site.btaОт началото на годината до момента са регистрирани 375 пожара на територията на Област Перник

От началото на годината до момента са регистрирани 375 пожара на територията на Област Перник
От началото на годината до момента са регистрирани 375 пожара на територията на Област Перник
Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов/архив

От началото на годината до момента са регистрирани 375 пожара на територията на област Перник. Това съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН).

Статистиката показва, че регистрираните запалвания в терени със сухи треви към днешна дата се е повишило. Те са с 61 повече спрямо същия период на изминалата година. Възникнал и един пожар в горски фонд, спрямо нито един за този период на 2023 година.

Анализ на пожарната показва, че в 98 процента причините, довеждащи до огън в сухи треви и горски масиви, са предизвикани от човешка дейност и само два процента - от природни явления.

От РДПБЗН-Перник предупреждават, че с повишаването на температурите и жътвената кампания се създават предпоставки за възникване и разпространение на пожари. От там припомнят, че е забранено паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горския фонд. Деянието се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба от 500 до пет хиляди лв.

„През летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас“, припомниха от РДПБЗН.

От дирекцията отправят апел към хората, които през този сезон посещават гористите местности, да бъдат особено внимателни при паленето на огън на открито. Препоръчва се това да става само на указаните за целта места, а огънят да не се оставя без надзор.

Припомняме, че в началото на април т.г. при пожар между брезнишките села Долни и Горни Романци изгоряха около 440 декара сухи треви и храсти, както и около 30 декара борови насаждения. 

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:07 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация