site.btaВ самоковското село Доспей решиха за първа година да отбележат празника Трифон Зарезан

В самоковското село Доспей решиха за първа година да отбележат празника Трифон Зарезан
В самоковското село Доспей решиха за първа година да отбележат празника Трифон Зарезан
Снимка: Иван Ласкин/БТА

В самоковското село Доспей местните жители решиха за пръв път да отбележат празника Трифон Зарезан. Идеята се ражда, след като в Самоковския край няма традиция за зарязване на лозята, но в някои дворове се отглежда грозде, разказаха по време на днешния празник жителите на Доспей.

Пременени в народни носии доспейци извършиха ритуала в двора на местната жителка Христина Ковачка. Зарязването бе извършено от Димитър Гешев, който поля лозата с червено вино и пожела следващите месеци тя да роди много грозде, от което да се направи хубаво руйно вино. 

Местните жители казаха, че в Самоковско не се празнува този празник, защото няма голямо производство на вино и не се отглеждат лозя, тъй като климатичните условия не позволяват това. По думите им климатът не дава възможност да се отглежда много грозде, защото е голяма надморската височина. 

Доспейци обаче посочиха, че това не пречи да се отбележи празникът, защото има хора, които отглеждат лозя в дворовете си и също произвеждат вино, но в по – малки количества. Жителите на селото уточниха, че желаят това да се превърне в традиция в Самоковския край, като дори биха организирали и конкурс за най – хубаво вино. 

Председателят на местното читалище Христина Вукова разказа притчата за Трифон Зарезан, като изпя и тематична песен за него. 

Местният етнограф Косьо Рангочев коментира за БТА причините да не се отбелязва празникът в Самоковско. „Тази традиция я няма тук, защото нямаме лозя. Има лози, но те всъщност са малко, няма промишлено отглеждане на грозде. Оттук идва това, че Трифон Зарезан се чества по -скоро като част от пролетните празници“, посочи той. Според него вероятно климатичната аномалия и разпространението на насекомото филоксера в началото на XIX век са повлияли на производството на грозде в Самоковско. „Оттук идва проблемът, че не се празнува така както в Плевенско, Русенско, Старозагорско, Ловешко и други райони с добри традиции във винопроизводството“, каза Рангочев. 

Той посочи, че в Самоковско е имало тридневни празници, наречени „Трифонци“, които са се чествали първите три дни през февруари. „Тези дни са се празнували като местните жители връзвали на ножиците червен конец, за да не се отварят, с идеята, че хората ще бъдат спасени от вълците в планината и те няма да ги нападат“, посочи още етнографът. По думите му тази традиция се помни от най – възрастните хора в региона. 

Рангочев каза, че днешното честване в село Доспей е нещо хубаво и няма нищо лошо да се създаде нова традиция. Според него фолклорът е нещо живо, появяват се и изчезват обреди. Етнографът посочи още, че може би ритуалът за зарязването на лозята го е имало в миналото, защото на Продановския баир се срещат ендемични лози, които са подивели. 

/ВД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:14 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация