site.btaРъст в световното производство на ориз прогнозира ФАО за сезон 2024/25 г.

Ръст в световното производство на ориз прогнозира ФАО за сезон 2024/25 г.
Ръст в световното производство на ориз прогнозира ФАО за сезон 2024/25 г.
Снимка: Пиксабей

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) повиши незначително своята прогноза за световното производство на зърнени култури през 2024 г. до 2,85 милиарда тона, отразявайки възходящите ревизии на производството на ориз и пшеница, които надвишават малкото намаление световното производство на грубо зърно. Новите данни, обявени днес в доклада на ФАО за предлагането и търсенето на зърнени култури, остават умерено под рекордното производство от 2023 г.

Световното производство на пшеница се очаква да се увеличи с 0,5 процента през 2024 г. спрямо предходната година, тъй като подобрените перспективи за добив в Австралия компенсират значителното намаление на прогнозата на Европейския съюз (ЕС) поради прекалено влажните условия. За разлика от това се очаква глобалното производство на грубо зърно да намалее с 0,8 процента спрямо 2023 г. Световното производство на ориз през 2024/25 г. се очаква да нарасне с 0,9 процента и да достигне исторически връх от 539,2 милиона тона.

Предвижда се общото потребление на зърнени култури в света да нарасне с 0,4 процента до 2,85 милиарда тона през 2024/25 г., докато глобалните запаси се увеличат с 1,2 процента. Очаква се запасите от ориз се увеличават три пъти по-бързо. Това води до глобално съотношение запаси към потребление на зърнени култури от 30,6 на сто, което ФАО счита за "адекватни перспективи за предлагане през новия сезон".

Международната търговия със зърнени култури сега се прогнозира на 488,1 милиона тона, което представлява свиване от 2,7 процента спрямо нивото от 2023/24 г. Въпреки това се вижда, че увеличаването на вноса от Африка и Близкия изток може да доведе до възстановяване на международната търговия с ориз през 2025 г.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:12 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация