site.btaТруден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община Попово

Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община Попово
Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община Попово
Снимка: Кореспондент на БТА в Търговище Екатерина Христова

Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община Попово заради честите валежи. Това каза за БТА Найден Петров, който е регионален представител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и член на Управителния съвет.

Семейството на Найден Петров обработва 100 дка с ягодови насаждения в землището на поповското село Медовина, 15 дка от които са в оранжерии. Оранжерийно плододаването започва по-рано - от 25 април стопаните берат и продават своята продукция. На открито реколтирането започна преди дни, каза той.

Забелязва се, че тази година плодовете са повече и по-едри, посочва Петров. Притеснението идва от факта, че ягодата е деликатна и бързо се разваля. Заради честите превалявания от дъжд, качеството на голяма част от зрелия плод е лошо, изгнива още на корена, обясни той.

Педи две години семейството инвестира в покриването на част от ягодовите насаждения и отглеждането им в оранжерии. Все още не са уверени обаче, че си е заслужавало. "Когато ние започнем да берем оранжерийно, в Пловдивско вече се прибират плодовете от насажденията на открито", коментира Найден Петров. Така обяснява и по-ниската изкупна цена на стоката си. Тази година тя е около 3 лв/кг, неопакована. А с два лева по-скъпо – опакованата.  

Освен това насажденията в оранжерии изискват повече грижи, особено по отношение на опазването им от болести, което допълнително оскъпява продукцията, обясни производителят.

По думите му грижите за ягодоплодните са целогодишни. В тях са ангажирани всички от семейството и около 50 наемни работници от различни населени места в общината.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:34 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация