site.btaПредставители на работническите и туристически браншови организации в България обсъждат мерки за стабилизиране и развитие на сектора на среща във Велико Търново

Представители на работническите и туристически браншови организации в България обсъждат мерки за стабилизиране и развитие на сектора на среща във Велико Търново
Представители на работническите и туристически браншови организации в България обсъждат мерки за стабилизиране и развитие на сектора на среща във Велико Търново
Заместник-председателят на Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация Атанас Димитров присъства на среща на представители на браншови организации във Велико Търново. Снимка: Кореспондент на БТА във Велико Търново Николай Венков

Представители на работническите и туристически браншови организации в България обсъждат мерки за защита на правата си, осигуряване на стабилност и развитие на туристическия сектор. Срещата се провежда при затворени врати в Бизнес център Велико Търново.

Преди събитието заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров коментира пред медии, че на форума ще бъдат набелязани и аргументирани мерките, които ще бъдат предприети, ако държавата не чуе гласа на хотелиерите и ресторантьорите, и най-вече искането им за връщане на 9-процентната ставка на ДДС.

Димитров каза, че стоките в бранша не са от първа необходимост и затова няма гарантиран стокооборот. Според него 20 процента ДДС означава буквално затриване на стопански предприятия. Той обясни, че работодателите се принуждават да вземат на тяхна сметка косвен данък, който по този начин се превръща в пряк такъв, защото в противен случай не могат да реализират крайния си продукт. Така, ако се заложат високи цени на стоките, предизвикани от много фактори, те ще станат непродаваеми, а нула, делено на нула, е нула, коментира Димитров. Сред факторите, определящи високите цени на стоките в бранша, са високият процент на инфлацията, поскъпването на всички основни суровини, енергоносители, социални и здравни осигуровки. А ако не се реализира оборот, държавата няма да може да даде ДДС, поясни той.

Димитров каза, че от бранша подкрепят гражданите в борбата им срещу големите търговски вериги и високите цени, защото ресторантьорите и хотелиерите също са сред големите консуматори на хранителни продукти. Той обясни и това, че за реализиране на единица стокооборот в заведенията е зает много голям средносписъчен състав от хора, а върху заплатите им няма ДДС. В същото време този бизнес не може да бъде автоматизиран и да се въведат иновации, чрез които да се намали броят на работниците. Затова едно от исканията е чрез по-малкия ДДС да бъде увеличено заплащането на персонала, а стоката, която се произвежда, да е продаваема и да достига на достъпни цени до крайните потребители.

ДДС е косвен данък, който трябва да бъде платен от крайния клиент, посочи Димитров. Той се превръща в частично такъв, когато стоката стане непродаваема. Тя е и с ограничен срок на годност, защото това са хранителни продукти, а ако не бъдат реализирани, се бракуват. Така работодателите поемат част от този данък, за да може стоката им да стигне до потребителите на по-ниска цена, но не могат да правят това дълго време и с толкова много зависещи от бизнеса хора, смята Димитров.

Председателят на Регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във Велико Търново Петър Стефанов, който има 4 заведения, също коментира настоящата ситуация. Той даде пример, че заведение което януари месец е било на загуба, за февруари трябва да плати 15 000 лв. ДДС при 150 000 лв. оборот. Според него с 20 процента ДДС или 90 на сто от заведенията в България ще фалират, или ще минат в сивия сектор.

През януари 2020 г. правихме протест заради високото ДДС, на който искахме този данък да стане като в останалите европейски държави, за да може да бъдат вдигнати заплатите на работещите в бранша, припомни Стефанов. Надценката на стоката трябва да е висока, за да има пари за заплати. Тогава, благодарение на намаленото ДДС, успяхме да вдигнем заплатите на хората двойно и те започнаха да се завръщат в нашия бранш. Това направиха наши служители, които преди това избягаха в Нидерландия и Англия. Сега същият процес ще започне наобратно, каза Стефанов.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:47 на 13.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация