site.btaОстава в сила частичното бедствено положение в община Стралджа заради системно безводие

Остава в сила частичното бедствено положение в община Стралджа заради системно безводие
Остава в сила частичното бедствено положение в община Стралджа заради системно безводие
Снимка: Минко Чернев/БТА, Архив

Продължава да е в сила частичното бедствено положение в 20 от общо 22 населени места в община Стралджа заради системно безводие. „Много е тежка ситуацията. Има села, които са без вода от над един месец“, каза за БТА заместник-кметът Гроздан Иванов.

По думите му има известно подобрение относно справянето с множеството аварии, но проблемът не е решен изцяло. Продължава и обследването на терени в търсене на нови водоизточници, които евентуално да бъдат включени към съществуващата водопроводна мрежа. Служители на ВиК и общината работят в постоянна координация, ангажирана е всичката налична техника, осигурена е и допълнителна, посочи той.

„За село Люлин вече е открит допълнителен водоизточник. Предстоят химични анализи на водата. Ако всичко е наред, там ще имат алтернатива на водоподаването. Не така стоят нещата обаче в село Александрово, където въпреки нашите опити за откриване на алтернативни водоизточници, засега не се случват нещата. В с. Маленово оправихме авариите, които източваха водопровода, в с. Иречеково продължаваме да работим“, уточни Иванов.

Както съобщи БТА, частичното бедствено положение в община Стралджа заради хронично безводие, бе обявено на 17 юли. Към момента то е удължено до 24 август. Наложени са ограничения на ползването, включително режим на водата.

Основният проблем идва от авариите по остарялата ВиК мрежа, която на места е над 100-годишна. Има обаче и друг проблем – водата от река Мочурица в горното ѝ е течение се отбива към язовир на територията на съседната община Карнобат. За това са сигнализирани всички отговорни институции, каза по-рано зам.-кметът на община Стралджа.

 

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:10 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация