site.btaАджерпрес: Ден на отворените врати в градина с рози, пренесени в тулчанското село Журиловка от България

Аджерпрес: Ден на отворените врати в градина с рози, пренесени в тулчанското село Журиловка от България
Аджерпрес: Ден на отворените врати в градина с рози, пренесени в тулчанското село Журиловка от България
Снимка: Аджерпрес

Собствениците на розова градина в тулчанското село Журиловка ще отворят врати този уикенд за хората, които искат да се полюбуват на първите цъфнали рози, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Собственичката Лиляна Екимов каза за Аджерпрес, че градината е с площ от 1100 квадратни метра, а зад нея се вижда езерото Головица в комплекса Разим-Синое. Розите са донесени от България и имат много по-интензивен аромат.

„Тези рози [от вида] Роза Дамасцена Тригинпетала (Rosa Damascena Triginpetala) са много специални. Те имат 30% повече розово масло от обичайната роза. Следователно техният аромат е много по-богат и свойствата им са по-особени отколкото на другите рози. По-голямо количество може да се намери в Розовата долина в България, но ги донесохме тук, по-близо до земите на делтата [на Дунав], за да им се наслаждаваме“, каза Лиляна Екимов.

Тя каза още, че в събота, в деня на отворените врати розовата градина в Журиловка ще бъде отворена от 09:00 до 18:00 часа, като входът за плантацията е 10 леи на човек.

„В рамките на събитието гостите ще могат да опитат сладко от рози и лимонада от розов сироп“, каза Лиляна Екимов.

От розите собствениците на градината правят традиционна румънска ракия и розова вода.

„Първоначално имахме идея да правим сладко от рози, но установихме, че този сорт рози има по-специфични характеристики и тогава се сетихме за по-голямо разнообразие от продукти. Не сме ползвали европейски фондове, но искаме. Засега сме сами", каза собственичката на розовата градина в Журиловка.

По нейна информация денят на отворените врати се провежда за втори път.
„Розите цъфтят само месец. През останалата част от годината трябва да ги поливате, да ги гледате. Цъфтежът е от 20 май до 15 юни", каза Лиляна Екимов.

В неделя, 21 май, на същото място ще се проведе брънч с такса от 160 леи на човек, като местата са ограничени до 30.

Събитието е част от проекта „Вкусете Журиловка“, осъществяван съвместно със сдружение „Открий Журиловка“ и с финансовата подкрепа на частна компания с цел популяризиране на автентичната местна кухня.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:25 на 19.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация