site.btaКулинарни специалитети и 300 литра вино очакват гостите на лозаро-винарски празник в тунджанското село Скалица
Кулинарни специалитети и 300 литра вино очакват гостите на традиционния лозаро-винарски празник в тунджанското село Скалица. Общинският празник на виното ще се състои утре (10 февруари) за 19-и път. Този път форматът му ще е доста по-разчупен и мащабен, разказа кметът на община Тунджа Станчо Ставрев.
Ритуалът по зарязването няма да е както досега на площада в селото, а в лозовите масиви на Средното училище „Паисий Хилендарски“. В него от няколко години има и паралелка по лозаро-винарство. По време на празника ще има и фермерски пазар на местни производители. В конкурсите освен за най-добро домашно вино и гроздова ракия, майстори ще мерят тънкости и в приготвянето на домашни сирена и сухи мезета.
Почерпката е осигурена от местната винарна „Балар“. Бутиковата изба е позната с първото в света сертифицирано витализирано вино, отлежавало под звуците на творби на Бетовен. За гостите на празника ще готви шеф-готвачът Георги Събев. Той е работил в ресторанти в Дания и Швеция със звезди „Мишлен“. След като се завръща от чужбина, създава в тунджанското село Ханово ферма за биозеленчуци, отгледани по специална технология без оран.
Празникът ще премине и под знака на благотворителна кауза. Ще се набират средства за закупуване и поставяне на националния флаг в навечерието на 3 март във всички училища и детски градини на територията на община Тунджа. Инициативата е на Сдружение „Читалища с бъдеще 2012“.
/ХТ/
news.modal.header
news.modal.text