site.bta"Винарска изба Варна" присъства вече 14 години на пазара в България

"Винарска изба Варна" присъства вече 14 години на пазара в България
"Винарска изба Варна" присъства вече 14 години на пазара в България
Снимка: ЧРЛВК

"Винарска изба Варна" ООД е специализирана в производството на бели вина, розе, както и сухи червени вина от регионални сортове. Тя се намира на около 2 км от морския бряг, в непосредствена близост до куротни комплекси като "Албена", "Балчик", "Златни пясъци" в района на с. Ген. Кантарджиево, община Аксаково. Това съобщават от Черноморска регионална лозаро-винарска камара (ЧРЛВК).

Избата е създадена през 2008 година, като желанието на инвеститорите е да предложат висококачествени вина с типичните характеристики на Черноморския лозаро-винарски район на ценителите на вино. Оборудвана е с необходимите машини и съоръжения съгласно идейния проект и през септември 2008 г. е прието първото грозде за преработка. 

Всички помещения са климатизирани, а през целия технологичен процес се извършва постоянен контрол на температурата. Използват се единствено неръждаеми съдове и малки френски лагерни бъчви за ферментация и съхранение на вината. 

"Винарска изба Варна" вече 14 години присъства на пазара в България, наложи своя стил, обособи се като производител с утвърдено и постоянно качество. Факт е, че винарната успява да реализира цялата си продукция в рамките на 12 месеца. Това дава предимство с навлизането в следваща гроздоберна кампания да се работи творчески с целия съдов капацитет на избата", посочват от Камарата. 

Процесът на преработка на грозде и производство на вино се характеризира с щадяща технология, използвайки гравитачен метод за пренос на течности, като се избягва употребата на помпи и тяхното агресивно отношение към вината. Така потенциалът на плода изцяло се пренася във виното. Този принцип допълва щадящите ръчни операции за получаване на уникални вина, тъй като се избягва механичното въздействие върху продукта. 

Винарската изба е насочена към преработка на бели и червени сортове грозде и получаване на качествени бели, розе и червени вина. Производственият процес се провежда по технологичните схеми за производство на бяло и червено вино. Годишно се преработват около 350 000 кг грозде, от които 180 000 кг бяло за производството на бели вина и 170 000 кг червено грозде за производството на розе и червени вина. Произведеното 110 000 литра бяло вино е от сортовете: Совиньон блан, Траминер, Шардоне, Ризлинг, Пино Гри, Варненски Мискет, Врачански Мискет и Грюнер Велтлинер. Преработеното в избата червено грозде е от сортовете: Пино Ноар, Каберне Фран, Санджовезе, Каберне Совиньон, Мерло и Сира.

"Винарска изба Варна", член на ЧРЛВК, е отворена за посещения и дегустации. 

/ВЙ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:07 на 07.07.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация