site.btaПредставители на бизнеса в Пловдив и местните институции обсъдиха предложения за подобряване на ефективността на водоползването

Представители на бизнеса в Пловдив и местните институции обсъдиха предложения за подобряване на ефективността на водоползването
Представители на бизнеса в Пловдив и местните институции обсъдиха предложения за подобряване на ефективността на водоползването
БТА, Снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Пресиана Вълканова

Представители на бизнеса в Пловдив и местните институции се събраха на кръгла маса на тема "Как бизнесът съхранява водното богатство" и обсъдиха предложения за подобряване на ефективността на водоползването. Събитието, което се проведе в TEZ Event Center, беше организирано от сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона" (КТИЗ) по инициатива на фирма "Сокотаб", която е член на сдружението. 

Кръглата маса беше открита от инж. Пламен Панчев, основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). След официалната част Инна Владева, групов координатор по устойчивост във фирма "Сокотаб", представи презентация, включваща основните аспекти на водната криза у нас и екологичните цели и задачи, които компанията си е поставила, за да се справи с проблема. 

"Идеята за тази среща беше провокирана до голяма степен от внедряването на стандарт по опазване на водните ресурси. Ние започваме подготовка по сертификация от тази година и идеята ни е да се ангажираме по теми, свързани с опазването на количеството и качеството на ресурса, в който ние имаме отношение", коментира Инна Владева. 

По нейни думи това ще се осъществи с подкрепата на партньори, намиращи се на територията на водосбора, на който се намира и "Сокотаб". "Това са фирмите, които граничат с нашата на територията на община "Марица" и ТИЗ. Отделно е нужна и широка подкрепа от всички местни, законодателни и изпълнителни органи. Смятам, че с общото си участие ще създадем необходимата документация, с която да представим всички наши виждания и предложения за промяна в законодателството на съответните институции. Очакваме от тяхна страна също да има разбиране, защото интересът е общ", допълни още Владева. 

След края на презентацията присъстващите имаха възможност да вземат участие в дискусия на тема повторното използване на водния ресурс. Те споделиха личния си опит, обмениха идеи и оформиха решения. Като една от основните пречки за невъзможността за вторично използване на водния ресурс, участниците в Кръглата маса посочиха липсата на конкретна законова уредба, която да регулира въпроса. 

"Направлението на водата за вторично използване може да бъде в няколко сектора. Първо - да се пречисти до такава степен, че да става за питейна. Второ - да се пречисти до ниво, че да бъде годна за използване обратно в предприятието. Трето - да се използва в земеделието и вода, която да бъде пречистена и използвана при напояване и озеленяване. Основните рестрикции на закона в последния сектор са, че водата не трябва да има допир с човека", обясни Илиян Златев от фирма "Булвер ЕООД". Според него има решение по какъв начин да се ограничи човешкия контакт с вече пречистената вода. "Ако пречистената вода бъде вкарана в капкова система за напояване това, ще минимизира риска от бактерии и зарази, които е възможно да попаднат в потока на водата въпреки всички пречиствания", коментира още Илиян Златев. 

В началото на следващата календарна година се очаква участниците в днешната Кръгла маса да съберат конкретни предложения, идеи и решения за подобряване на ефективността на водоползването във водосборния басейн. "На следващата среща ще имаме конкретни щения към държавата и към самите нас. Да начертаем основата на трасето, по което да тръгнем. Всеки присъстващ на срещата имаше идеи и предложения, които в последствие ще бъдат формулирани и обединени, за да бъде ясно заявен начинът, по който ще се работи в тази насока', каза Катя Стайкова, изпълнителен директор на КТИЗ.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:14 на 22.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация