site.btaМного по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза за БТА собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев

Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза за БТА Христо Ковачев, собственик на троянската бутикова винарна "Ноя", чиито вина спечелиха два златни и четири сребърни медала на международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2025" 

Изба "Ноя" от село Орешак е лицензирана през 2019 г. и носи името на най-старото, известно от времето на траките име на река Осъм, която извира много близо до нея, разказа Ковачев. Съдовата вместимост на избата е между 80-90 тона вино, като това влиза в класификацията за малка изба в България, а произвежданите вина попадат в средния ценови клас,.

Собственикът на винарната, чието лого е "Вино от планината", разказа, че в планинските райони гроздето узрява трудно, но той купува грозде от цяла България, като залага на по-нетрадиционни сортове, от които се опитва да прави хубаво вино.

Когато направя попадение на сорт, от който се произвежда хубаво вино, след това не сменям местонахождението, от което купувам, каза винарят. Купувайки грозде от едно и също място всяка година имаме някаква повторяемост на вкуса, защото тероарът определя в значителна степен качеството на гроздето и следователно - качеството на вината. В сухи или в много влажни години може да има известни отклонения във вкуса, но те няма да са забележими за масовия потребител, подчерта той.

Все повече потребители вярват на българските вина, посочи винопроизводителят. Той разказа, че около 70 процента от пазара в България се държи от белите и розови вина, хората все по-малко пият червено вино - факт, който Ковачев отдава и на топлите зими.

Интересното при производството е, че белите и розовите ферментации се произвеждат при ниска температура, разказа той. Ферментацията протича при 14-16 градуса за продължително време. По този начин успяваме да хванем всички ароматни съединения, които природата е дала на дадения сорт грозде, обясни той. При по-високи температури ароматните съединения са летливи, излитат във въздуха, а при ниски температури остават вътре във виното и при пиенето на виното може да се усети сортовата характеристика на всеки сорт грозде, посочи Ковачев.

Качеството, което се постига в малките съдове, никога не може да бъде постигнато в 50-100 тонни резервоари. Винарна "Ноя" работи с три-, пет- и двутонни съдове, "като мога да гарантирам, че качеството в целия съд е еднородно, което няма как да се случи в големия съд. Ние сме конкурентни като качество, но не можем да бъдем конкурентни като цена. При всички случаи произвеждаме изключително качествени вина, но те никак не са евтини, подчерта той. "Ноя" спада към занаятчийските малки фабрики, които произвеждат за изискания потребител, трудно бихме могли да влезем и да зареждаме масовия потребител", допълни собственикът на винарната.

Наблюдавам, че все по-млади хора идват на щанда (по време на специализираните изложения - бел. ред.). Това значи, че винената култура се измества от средното към по-младото поколение, което по принцип е свикнало да пие по-твърди напитки, посочи Ковачев.

През последните години винарната получава медали на всички събития, в които участва, разказва винопроизводителят, като, по думите му, потребителите също търсят наградените вина и винаги прави впечатление, когато пред бутилката стои медал.

Ковачев посочи, че като цяло условията на пазара са трудни заради вноса на нерегламентирани, субсидирани вина от цял свят. "Ако държавата вземе отношение да застане зад родното производство и да ограничи вноса на субсидирани вина или на вино, в което няма участие на грозде, за нас ще бъде доста по-лесно", казва той.

Субсидията за лозарите е много ниска и от там стойността на гроздето в България е доста висока и няма как виното, направено от грозде да бъде евтино. Има държави, в които субсидията за декар грозде е 360-370 евро, докато в България е 30-40 евро, десет пъти по-малко, допълва той.

Според Ковачев регионът на Троян има перспектива за развитие на всякакъв вид туризъм, включително и винен. Вина на изба "Ноя" се продават в целия град, сервират се в немалко местни ресторанти, намират се и в много градове из страната.

За момента избата основно продава на българския пазар. "За да можеш да пробиеш навън, трябва да имаш обем от няколко сорта от над 20-30 хиляди бутилки, докато една малка изба не може да поддържа едновременно голям асортимент и необходимите количество от него, казва винопроизводителят.

Той посочва, че лично контролира цялото производство - от входа на гроздето до изхода на готовото вино. 

Виното е жив организъм и то по всяко време може да поднесе различни изненади. Човек, който се грижи добре за виното си, пие хубаво вино, подчерта Христо Ковачев.

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:24 на 06.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация