site.btaНад 27 000 членове на семейства са подпомогнати през годината от БЧК – Враца с хранителни продукти

Над 27 000 членове на семейства са подпомогнати през годината от БЧК – Враца с хранителни продукти
Над 27 000 членове на семейства са подпомогнати през годината от БЧК – Враца с хранителни продукти
Снимка: Мартин Пенев/архив

Над 27 000 членове на семейства са подпомогнати от Българския червен кръст (БЧК) през годината с хранителни продукти, каза за БТА Гергана Михалчева, директор на Областния съвет на Български червен кръст във Враца. За първа година предоставихме хигиенни материали, с които успяхме да подпомогнем над 23 000 членове на семейства от област Враца, добави Михалчева. 

Тя каза, че съпътстващите мерки, свързани с консултиране и насочване на нуждаещите се към актуални програми предлагани от Европейския социален фонд и услуги на дирекциите за социално подпомагане също са били част от кампаниите. „Тази година за първи път предоставяхме и информация за здравните права на пациентите с цел повишаване на здравната култура. Нашите доброволци подкрепяха и обучаваха нуждаещите се за това как да се обгрижват и да бъдат полезни на себе си“, добави Михалчева. 

През годината на два транша са предоставени помощите – през април – май и през юни – юли. Те са осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

Двете кампании са проведени във всички десет общини в област Враца. „Общо 123 населени места са обходили нашите доброволци и искам да благодаря на кметовете на общините и кметовете на населени места за оказаното съдействие“, каза Михалчева. Кметовете ни помагат с транспорт за намиране на хората, които имат нужда, предоставят ни помещения, където да съхраняваме продуктите по време на раздаването, допълни тя. 

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:03 на 29.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация