site.btaВинопроизводители от Поповско ще се състезават в конкурс на читалището в града

Винопроизводители от Поповско ще се състезават в конкурс на читалището в града
Винопроизводители от Поповско ще се състезават в конкурс на читалището в града
Снимка: Боряна Димитрова, БТА/ архив

Производители на вина от Поповско ще се състезават в конкурс на читалището в града. Станалият вече традиционен конкурс, който търси най-добро домашно вино, мезе и сирена, е организиран от Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово.  

Според регламента, обявен от културната институция, могат да участват производители на бели, червени, розе и плодови вина от реколта 2023 г., както и производители на мезета и сирена. Те трябва да представят своето вино в бутилка от един литър без етикет. Отделно в запечатан плик се подава информация за: производителя, населеното място, сорта или сортовете грозде, от които е приготвено виното, собствено производство ли е гроздето или e закупено.

Допълнително условие е, че в надпреварата за умения и майсторлък в приготвянето не могат да участват вина, които са изкуствено ароматизирани.

От читалището уточняват, че записването за участие продължава до 12:00 часа на 14 февруари 2024 г., за когато е насрочен и конкурсът.

В търсенето на най-добри вкус на мезе и сирена се допускат само домашно приготвени деликатеси. По традиция оценяването на вината и на месните и млечните мезета ще се състои в същия ден – 14 февруари от 15:00 часа. 

Всеки участник ще получи регистрационен номер. Вината, домашните мезета и сирената ще бъдат оценявани от професионално жури. Ще бъдат определени победители във всяка категория.

Наградите на отличените ще бъдат връчени в 19:00 часа на съшия ден в Рок клуб КЕВ, а публиката ще има възможност да дегустира вината и мезетата на участниците в конкурса, посочват от читалището в Попово. 

 

 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:17 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация