site.btaПочетоха жертвите в Бояджишкия бунт, определян като едно от най-кръвопролитните събития от Априлското въстание

Почетоха жертвите в Бояджишкия бунт, определян като едно от най-кръвопролитните събития от Априлското въстание
Почетоха жертвите в Бояджишкия бунт, определян като едно от най-кръвопролитните събития от Априлското въстание
Снимка: Кореспондент на БТА в Ямбол Мира Безус

Паметта на жертвите в Бояджишкия бунт беше почетена с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Априлци в ямболското село Бояджик. Днес се навършват 148 години от бунта. Според историци потушаването му е сред най-кръвопролитните събития от Априлското въстание.

„Днес, тук на това място, няма нужда от много думи. Има нужда от памет, има нужда от спомен, от това да възпитаваме децата си в патриотичен дух, да им разказваме какво се е случило на това героично място. Бояджишкият бунт и Бояджишкото клане са част от нашата национална история, която никога няма да бъде забравена. В българския език няма синоним на турско робство. Нека нашите деца растат със съзнанието, че българският народ се е освободил от тази вековна тегоба, че днес ние дължим свободата си на героичния порив на нашия народ и жителите на село Бояджик“, каза в словото си кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.

Село Бояджик се вдига на бунт през 1876 г. Османската власт отговаря с жесток погром на башибозушки войски над селото. Убити са близо 200 жители, предимно жени и деца. Сред тях е и дядото на изобретателя на компютъра Джон Атанасов. Той обаче успява да спаси своя син Иван – бащата на Джон Атанасов, който впоследствие емигрира в САЩ.

Бунтът в селото, известен и като Бояджишкото клане, се нарежда на трето място по дадените жертви в Априлското въстание след погромите в Батак и Стара Загора. Събитията в Бояджик влизат в летописите и като „Кървавото хоро“, тъй като 50 младежи от селото били принудени да играят хоро пред Шефкет паша, след което били избивани от войниците му.

/ТТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:45 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация