site.btaАмериканецът проф. Дейвид Бейкър бил събуден с новината, че е сред лауреатите на Нобеловата награда за химия за 2024 г.

Американецът проф. Дейвид Бейкър бил събуден с новината, че е сред лауреатите на Нобеловата награда за химия за 2024 г.
Американецът проф. Дейвид Бейкър бил събуден с новината, че е сред лауреатите на Нобеловата награда за химия за 2024 г.
Снимка: Christine Olsson/TT News Agency via AP

Американският учен проф. Дейвид Бейкър от Вашингтонския университет, който е сред лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за химия, бил събуден от телефонното обаждане, с което му била съобщена новината за признанието, съобщи Би Би Си.

След като станало ясно, че е отличен за изследванията си на протеините, съпругата му "започнала да крещи много силно" от вълнение.

Проф. Бейкър, който е на 62 години, каза, че е "много развълнуван и много поласкан" от признанието за неговата работа. 

"Стоях на раменете на гиганти", каза той, попитан как е разгадал кода за създаване на протеини.

Проф. Дейвид Бейкър използва аминокиселини, за да създаде нов протеин.

Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър спечелиха Нобеловата награда за химия за 2024 г. за изследвания, свързани с протеините. Това са градивните елементи на живота и се намират във всяка клетка на човешкото тяло. По-доброто разбиране на протеините е довело до огромни пробиви в медицината, отбелязва Би Би Си. 

Британецът Демис Хасабис (48 г.) и американецът Джон Джъмпър, който е роден  през1985 г.,  използват изкуствен интелект, за да прогнозират структурите на почти всички известни протеини и са създали инструмент, наречен AlphaFold2. И двамата работят за базираната в Лондон изследователска лаборатория Google DeepMind, подразделение на Google. Хасабис е изпълнителен директор, а Джъмпър е старши изследовател. 

Нобеловият комитет определи разработения от тях модел като "пълна революция" в областта на химията, използван от 2 милиона души по света. 

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:40 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация