site.btaМузеят в Смолян отвори Великденска работилница за боядисване на яйца

Регионалният исторически музей (РИМ) „Стою Шишков“ в Смолян отвори Великденска работилница за боядисване на яйца, която е своеобразно продължение на ателието за Баба Марта. Стотици ученици от всички училища в града и околните населени места са записани да преминат през ателието.

„Традиционни ателиета организираме, както за правенето на родопската мартеница, така и великденски ателиета и за правенето на родопски сурвачки. Сега е времето, в което стартира, днес ни беше първия ден на Великденското ателие и отново сме изключително щастливи, имаме страшно много записани деца“, каза за БТА Анна Болгурова – екскурзовод в музея. И още преди да хванат четките и да ги потопят в боичките, тя разказа на децата за родопската традиция.

„Традицията в Родопите е да се боядисват само червени яйца. По 200-300 е боядисвала всяка къща. Червеният цвят символизира кръвта на Господ. Правят се и обредни хлябове, които в съвремието ни са заменени с козунаци. Наричали са се „кошара” – хляб, в който са набучени много червени яйца“, разказа Болгурова.

Първата задача, с която трябваше да се справят младите художници, бе да направят декупаж на керамична камбанка. След това те се заеха с боядисването на яйцата.

„Едно от най-важните и основни неща е нашата идея и мисия ние да препредадем от поколение на поколение и да разкажем какви са били самите традиции в Родопите в миналото. Но свързани и със съвремието. Опитваме се по по игрови начин да покажем и разкажем на самите деца, да ги впечатлим, да се опитат сами да разберат, какво точно се е случвало, например преди сто години, как родопчанката е посрещала и се е подготвяла за този светъл празник“, посочи Анна Болгурова.

Очаква се през Великденската работилницата да преминат над 500 деца. В рамките на кампанията музеят ще проведе и онлайн срещи с български училища в Германия.

 

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:10 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация