site.btaДен на българския производител ще се състои на 18 и 19 октомври край сливенското село Мечкарево

Ден на българския производител ще се състои на 18 и 19 октомври край сливенското село Мечкарево
Ден на българския производител ще се състои на 18 и 19 октомври край сливенското село Мечкарево
Снимка: Велина Василева/БТА, архив

Денят на българския производител ще се състои на 18 и 19 октомври на изложбените площи до разклона за сливенското село Мечкарево. Това съобщиха организаторите от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд "Земеделие". 

Предвижда се изложението да бъде официално открито на 19 октомври от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов. В официалното откриване ще участват браншови асоциации, които налагат България като бранд за висококачествени и чисти храни. 

Говедовъдството ще бъде представено с над 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата "Българска мурра" също ще участват. Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от девет породи коне: Български тежковозен кон, Арабска шагия, Чистокръвна арабска, Европейски рисист кон, Български рисист кон, Чистокръвна английска, Плевенска, Хафлингер и Дунавски кон. Разнообразието при зайците ще бъде осигурено за изложението от Земеделския институт и много частни стопани.

Освен професионалисти в бранша и любители, организаторите очакват почитатели на чистата и вкусна българска храна, произведена от натурални продукти по традиционни рецепти, които ще могат да дегустират родни продукти и деликатеси, и посетят специално обособен фермерски базар. 

През миналата 2023 г. на изложението, което бе под мотото "Срещи на елита", бяха показани над 500 първокласни животни. Сред отличените участници бе и ферма за екзотични животни.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:00 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация