават проблемите с наркотиците и последващите ефекти върху обществото.

Климатът и релефът в Ракхайн не позволяват отглеждането на мак, поради което опиумът, хероинът или лауданумът пристигат в региона предимно от Шан, където условията са подходящи за растението.

Пратките с наркотици пристигат в региона чрез пътните мрежи и водните пътища на Мианма. Наркотиците трябва да преминават през множество контролно-пропускателни пунктове в териториите, контролирани както от въоръжените сили, така и от различни етнически въоръжени организации, които контролират различни анклави в страната.

Участниците в трафика на наркотици подкупват войниците на тези контролно-пропускателни пунктове. Понякога пратките се спират, а хората се арестуват, но това е предимно с цел връзки с обществеността от страна на властите.

Контрабандата на наркотици през международните граници също е често срещана дейност. Например Маунгдау е граничен град в крайния север на щата Ракхайн, близо до границата с Бангладеш, и е също така основен пропускателен пункт за наркотици, влизащи в Бангладеш от Мианма и обратно. Трафикантите, които пренасят наркотици в Бангладеш или в щата Ракхайн, понякога биват залавяни от служителите на армията, обслужващи граничните контролно-пропускателни пунктове.

Има случаи, в които гранични служители задържат лица, участващи в контрабанда, конфискуват пратката с наркотици и задържат товара за откуп. При това длъжностните лица са изисквали парични суми, за да освободят наркотиците и хората. Ако откупът бъде платен, лицето, участващо в контрабандата, ще бъде извадено от черните списъци на правителството за определен период от време и ще бъде защитено от арест.

Хаинг Каунг Сан, активист и директор на фондация "Уунлет", организация, която се занимава с въпросите на равенството в Мианма, обяснява: "Наркотиците, идващи от северната част на Мианма, преминават през граничните пунктове и влизат в Бангладеш, но по-късно се откриват в Ситве (столицата на щата Ракхайн). Това е знак, че местните власти са замесени в търговията с наркотици по различни начини, приемат подкупи и мълчат. Друг пункт за предаване на големи количества наркотици са лагерите за вътрешно разселени лица, в които са разположени хора от малцинството рохинги, в района западно от Ситве."

Хаинг Каунг Сан вижда, че проблемът с употребата на наркотици е особено разпространен сред учениците: "Държавният административен съвет (настоящата военна хунта) игнорира тези проблеми, защото когато младите хора употребяват наркотици, те не се интересуват от политика и революция. В щата Ракхайн хората не само употребяват наркотици директно (в оригиналния им вид), в магазините за бетел (стимулиращ наркотик, разрешен в Мианма), но и смесват синтетични наркотици, като яба, за да привлекат потребители".

Търговия с наркотици, корупция и монополизация на земята

През различни периоди на военния режим в Мианма е обявявано, че производството на наркотици трябва да бъде премахнато от страната. В действителност обаче през тези периоди военните и наркобароните винаги са съжителствали в страната и са се облагодетелствали от производството и търговията с наркотици.

Същото важи и днес. Използвайки богатството си и възползвайки се от масово разпространената корупция, търговците на наркотици оказват влияние върху държавните органи, които при някои обстоятелства получават подкупи и участват в трафика на наркотици. И тогава, и сега печалбите от бизнеса с наркотици често се използват за изграждане на пагоди и се правят благотворителни дарения на религиозни ордени - с цел изчистване на това, което в будизма се разглежда като морално лошо поведение, и за успокояване на чувството за вина.

В щата Ракхайн парите от трафика на наркотици често се инвестират и в недвижими имоти, като наркодилърите купуват огромни парцели земя в градове като Ситве. допринася за проблема с безстопанствеността сред бедните, които не могат да си позволят да купят земя с оскъдните си доходи или дори да си позволят наем.

Неотдавна над 400 души бяха изселени от гробищен район в Ситве по заповед на У Хла Тейн, главния прокурор на щата Ракхайн. Твърди се, че земята в близост до мястото, където са пребивавали бездомниците, е била закупена от бизнесмени, свързани с търговията с наркотици, които възнамеряват да я застроят с цел печалба.

Според директора основател на Ракхайнския етнически конгрес: "Чух, че някои бизнесмени инвестират в търговията с наркотици зад кулисите. Заради тяхната алчност бъдещето на хората е застрашено. А прането на пари също удря по нашето общество. Някои от богатите са замесени в този доходоносен бизнес, както и някои от властите".

Според Тун Уин, бивш член на парламента на щата Ракхайн от град Кюактау в северната част на щата Ракхайн: "Ако имаме нужда от нещо, да си купим риба и зеленчуци, отиваме на пазара, но ако искаме да си набавим наркотици, можем да си ги доставим вкъщи, без да се налага да ходим по магазините. Това говори ужасни неща за нашето общество."

В щата Ракхайн Обединената лига на Аракан, политическа сила, свързана с армията на Аракан и САК, се борят за политически контрол. Това допринася за ограничената ситуация в областта на правоприлагането, особено що се отнася до борбата с трафика на наркотици. Освен това поради преобладаващата корупция служителите на правоприлагащите органи, които се опитват да провеждат политика за борба с наркотиците, са недостатъчни в сравнение с необходимостта от справяне с големия мащаб на проблема. Властите арестуват само дребни пласьори, а наркобароните, които стоят зад тях, все още не са засегнати, добавя Тун Уин. "За да решим проблемите с наркотиците, мисля, че трябва да направим образователни програми и да създадем възможности за работа за младите хора, за да могат да печелят пари", смята той.

Употреба на наркотици сред непълнолетните

Междувременно проблемът се разпространява и в по-долната възрастовата група, като засяга и непълнолетните, а училищата вече се борят да се справят с проблема с употребата на наркотици. Директор на училище в Ситве описва проблема: "В момента повечето родители идват в нашето училище, за да обсъдят въпроса за употребата на наркотици. Те искат да държат децата си далеч от наркотиците. Повечето ученици в района на Ситве вече са пристрастени към наркотиците. Ние не знаем откъде идват тези наркотици. Но едно е сигурно, в нашия район има много наркотици".

Поради нивата на пристрастяване младежките банди извършват престъпления. Лице за контакт в отдела по наркотиците в Ракхайн потвърди, че през последните няколко месеца са конфискувани над 1 милион хапчета яба и са арестувани над 30 000 души по обвинения, свързани с наркотици.

В други случаи директори на училища предупреждават, че учениците вземат метамфетамини, за да не спят цяла нощ и да учат, както обяснява един учител: "Първоначално те приемат наркотици, тъй като те увеличават енергията и способността да останат будни и да работят през цялата нощ, както и да изпълняват много задачи, без да се уморяват; но по-късно психическото и физическото им състояние се влошава".

Държавните и местни власти трябва да засилят дейностите по арести и конфискации на контролно-пропускателните пунктове и да се опитат да спрат потока от наркотици. Трябва да се следи и за печалбите, получени от търговията и трафика на наркотици, които се влагат в недвижими имоти, да се приложи подходяща система за проверки, която да проучва произхода на средствата и бизнес връзките с търговията с наркотици, за да се гарантира, че в Ракхайн не се извършва пране на пари, смята "Рилийф уеб".

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:04 на 05.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация