site.btaФалитите на компании в ЕС през второто тримесечие на 2024 г. растат, а новите регистрации намаляват

Фалитите на компании в ЕС през второто тримесечие на 2024 г. растат, а новите регистрации намаляват
Фалитите на компании в ЕС през второто тримесечие на 2024 г. растат, а новите регистрации намаляват
Графика: Евростат

През второто тримесечие на 2024 г. броят на подадените декларации за фалит от компании в ЕС е нараснал с 3,1 на сто спрямо първото тримесечие на годината, отчита Евростат.

За същия период регистрациите на нови компании са намалели с 2,1 на сто спрямо първото тримесечие на 2024 г.

Регистрациите намаляват във всички сектори. Най-голям спад през второто тримесечие на 2024 г. е отчетен в търговията (-4,7 на сто), промишлеността (-3,6 на сто) и образованието и социалните дейности (-3,4 на сто). Най-малкото понижение е регистрирано във финансовите дейности (-0,7 на сто).

Докато общият брой на подадените декларации за фалит нараства, то в отделни сектори на икономиката ситуацията е различна.

Спрямо предходното тримесечие през второто тримесечие на 2024 г. фалитите са намалели в 4 сектора - информация и комуникации (-4,8 на сто), транспорт (-1,6 на сто), настаняване и ресторантьорство (-1,1 на сто), образование и социални дейности (-1 на сто).

За сметка на това декларациите за фалит са се увеличили в 4 други сектора - строителство (+3,8 на сто), финансови дейности (+2,6 на сто), търговия (+2,4 на сто) и промишленост (+1,6 на сто).

Подадените декларации за фалити на компании във всички 27 страни от ЕС при базово ниво 100 нарастват със 155 пункта, а регистрациите - със 103 пункта.

Индексът на фалитите нараства най-много в Унгария (396,6 пункта) и Нидерландия (237, 9 пункта), а най-малко в Малта - 0 пункта.

При регистрациите най-голямо увеличение се отчита в Португалия (127,1 пункта), а най-малко в Малта (77 пункта).

В България фалитите са на ниво от 95,2 пункта, а регистрациите - на 101,9 пункта.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:25 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация