site.btaУрсула фон дер Лайен получи окончателния доклад на Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство на ЕС

Урсула фон дер Лайен получи окончателния доклад на Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство на ЕС
Урсула фон дер Лайен получи окончателния доклад на Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство на ЕС
Снимка: Благой Кирилов/БТА, архив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи окончателния доклад на Стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство на ЕС, предаден от председателя на групата проф. Петер Строшнайдер. Озаглавен "Споделени перспективи за селското стопанство и храните в Европа", докладът представя оценка на предизвикателствата и възможностите както и препоръки за европейското селско стопанство, съобщава Европейската комисия (ЕК).

Тези предложения ще направляват работата на Комисията при изготвянето на нейната визия за селското стопанство и храните, която ще бъде представена през първите 100 дни от втория мандат на председателя Фон дер Лайен.

ЕК приветства работата на 29-те членове на работната група и конструктивния им ангажимент по време на изготвянето на доклада. Резултатите показват, че може да се постигне консенсус между заинтересованите страни дори във времена на поляризация. Комисията ще направи внимателна оценка на препоръките в доклада и ще създаде платформа, обединяваща участници от целия сектор, гражданското общество и науката. ЕК също ще продължи да обмисля стратегии за повишаване устойчивостта на системите на хранително-вкусовата промишленост.

Препоръките в доклада са структурирани в пет направления: 

  • Съвместна работа за устойчиво, стабилно и конкурентоспособно бъдеще: в тази част се разглеждат необходимостта от адаптиране на Общата селскостопанска политика (ОСП) в контекста на прехода към по-устойчиви и конкурентоспособни продоволствени системи, значението на укрепването на позицията на земеделските стопани във веригата за създаване на стойност в областта на храните, достъпът до финансиране и ролята на търговията и международните стандарти.
  • Напредък към устойчиви системи: препоръчва се подкрепа на устойчиви селскостопански практики, включително за животновъдството, както и повишаване на осведомеността относно хуманното отношение към животните.
  • Насърчаване на гъвкава устойчивост на сектора: в условията на рискове за околна среда, климат, геополитически и икономически рискове, в доклада се очертава необходимостта от укрепване на инструментите за управление на риска и управлението на кризи, както и от по-добро опазване и управление на земеделската земя, насърчаване на устойчиво на вода селско стопанство и разработване на иновативни подходи за селекция на растения.
  • Изграждане на по-привлекателен сектор: в този раздел са описани значението на приемствеността между поколенията и равенството между половете в сектора, включително необходимостта от защита на работниците.
  • По-добър достъп до знания и иновации и тяхното използване: препоръчва се достъпът до знания и умения да бъде улеснен и да се използва цифровизацията като нова възможност. 

Докладът е адресиран до Европейската комисия, Европейския парламент, държавите членки и заинтересованите страни.

Обявен от председателя Фон дер Лайен в речта за състоянието на Съюза през септември 2023 г. и започнат през януари 2024 г., Стратегическият диалог относно бъдещето на селското стопанство на ЕС събра заедно 29 основни заинтересовани страни от европейските хранително-вкусови сектори, гражданското общество, селските общности и академичните среди за постигане на общо разбиране и визия за бъдещето на селскостопанските и продоволствените системи в ЕС.

БТА припомня, че Стратегическият диалог за бъдещето на селското стопанство имаше за задача да договори обща визия за бъдещето на европейския селскостопански и хранителен сектор до лятото на 2024 г.

"Назрял е моментът да се постигне нов консенсус относно храните и селското стопанство сред земеделските стопани, селските общности и всички други участници в агрохранителната верига на ЕС. Земеделските стопани и хранително-вкусовата промишленост в ЕС осигуряват здравословна и висококачествена храна и имат основен принос за нашата икономика, особено в селските райони. Те също така полагат огромни усилия да допринесат за нашия колективен екологичен и цифров преход. В същото време обаче те са изправени пред широк спектър от предизвикателства - от изменението на климата до инфлацията до нестабилните пазарни въздействия. С този стратегически диалог създаваме форум за представяне на ясна визия за бъдещето в полза на всички", заяви Фон дер Лайен при представянето на новия форум през януари.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:56 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация