site.btaБлизо 70 специалисти по здравни грижи участваха в обучение в сливенската болница за лечение на затлъстяването

Близо 70 специалисти по здравни грижи участваха в обучение в сливенската болница за лечение на затлъстяването
Близо 70 специалисти по здравни грижи участваха в обучение в сливенската болница за лечение на затлъстяването
Снимка: МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен

Общи 69 специалисти по здравни грижи участваха в обучение на тема: „Затлъстяване. Лечение на затлъстяването. Хранителен режим, физическа активност“ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен, съобщиха от лечебното заведение.

Лектор беше д-р Наталия Канева, началник на Отделението по ендокринология към болницата. В изложението си тя посочи комплексните фактори, водещи до затлъстяване, като повишен калориен прием, генетична предразположеност, намалена физическа активност и др. Участниците в обучението бяха запознати с методите за определяне на степента на затлъстяване чрез изчисляване на Индекс на телесната маса. Обърнато бе специално внимание на висцералното натрупване на мастна тъкан, като показател за висок риск за влошаване на здравословното състояние. Разгледани бяха психологическите профили на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване.

Д-р Канева запозна участниците в обучението със заболяванията, които съпътстват  затлъстяването. Лекторът представи съвременните тенденции в медикаментозното лечение при пациенти със затлъстяване, както и методите на бариатричната хирургия. Особено внимание беше обърнато на хранителните режими, подходящи при такива пациенти, като се обсъдиха ползите и недостатъците при някои от тях. Неразделна част от лечението на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване е препоръчването на подходяща физическа активност, която да подпомогне пациентите в справянето с излишните килограми. 

В интервю за БТА д-р Мариела Красимирова, специалист по кардиология и диететика, хранене и диетология, посочи, че диетите са най-прекият път към хранително нарушение. Тя смята, че хората трябва да се хранят интуитивно, без диети. Интуитивното хранене е подход, при който хората изграждат здрава връзка с храната, учат се да ѝ се наслаждават и тя да не е стрес за тях, каза специалистът. Според нея диетите единствено забавят метаболизма.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:56 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация