site.btaИзчезването на миниатюрни видове хипопотам и слон от остров Кипър е причинено от хора преди 14 000 години, смятат учени

Изчезването на миниатюрни видове хипопотам и слон от остров Кипър е причинено от хора преди 14 000 години, смятат учени
Изчезването на миниатюрни видове хипопотам и слон от остров Кипър е причинено от хора преди 14 000 години, смятат учени
Кост от главата на кипърски хипопотам джудже Снимка: Пиксабей

Малка популация от около 3000 души е довела до изчезването на малки по размер видове хипопотам и слон, които са обитавали остров Кипър преди около 14 000 години, предполагат учени, съобщава ДПА.

Средиземноморската държава някога е била дом на 500-килограмовия слон джудже (Palaeoloxodon cypriotes) и 130-килограмовия хипопотам джудже (Phanourios minor). И двата вида обаче са изчезнали в рамките на един век след пристигането на ловците-събирачи, твърдят изследователите.

Според екипа резултатите, публикувани в списание Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, оспорват досегашното мнение, че малка човешка популация не би могла да причини толкова бързо изчезване.

Научният ръководител професор Кори Брадшоу от Университета Флиндърс заяви, че тези бозайници са били застрашени от изчезване заради „ядивното месо, което са осигурявали на първите хора на острова“.

Той добави: „Нашето изследване полага основите на по-доброто разбиране за въздействието, което малките човешки популации оказват по отношение на нарушаването на местните екосистеми и причиняването на големи изчезвания дори в период на нисък технологичен капацитет.“

Екипът от изследователи, ръководен от професор Брадшоу, прегледал археологическите записи и разработил модели, за да обрисува картината на това какво биха яли или ловували ловците-събирачи.

Резултатите показват, че малка популация от само 3000-7000 души би била достатъчна, за да доведе двата вида животни джуджета до изчезване.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:18 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация