site.btaСтотици гости, винари и лозари участваха в зарязването на новите лозя край Арбанаси

Стотици гости, винари и лозари участваха в зарязването на новите лозя край Арбанаси
Стотици гости, винари и лозари участваха в зарязването на новите лозя край Арбанаси
Снимка: Марина Петрова/БТА

Стотици участваха в зарязването на новите лозя край Арбанаси. Празникът, посветен на лозарите и винарите, започна с водосвет за здраве и берекет, отслужени от отец Киприян. Днес честваме свети Трифон със зарязването на лозите, свети Харалампи, покровителят на пчеларите и света Валентина, каза след благослова свещеникът.

Това е първата резитба на лозята, след засаждането им през миналата година, коментира за БТА Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България и създател на Винения дегустационен център, по чиято инициатива са насадени новите лозя. Те се простират на 40 декара площ върху Арбанашкото плато – място с изключително подходящ климат за отглеждане на лозови култури и своеобразен наследник на стари, унищожени във времето лозя, намиращи се в този район, посочи Стоянов.

Нашата идея е да възродим традицията за честване на празника Трифон Зарезан тук, където тя е била отколешна, посочи той и допълни, че в Арбанаси се е правило вино, а доказателство са големите хладни избени помещения в старите арбанашки къщи.

Сортовете в новите лозя са два вида- както познатите международни сортове - Шардоне, Пино Гри,  Каберне Фран, така и характерните местни български сортове като Кайлъшки Мискет, Рубин и Гъмза. Гъмзата е традиционна за този край, а усилията на Съюза на енолозите да върнат славата на този сорт, отглеждан в Централна Северна България и в Северозападна България е от близо 15 години.

„В днешно време много от избите разбраха за потенциала на автентичните български сортове и усетиха, без тях няма как да имат свой собствен стил и да бъдат разпознаваеми на местния и на чуждия пазар“, каза Стоянов. Една от интересните тенденции е създаването на купажни вина между автентичните български сортове грозде и познатите международни сортове. Така и чуждата публика по-лесно разпознава българските вина, което увеличава любопитството ѝ да бъде усетен класическият местен сорт, а това е добър потенциал за развитието на българското винопроизводство, което продължава да се развива в посока на малки, бутикови, характерни изби, допълни Стоянов.

Празникът след зарязването на лозята продължи на откритите поляни край Арбанаси с народни хора и надпявания, дегустации на регионални вина от няколко местни изби, както и състезание по търкаляне на бъчви.

/РН/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:02 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация