site.btaАджерпрес: Захар от черни ириси - алтернатива на захарта от цвекло или тръстика

Аджерпрес: Захар от черни ириси - алтернатива на захарта от цвекло или тръстика
Аджерпрес: Захар от черни ириси - алтернатива на захарта от цвекло или тръстика
Снимка: Аджерпрес

Черният ирис (Iris nigricans), заедно с други сортове, отглеждани в Банката за растителни генетични ресурси за зеленчуци, цветя и ароматни растения (BRGVLFPA) в източния окръг Бузъу, е обект на анализи от страна на изследователите поради факта, че цветните луковици съдържат голямо количество захар, близка по концентрация до тази на класически растения като стевия, цвекло или захарна тръстика, съобщава специално за БТА агенция Аджерпрес.

Според изследователите ирисите не са били обект на подробни проучвания в Румъния, въпреки че растението има голям потенциал в областта на храните. Заедно с ириса има и други растения, от които могат да се получат продукти, които успешно да заменят класическата захар, с ползи и в областта на медицината.

"Захарен ирис" или "сладък ирис", както е популярен, е ирис, от който се извлича сладка субстанция, която може да замени захарта. За съжаление, тя е много слабо проучена в Румъния. През 80-те години на миналия век е изпробвана алтернатива на захарта, като тогава са проучени няколко растения, включително и сладкият ирис. Както знаете, захарта се извлича от растения, независимо дали става дума за захарно цвекло, захарна тръстика, но мисля, че има и други растения, които могат да ги заменят. Говорим за йерусалимския артишок, където имаме четири хомологирани сорта и петият е на път, към които се добавят и други растения, като сладък ирис, женско биле или стевия, аклиматизирани тук, в Банката за ресурси", каза за Аджерпрес управителят на BRGVLFPA Костел Вънътору.

Захарта в ириса се извлича от корените на растението, като концентрацията ѝ може да варира в различните сортове. С подкрепата на няколко университета в страната Банката за растителни генетични ресурси има за цел да установи за всеки сорт концентрацията на веществата, от които може да се произвежда захар.

"Сладкият ирис" се цени заради концентрацията на захар на ниво грудки, грудкови корени. От гледна точка на концентрацията на захар ирисът е близък до класическите растения, независимо дали става дума за цвекло или захарна тръстика, и се надяваме в проекта, по който работим с колегите от Университета "Долни Дунав" в Галац и тези от университета в Букурещ, да опознаем по-добре биохимичния състав на това растение", заяви управителят на Банката за растителни генетични ресурси.

Един от редките, но продуктивни видове, от които изследователите очакват да получат изключителни резултати, е черният ирис. В недалечно бъдеще ръководството на институцията се надява, че специалистите ще могат да анализират цветовете и от гледна точка на ароматите с помощта на газов хроматограф.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:00 на 29.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация